26. maj – PKCG: Iskoristiti potencijale zdravstvenog turizma u Crnoj Gori

0
70

U Privrednoj komori Crne Gore konstituisan je Koordinacioni odbor zdravstvenog turizma. Sjednicu je do izbora predsjednika Koordinaciog odbora vodila potpredsjednica Privredne komore dr Nina Drakić uz podršku sekretarke Sanje Marković.

Verifikovani su mandati članovima Koordinacionog odbora’, predstavnicima poslovnih subjekata iz oblasti medicine i turizma kao i ministarstava, institucija, organizacija, klastera i drugih vidova udruženja. Za predsjednicu Koordinacionog odbora je izabrana dr Marina Delić, izvršna direktorica Instituta ”Simo Milošević ” Igalo, a za njenu zamjenicu Sandra Bojanić iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

– Zdravstveni turizam u Crnoj Gori ima brojne slabosti bez čijeg otklanjanja naše komparativne prednosti ne mogu doći do izražaja. Najprije se moramo posvetiti standardizaciji i akreditaciji u ovoj oblasti. Poslovanje u skladu sa standardima je nešto što naši klijenti očekuju. Imamo u našem odboru Institut za standardizaciju koji je usvojio 414 standarda iz ove oblasti i pozivam vas da im se obratite’ – rekla je Delić.

– Neophodno je da koristimo pretpristupne fondove EU i privučemo sredstva koja su u ponudi za razne projekte” naglasila je ona.

Igor Ognjenović, Healthy life CF i predsjednik udruženja fitnes centara zahvalio je na pozivu da u ime ovih privrednih subjekata pruži doprinos unapređenju poslovnog ambijenta i širenju svijesti o zdravim stilovima života.

Sanja Medenica iz Instituta za javno zdravlje predstavila je zdravstveni protokol – skup preventivnih mjera za smanjenje rizika od infekcije COVID-a 19 u turističkim objektima i pozvala na vakcinaciju, istakavši da je to najbolja mjera za suzbijanje pandemije.

Dušan Nenezić, fizijatar, istakao je važnost strateškog djelovanja u oblasti zdravstvenog turizma i značaja da privrednici prepoznaju benefite od toga. Pozvao je na implementaciju međunarodnih standarda kvaliteta i unpređenje ponude zdravstvenog turizma u crnogorskim turističkim objektima.

Milena Raičković, iz HG Budvanska Rivijera istakla je izueztnu važnost javno-privatnog partnerstva u zdravstvenom turizmu, da država trasira put privredi koja treba da prepozna značajne benefite ovog biznisa.

Nataša Žigić iz Ministarstva zdravlja informisala je da će biti organizovano besplatno PCR testiranje na Institutu za javno zdravlje i Domu zdravlja Kotor za sve turiste kojima je ovaj test neophodan za povratak u njihove države i dodala da će se za veće grupe u organizovati uzorkovanje u hotelima. Ona je prisutne upoznala i sa već postojećim razvojnim fondovima, kao što su: Ekonomski plan za Zapadni Balkan, EBRD, Komorski forum Zapadnog Balkana, i IPA3, a više informacija o ovome mogu naći u Programu zdravstvenog turizima.

Rada Janjić, Institut za standardizaciju kazala je da je u martu ove godine publikovan standard koji se odnosi na zdravstveni turizam, kao i ISO specifikacija člana 5643 koji sadrži smjernice o smanjenju širenja COVID-19 u oblasti turizma. Ona je istakla da ove standarde treba promovisati i da svi moramo sarađivati po tom pitanju.

Nataša Marojević, Fly Montengro smatra da treba više raditi na valorizaciji naših zdravstvenih ustanova, i edukaciji stanovništva, ističući da posebnu pažnju treba obratiti na dentalni turizam za koji su potrebna minimalna ulaganja a ima najveće benfite.

Na kraju sjednice zaključeno je da Crna Gora ima izuzetne potencijale za zdravstveni turizam, a da se samo zajedničkom saradnjom svih privrednih subjekata i nadležnih institucija mogu uspješno realizovati sve buduće aktivnosti.