Doktorirala na preparatima Fontisa

0
786

[heading]Predstavljamo: Zorica Potpara, prvi doktor medicinskih nauka – specijalista farmaceutske tehnologije u Crnoj Gori[/heading] Zorica Potpara prvi je farmaceut u Crnoj Gori koji je stekao zvanje doktora medicinskih nauka – specijalista farma­ceutske tehnologije. Doktorirala je nedavno na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, na Odsjeku za kliničko-eksperimentalnu farmakologiju, kod čuvenog farmakologa, profesora Slobodana Jankovića.

Portpara je saradnik na Farmaceutskom fakultetu u Podgorici, na predmetima farmaceutska tehnologija i industrijska farmacija. Iako je farmaciju završila još 1985. godine, mali dio njenog radnog angažmana bio je vezan za apoteke, a najveći za proizvodnju i istraživanja u oblasti svoje struke.

Na pitanje kakav je osjećaj biti prva sa titulom doktor medicinskih nauka – specijalista farmaceutske tehnologije, Potpara je kazala: „Divan je osjećaj, završena je jedna cjelina. Ja sam 1991. godine završila specijalizaciju iz farmaceutske tehnologije, i nije bilo lako poslije toliko nastaviti sa tom pričom. Ne radi se samo o učenju, nego su tu i putovanja svakog vikenda, jer su doktorske studije tako organizovane da su predavanja vikendom. Ali, sve je to prošlo relativno brzo. Doktorirala sam prva u našoj generaciji, a veliki podstrek sam imala od mojih kolega sa posla i moje porodice”, pojasnila je ona. Motivacija su joj, kako je kazala, bili Fontis, ali i suprug i djeca. „Treba dati primjer mladima da se može učiti i završiti”, smatra ona.

Od 2003. godine, Potpara radi u Privatnoj zdravstvenoj ustanovi Fontis, na čijim je preparatima i doktorirala. Poseban kuriozitet u njenom naučno-istraživačkom radu je da je baziran na sirovinama iz Crne Gore koje, prema njenim riječima, predstav­ljaju ogroman, a malo iskorišćen potencijal.

„Doktorirala sam na preparatima proizvedenim u Fontisu za aknoznu i njegu zdrave kože, pri čemu mi je polazna sirovina za izradu bio peloid, odnosno mineralno blato sa lokaliteta ulcinjske obale. Naravno, prvo sam ga detaljno ispitala, uradila sve analize, ispitala zdravstvenu ispravnost, fizičko- hemijske karakteristike, minerološki sastav, prisustvo algi, antimikrobno dejstvo. Vidjela sam da je vrlo kvalitetno blato, veoma bogato mineralima, i da je mnogo kvalitetnije od mnogih peloida u regionu”, kazala je Potpara za Medical.

Na osnovu ispitivanja i analiza koje je uradila, Potpara je napravila formulacije za dva preparata, koje je Fontis počeo da proizvodi. Preparati su namijenjeni osobama koje imaju prob­lema sa aknama, kao i za njegu zdrave kože, sa peloidom kao aktivnom supstancom i ostalim prirodnim supstancama koje Fontis koristi.

„Radila sam studiju sa pacijentima prije, u toku i po završetku liječenja preparatom Peloderm i poredila ga sa drugim preparatom koji nema peloid. Rezultati su bili odlični kako za liječenje akni tako i za saniranje već postojećih ožiljaka a što je najbitnije, preparat nema neželjenih dejstava. Drugi preparat je bio hidrantna krema za njegu zdrave kože jer daje koži vlagu, elastičnost i povećava turgor, a ne sadrži sintetički konzervans”.

Sve sirovine koje je koristila su iz Crne Gore – peloid je sa lokaliteta Ulcinja, a bilje koje je koristila za ekstrakte preparata i ulje, organski je gajeno. „To je ono što daje kvalitet našim kremama, i što je trend u kozmetičkoj industriji – da se što više koriste prirodne sirovine i preparati bez aditiva i vještačkih konzervansa”, naglasila je Potpara. Preparati se, kako je navela, već koriste a u planu je i serijska proizvodnja, s obzirom na to da je Fontis razvio cijelu paletu proizvoda sa peloidom, i da ima još dosta mogućnosti za ispitivanja.

Potpara je kazala da je u Fontisu objedinjeno sve što podrazumijeva liječenje bolesne i njegu zdrave kože. „Mi smo i farmaceuti, i dermatolozi, i specijalisti tehnolozi. Objedinili smo sve što se odnosi na mogućnost poboljšanja svih promjena na koži. Imamo svoju laboratoriju, dermatologa, mogućnost da pripremimo preparate ‘ex tempore’. Zaokružili smo cjelinu što se tiče dermatologije”. Ona nije mogla da precizira kada će u Fontisu krenuti serijska proizvodnja, ali je kazala da planovi za to već postoje. „U ovoj godini krenućemo sa realizacijom toga, ali bilo kakva proizvodnja šireg promjera zahtijeva ogroman rad i trud. Tu su pripreme, dokumentacija, da ne pričam o tehničkom dijelu – zgradi ili objektu. S obzirom na to da se sve radi po propi­sima Evropske unije, i da se moramo strogo pridržavati pravi­la GMP , moramo ići porak po korak kako bi sve išlo u skladu sa propisima i zahtjevima . U ovoj godini ćemo, svakako, imati nove tehnike, koje podrazumijevaju i brže rezultate”, kazala je ona.

PZU Fontis osnovana je 1995. godine, a u firmi trenutno radi sedmoro ljudi.

„Crna Gora ima bogatu floru, veoma zastupljenu i dosta ispitanu. Imamo mnogo kvalitetnih i dosta endemskih biljaka. Istraživanja su pokazala da je naše bilje veoma kvalitetno, i šteta ga je ne iskoristiti.

Još početkom prošlog vijeka naučnici su skrenuli pažnju na peloid iz Ulcinja, kao i na mnoge druge potencijale tog područja, i predlagali izgradnju sanatorijuma. Krajem prošlog vijeka peloid su ispitivali naučnici sa beogradskog i zagrebačkog instituta, koji su konstatovali da je izuzetno kvalitetan zbog svojih organoleptičkih svojstava i minerološkog sastava, i predlagali njegovu eksploataciju i dalja ispitivanja. Međutim, nije ništa urađeno na realizaciji tih ideja, i niko dalje nije radio na tome. Ja sam pokušala da nađem te analize i da ih poredim sa svojima, ali nijesam uspjela u tome, pa sam morala da krenem od početka”.