25. oktobar – Kina će vakcinisati djecu od tri do 11 godina

0
36

Djeca od tri godine počeće primati vakcinu protiv covid-19 u Kini, gdje je 76 posto stanovništva u potpunosti vakcinisano, a vlasti sprovode politiku nulte tolerancije prema epidemiji.

Lokalne gradske i pokrajinske vlade u najmanje pet provincija najavile su posljednjih dana da će se djeca starosti od tri do 11 godina morati vakcinisati, prenosi AP.

Proširenje kampanje vakcinacije dolazi u trenutku kada Kina preduzima nove mjere kako bi pokušala da suzbije i najmanje širenje virusa. Gansu, sjeverozapadna pokrajina koja je uveliko zavisna o turizmu, zatvorila je sva turistička mjesta nakon što je zabilježila nove slučajeve covid-19.

Stanovnicima u djelovima unutrašnje Mongolije naređeno je da ostanu kod kuće zbog tamošnje epidemije.

Nacionalni zdravstveni institut izvijestio je da je u posljednja 24 sata otkriveno 35 novih slučajeva lokalnog prenosa, od kojih četiri u Gansuu. Još 19 slučajeva koronavirusa je u regiji unutrašnje Mongolije, dok su ostali zabilježeni po cijeloj zemlji.

Kina je tokom pandemije primjenjivala mjere karantina i obavezno testiranje na virus te je u velikoj mjeri iskorijenila slučajeve lokalne infekcije, a u potpunosti je vakcinisala 1,07 milijardi ljudi od 1,4 milijarde ukupne populacije Kine.