Apel za pravovremenu pomoć oboljelima od multiple skleroze

0
677

Značajan međunarodni skup neurologa održan u Tivtu

U tivatskom Nautičkom Muzeju od 19. do 21. oktobra 2018. održan je dvodnevni međunarodni susret neurologa. Udruženje neurologa Crne Gore organizovalo je skup pod sloganom „Circles of Life”, kojim je skrenuta pažnja daneurolozi tivat nije potrebno uložiti previše truda da bi se učinilo nešto korisno za oboljele od multiple skleroze.

Renomirani stručnjaci iz oblasti neurologije govorili su ovom prilikom o značaju ranog tretmana ove sistemske bolesti, aktuelnostima u vezi sa njom, kao i o socijalnom i ekonomskom aspektu liječenja ove bolesti. Naravno, ponuđene su i preporuke za liječenje i dati konkretni prijedlozi koji se tiču holističke terapije i farmakoterapije. Aktivno učešće imali su domaćin skupa dr Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore i predsjednik Udruženja neurologa Crne Gore i prof. dr Dragan Vukčević, predsjednik CANU-a. Gosti iz inostranstva bili su prof. dr Gavin Giovannoni (UK) vodeće svjetsko ime u ovoj oblasti koji je i postavio temelje savremenog liječenja multiple skleroze, kao i prof. dr Thomas Berger (Austija), prof. dr Nikolaos Grigoriadis (Grčka), dr Christos Bakirtzis (Grčka), dr Cecilia Rajda (Mađarska), a stavove i iskustva u različitim sesijama predstavili su i dr Ljiljana Radulović (Crna Gora) prof. dr Tatjana Pekmezović (Srbija), prof. dr Dragana Obradović (Srbija), prof. dr Jelena Drulović (Srbija), prof. dr Saša Šega Jazbec (Slovenija), doc. dr Mario Habek (Hrvatska), dr Dejan Aleksić u ime prof. dr Gordane Tončev (Srbija), prof. dr Enra Mehmedika Suljić (BiH), ass. prof. dr Ivan Barbov (Makedonija), prof. dr Šarlota Mesaroš (Srbija).

Podršku ovom događaju, kojem je prisustvovalo oko 150 učesnika iz 14 ervopskih zemalja, dale su farmaceuske kuće „Hoffmann – La Roche”, „Hemofarm” i „Glosarij”.

Eminentan skup neurologa

 Podsjetivši na činjenicu da od multiple skleroze u svijetu pati oko 2.3 miliona pacijenata, predsjednik Udruženja neurologa Crne Gore dr Jevto Eraković najavio je učešće stručnjaka iz brojnih zemalja. — Veoma je važno za Crnu Goru, za naše neurologe, održavanje konekcija sa kolegama iz regiona i Evrope, razmjena iskustava u vezi terapijskih protokola, terapijskih mogućnosti za pacijente u Crnoj Gori i regionu, i ono što nas veoma raduje, da smo konstatovali da Crna Gora u svakom slučaju predstavlja lidera u regionu u smislu dostupnosti ljekova i tretmana pacijenata sa multiplom sklerozom — rekao je dr Eraković u obraćanju našem mediju.

Prof. dr Dragan Vukčević, predsjednik CANU-a, istakao je ovom prilikom da sa ovakvih gozbi riječi, misli i osjećanja svako pođe informisaniji, sa uvećanim znanjem, postave se nova pitanja, te razvija i osjećaj solidarnosti. — Novo pitanje nosi u sebi ponekad mogućnost novoga puta na kome su i rešenja za probleme za koje vi u ovom trenutku u svojoj oblasti nemate odgovore, a ta solidarnost među vama povodom ovakvih okupljanja znači da nismo usamljeni i da među drugima imamo srodnike. To što su ti srodnici iz inostranstva u odnosu na nas ili mi u odnosu na njih samo povećava vrijednost ovakvih skupova — naveo je on u uvodnom dijelu skupa.

Obraćajući se stručnoj javnosti, renomirani neurolog prof. dr Gavin Giovannoni, profesor neurologije na Londonskom univerzitetu, istakao je da rani tretman pacijenata predstavlja ključni faktor uspješne terapije ove bolesti. U okviru nekoliko predavačkih sesija on se potrudio da što vjernije ukaže na dugoročni značaj visoko efikasne terapije i njene pravovremene primjene, očuvanje zdravlja CNS-a kod pacijenata oboljelih od multiple skleroze, kao i na aktuelne terapijske procedure.

 Vrijeme — važan faktor za multiplu sklerozu

 Važnu terapijsku preporuku u tretmanu oboljelih od multiple skleroze predstavlja očuvanje zdravlja mozga. Ukazujući na značaj uspostavljanja adekvatne strategije liječenja, dr Giovannoni je na susretu neurologa u Tivtu pojasnio da preporuke imaju za cilj da olakšaju terapijsku strategiju koja usporava aktivnost bolesti. To uključuje zajedničko donošenje odluka, ranu intervenciju, modernizovan pristup liječenju, kao i proaktivni monitoring. Tek u sinergiji raznih društvenih faktora, moglo se zaključiti, nastaju efekti produktivnog rada, što je vidljivo kroz uspješnost terapije pojedinog pacijenta. Uspješno i rano započeto liječenje pojedinca uslov je stabilnosti društva u cjelini.

Očuvanje zdravlja mozga uslov je da mozak preusmjeri signale ili prilagodi neoštećena područja da preuzmu nove funkcije, ono štiti od kognitivnog pada i progresije tjelesne invalidnosti. Ovo bi, stoga, trebalo da predstavlja osnov strategije za liječenje.

Bitan faktor donošenja odluka u okviru strategije liječenja predstavlja, po prof. Giovannoni, obrazovanje. To znači da osobe oboljele od multiple skleroze treba da se što ranije suoče sa činjenicama u vezi sa bolešću i da što ranije budu podvrgnute ranoj terapiji. Ona je naročito indikovana kada je u pitanju očuvanje zdravlja CNS-a. Time se drastično smanjuje mogućnost pojave invalidnosti, a moguće je uticati i na promjenu toka bolesti. Naravno, pri svemu tome jako je bitno pratiti dostupne podatke iz registara, kako bi se i sa te, „spoljašnje strane”, moglo uticati na zdravlja mozga. Odgovornost u vezi sa tim da li će pacijent dočekati starost sa zdravim mozgom, po prof. Giovannoni, je najviše na ljekarima.