Astma kod djece i homeopatija

0
1439

asthma childrenHomeopatija ima dugu tradiciju u uspješnom liječenju astme i alergija kod djece. Njome se postiže potpuno izlječenje, a ne samo simptomatsko tretiranje bolesti. Adekvatno odabranim lijekom za dijete jača se njegova konstitucija i imuni sistem, čime se postiže i uklanjanje predispozicije ka alergijama i astmi i prekida tendencija ka ponavljanju napada.

Liječenje astme je individualno i lijek se prepisuje prema cje­lokupnosti simp­toma dje­teta

a ne prema dijagnozi. To znači da će djeca sa astmom dobiti različite, individualno odabrane ljekove. Da bi se to postiglo, ljekar homeopat treba da zna ne samo simptome bolesti već i porodičnu istoriju, stanje majke u trudnoći i na porođaju, reakciju djeteta na vakcine, ličnost i ponašanje djeteta, kao i njegove fizičke karakteristike. Ovako sveobuhvatna slika omogućava uvid u korijen i uzrok problema kao i nasljedni faktor.

Za homeopatu je od posebnog značaja i istorija suzbijenih oboljenja kože. Homeopatija vjeruje da ako postoji tendencija ka nekoj bolesti, Vitalna Sila, naš unutrašnji doktor, izbaciće je u manje važne organe, prema površini tijela, kao što je koža, na primjer. Manifestovanje bolesti na periferiji manje ugrožava stanje organizma nego da se bolest pojavi u organima koji imaju veći značaj i vitalnost (srce, pluća, bubrezi), gdje je ugroženost života veća. Ukoliko dođe do suzbijanja Vitalne Sile da izbaci bolest na periferiju, poremećaj će biti preusmjeren u vitalne organe i time se produbljuju patologija i težina bolesti.

U konvencionalnoj medicini postoji prepozna­vanje korelacije između ekcema i astme, gdje se navodi da djeca sa ekcemima imaju tendenciju da razviju alergije i astmu. Homeopatija ima drugačije viđenje i vjeruje da tretiranje ekcema kod djece topikalno  kortikosteroidnim kremama ne liječi ekcem već ga suzbija dublje u organizam, često u pluća.

Nerijetko se dešava da homeopatski lijek za astmu u procesu izlječenja ponovo izbaci simptome iz pluća na kožu, odnosno bolest se manifestuje/vraća obrnutim tokom, iz organa većeg značaja (pluća) na periferiju (koža). Tako dijete prestaje da ima astmatične napade a ponovo dobije ekcem koji nakon kratkotrajnog vremena spontano iščezava, kao i sama bolest.

Ponovna pojava ekcema u toku homeopatskog liječenja smatra se dobrim prognostičkim znakom, jer ukazuje da je Vitalna Sila (energetska unutrašnja inteligencija tijela) ponovo jaka i da može izbaciti problem na periferiju, što joj je i funkcija.

Homeopatsko liječenje astme i alergija biće uspješnije i brže ako se naprave i korekcije u ishrani djeteta. Kravlje mlijeko i mliječni proizvodi, kao i proizvodi od bijelog brašna, uzrokuju povećano lučenje sluzi u organima za disanje, što hrani bakterije i viruse. Ovi pak uzrokuju prehladu, kašalj i druge respiratorne simptome koji se kod djeteta sa astmom često završe astmatičnim napadom.

Ove namirnice, takođe, izazivaju alergijsku reakciju u organizmu koja se može manifestovati hroničnim prehladama, kašljem i gušenjem.

Protein kravljeg mlijeka tri puta je veći nego protein majčinog mlijeka. Pri tom je namijenjen teletu, a ne bebama, te ga organizam često prepoznaje kao strano tijelo. Izbacivanje ovih namirnica iz ishrane djeteta, na neko vrijeme, čak i bez propratne terapije može dovesti do poboljšanja ili čak izlječenja. Sve dok dijete konzumira ovu hranu, simptomi hroničnih respiratornih infekcija vraćaće se nesmanjenom žestinom.

Konzumiranje šećera u vidu slatkiša i sokova usporava izlječenje jer 100 g šećera ubije 50% imunih ćelija neutrofila u organizmu dva časa nakon konzumiranja, pa je računica jasna ako znate da čaša soka obično sadrži 30 g šećera a limenka Coca-cole 40 g!

Mnogi roditelji ispočetka su iznenađeni ovim informaci­jama, ali se brzo uvjere u njihovu istinitost u praksi i često komentarišu da su uvidjeli vezu da kad njihova djeca opet pretjeraju u konzumiranju mliječnih proizvoda, slatkiša i bijelog brašna, simptomi se brzo vrate, ali isto tako i nestanu ako se opet povede računa.

 

Piše: dr Snežana Tomić, homeopat