22.jun – Greške ljekara pokrivaće osiguranje

0
307

Odštetu pacijentu, u slučaju da se u procesu liječenja utvrdi ljekarska greška, do sada je plaćao ljekar ili medicinski radnik koji je pogriješio, ali će ubuduće, prema informacijama iz Sindikata doktora medicine, ova strukovna organizacija, preko osiguranja, uplaćivati taj novac za doktore koji su njihovi članovi.

Predsjednica Sindikata Milena Popović Samardžić je istakla da su u toku pregovori sa osiguravajućom kućom, te da je predložena suma po ljekaru 20.000 eura, a svi koji budu željeli da se osiguraju do 50.000 eura imaće mogućnost doplate.

-U slučaju ljekarske greške, odnosno propusta, traži se materijalna odšteta obično prema ustanovi. Ponekad konkretno i od ljekara. Ako se zahtijeva da ustanova uplati novac pacijentu koji je odštetu tražio zbog pogrešnog liječenja ona obično to naplaćuje u ratama ili na neki drugi način od zaposlenog – pojasnila je Popović-Samardžić, dodajući da je zadatak zdravstvenih ustanova da zaposlenima obezbijedi osiguranje.

To pitanje, međutim, kako kaže, do sada nije bilo riješeno.
-U Sindikatu već dvije godine to pokušavamo preko osiguravajućih kuća, ali su uglavnom ponude bilo jako visoke. Tako je za izabrane doktore traženo da plaćaju 15 eura mjesečno, a za hirurge i do 40 eura. Sada smo dobili ponudu od 1,5 euro mjesečno i te troškove snosiće Sindikat – potvrdila je Samardžić.