3. oktobar – Održan prvi kongres studenata medicine, stomatologije i farmacije

0
300

Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore je u periodu od 3. do 6. oktobra 2019. godine organizovao Montenegrin International Medical Summit (MIMS 2019), prvi kongres studenata medicine, stomatologije i farmacije i mladih doktora medicine, stomatologije i farmacije sa međunarodnim učešćem.

Ovogodišnji moto Kongresa je bio: Live, learn and research a učesnici su pratili bogat program u okviru plenarnih predavanja, poster i oralnih prezentacija, radionice, izleti i socijalni program.

MIMS je okupio oko 200 studenata i mladih doktora koji su imali priliku da kroz zanimljiva predavanja i prezentacije naučnih radova na različite teme upotpune svoja znanja iz biomedicinskih nauka. Ovim skupom Medicinski fakultet se pozicionirao kao mjesto okupljanja budućih zdravstvenih radnika i onih koji to već jesu.

Program MIMS-a obuhvatio je predavanja profesora ali i alumnista Medicinskog fakulteta. Studenti su uz svoje mentore – profesore i asistente sa Medicinskog fakulteta uradili naučne radove koji su predstavljeni na MIMS-u. Najbolji studentski radovi su nagrađeni.

U okviru MIMS-a se prvi put u Crnoj Gori održao Roche Campus – Konwledge is to share, na kojem su učesnici MIMS-a debatovali sa eminentnim ekspertima iz oblasti digitalne transformacije i inovacija u zdravstvu.

Organizator ovog kongresa je Medicinski fakultet Univerziteta Crne Gore. Predsjednik Organizacionog odbora je bio dr Milovan Roganović, saradnik u nastavi za oblast medicinska biohemija na Medicinskom fakultetu.

– Očekujemo da ovaj događaj postane tradicionalan i da isti bude jedan od brendova Crne Gore, makar što se studenata, nauke i obrazovanja tiče. Na MIMS-u su učestvovali i kolege iz regiona i Evrope koji će, sigurni smo, postati najbolji ambasadori ne samo MIMS-a već i Crne Gore – istakao je dr Roganović.

Posebna pažnja je bila usmjerena na radionice koje su vodili nastavnici i saradnici Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, a na kojima su se sticala praktična znanja koja će svima biti od koristi u budućem radu sa pacijentima.