25. novembar – Digitalizacija zdravstvenog sistema je neophodnost

0
267

Sprovođenje procesa digitalne transformacije u zdravstvu predstavlja potrebu kontinuiranog prilagođavanja najnovijim tehnologijama radnih procesa i zdravstvenih usluga i kada govorimo o ovoj temi, više ne možemo govoriti o stavarnju preduslova, već neophodnosti i neminovnosti, poručio je ministar zdravlja, dr Kenan Hrapović tokom panel diskusije na Gala večeri, održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje u organizaciji Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Ministar je podsjetio da je primjena informacionih tehnologija u oblasti zdravstva počela prije deset godina, te da je vremenom došlo do digitalizacije značajnog dijela procesa u javnom zdravstvu Crne Gore.

– Procesi digitalne transformacije su duži niz godina prepoznati u medicinskom svijetu i u stalnoj su ekspanziji. Njihovom punom primjenom i realizacijom se brže i efikasnije dolazi do osnovnog cilja svakog zdravstvenog sistema, a to je brza, blagovremena i kvalitetna zdravstvena usluga – kazao je Hrapović.

Jedan od ilustrativnih primjera digitalne transformacije i uvođenja novih tehnologija je projekat telemedicine. Trenutno je uz pomoć kompanije Mtel sistem telemedicine implementiran u tri opšte bolnice (Bar, Berane i Pljevlja) sa centralnim sistemom u KCCG. Ovim projektom se omogućava visoki nivo znanja, tj. konsultacija u dijelu dijagnosticiranja, kao i definisanja i sprovođenja terapija bez obzira na lokaciju pacijenta.