6 Zastrašujućih vremenskih perioda za vaše srce

0
436

Na sajtu Prevention. com pročitao sam vrlo interesantan članak koji bih želio da podijelim sa Vama.

1. Odmah ujutro

Rizik od srčanog udara povećava se 40% ujutro, utvrdili su naučnici sa Harvarda. Zašto? Kada se budite, Vaše tijelo luči adrenalin i druge hormone stresa, povećava se krvni pritisak i povećana je potreba za kiseonikom. Ujutro ste dehidrirani pa srce brže radi. Zaštitite se: Budite se polako. Ako imate naviku da ujutro vježbate, prvo se zagrijte da ne „stresirate” Vaše srce.

2. Posebno ponedjeljkom ujutro

Nauka pokazuje da postoji dobar razlog da se bojimo početka radne sedmice, tj. prvog radnog dana. Na ovaj dan se javlja 20% više srčanih napada, vjerovatno zato što su ljudi depre­sivni kad pomisle da se vraćaju na posao. Zaštitite se: u nedjelju se opustite, ali nemojte da prespavate. Ustajanje rano u ponedjeljak, poslije dugog spavanja u subotu i nedjelju, može još više da podigne pritisak, jer niste u „ritmu buđenja”. Pokušajte da tokom cijele sedmice održite normalan raspored spavanje—buđenje.

3. Poslije obilnog obroka

Večera tipa „koga briga za kalorije” može imati neposre­dan uticaj na zdravlje srca. Istraživanja pokazuju da hrana bogata mastima i ugljenim hidratima dovodi do povećane sklonosti krvi ka „pravljenju” ugrušaka. Zaštitite se: ako morate da se prepustite, neka bar porcije budu umjerene. Svakodnevno uzimanje aspirina takođe će spriječiti da krv postane „ljepljiva”.

4. Tokom pražnjenja crijeva

To je posljednje mjesto gdje biste željeli problem sa srcem, ali i to se može desiti. Naprezanje povećava pritisak u grudima, usporavajući povratak krvi u srce. Zaštitite se: jedite mnogo fibera (vlakana) i izbjegavajte naprezanje. Fibera naročito ima u povrću koje treba jesti u velikim količinama, ili sirovo, ili lako kuvano.

5. Tokom neobično intenzivne fizičke aktivnosti

Srčani udar tokom lopatanja snijega klasičan je primjer za to. Zato što žrtva nije navikla na takav napor, hormon stresa raste, što uzrokuje povećanje krvnog pritiska i ubrzan puls. Zaštitite se: redovna vježba štiti srce. Nivo intenziteta povećavajte postepeno.

6. Za govornicom

Iz perspektive srca, javni nastup, govor, isto je što i naviknutost na vježbu. Ekstremna nervoza povećava pritisak, nivo adrenalina i ubrzava puls, što još više povećava stres. Zaštitite se: probajte da se smirite ako možete ili popijte neki čaj koji ima umirujuće dejstvo. Ukoliko imate srčanih problema, redovno uzimajte svoje ljekove.

Na kraju, da zaključimo: u životu treba biti umjeren u svemu.

 

Piše: dr Aleksandar Nikolić, kardiohirurg