Alternativna medicina

0
957

Metode komplementarne medicine

Metode relaksacije su korisne za smanjenje stresa zbog bolesti onkološke terapije. Relaksacione tehnike (muzika, masaža i laka hipnoza) smanjuju uznemirenost bolesnika, loše raspoloženje, depresiju, ljutnju, hronični bol, muku i povraćanje.

Masaža je dokazano korisna, posebno kod težih bolesnika za smanjenje kancerskog umora i za bolji san. Akupunktura je jedna od najstarijih tehnika na svijetu. Podrazumjeva stimulaciju određenih tačaka u tijelu (iglama- akupunktura, pritiskom ili toplotom akupresora).

Moderne verzije su elektro- akupunkture električnim impulsima , ili laser akupunkture. Selekcija akupunkturnih polja se vrši mjerenjem elektrodermalnih signala. Povoljan efekat je zbog oslobađanja neurotransmitera koji modifikuju percepciju bola mijenjajući funkcionalne moždane signale.

Elektro-akupunktura smanjuje muku i povraćanje i neuropatije nastale zbog citostatke terapije.

U SAD Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, agenciju u okviru CDC vršeći ispitivanje 31 044 odrasle osobe je došao do podatka da 75% Amerikanaca koristi neki oblik KAM.

Kada se isključe oni koji to rade u cilju boljeg zdravlja ostaje oko 50% bolesnika.

U Americi najčešće korišćen produkt je riblje ulje- Omega 3s koje uzima 37%  odraslih Amerikanaca.

Prilikom istraživanja koje metode KAM-a se koriste biološke tretmane  48%, medicinske čajeve 11%, životinjske ekstrate 11%. Spiritualne seanse i homeopatija se često koriste. Samo 3% bolesnika reklo je da nije imalo koristi od KAM-a. Na pitanja o razlozima upotrebe KAM-a i koji je doživljaj kada se koristi odgovori su bili: direktna borba protiv bolesti, povećanje sposobnosti tijela da se bori protiv bolesti, da se poboljša fizička kondicija, da se poboljša raspoloženje, nada i optimizam, da se smanje sporedni efekti onkološkog liječenja, da se uradi sve što je moguće u borbi protiv bolesti.

Prilikom ispitivanja Parker P.A. (2010.godine)  Hauston cancer centar je ustanovio na uzorku 566 bolesnika da 39% koristi neki od oblika KAM-a. Navedeni razlozi su bili: KAM koristi prilikom liječenja 27%, bolje je duhovno stanje 23%, jača imuni sistem 21%.

Najčešće korišćenje metode su bile: masaža 19%, relaksacione tehnike 19%, specijalne dijete 18%, megavitamini 15%.

U SAD mnoga osiguranja pokrivaju troškove za KAM. Klinička istraživanja finansijski podržava vlada SAD, sa namjerom da se komplementarna medicina uključi u medicinsko školovanje i uspostavi praktični vodič koji definiše relativnu korist u vrijednost komplementarne medicine u cilju poboljšanja kvaliteta života bolesnika.

Nacionalno istraživanje u Japanu je pokazalo da je upotreba KAM najveća kod bolesnika sa karcinomom pluća 53%, a u Evropi 24%.

KAM najviše koriste mladi bolesnici, više edukovani i bogatiji jer žele da imaju aktivnu ulogu u svom liječenju.

Tascilar M. Belgija 2006.g. navodi različita iskustva zemalja u korišćenju KAM-a.

-Australija (11 202 slučajeva): naturopatija i bilje 16%

-Novi Zeland (200 slučajeva): vitamini, antioksidanti, alternativne dijete, bilja medicina 49%.

SAD- Teksas (453 slučaja): spiritualne seanse, vitamini, biljni preparati, fizikalna terapija 83%

U 14 zemalja Evrope (956 slučajeva): homeopatija, akupunktura, biološka terapija, medicinski čajevi, vitamini, minerali, relaksacione tehnike, energetska terapija, masaže 36% najčešće se koriste:

-Turska (615 slučajeva): biljne preparate 47%

-Japan (3 100  slučajeva): kineske biljke, pečurke, hrskavica ajkule, vitamini, 45%

-Kina (1065 slučajeva): kineska medicina, suplementi, vježbe  98%.

Informacije o KAM

Većina bolesnika informacije o KAM dobija od prijatelja članova porodice, medija ili interneta, a ne od zdravstvenih radnika. Većina informacija nije medicinski dokazana.

Oboljeli od karcinoma žele da razgovaraju sa svojim ljekarom o metodama i ljekovima KAM. Onkolozi treba da imaju osnovna znanja o KAM da bi mogli da daju korisne savjete i poboljšaju odnos  ljekar – pacijent.