Bogatstvo majskih komunikacija

0
466

Obraćanje dr Rajka Strahinje povodom obilježa­vanja Dana dobrovoljnih davalaca krvi (izvod)

Međunarodni dan medicinskih sestara se obi­lježava 12. maja svake godine u znak sjećanja na datum rođenja Florens Najtingel. Florens Najtingel je rođena u Firenci, Italija, 12. maja 1820. godine, kao ćerka bogatog veleposjednika Vilijama Najtingela. 1851. godine, otišla je u Njemačku i poslije završetka školovanja prijavila se za odlazak u Tursku. U Turskoj se, sa grupom od 38 medicinskih sestara, brinula o ranjenicima. To je bila prva grupa žena koje su kao medicinski radnici otišle na front. Za vrijeme Krimskog rata organizovala je bolnice i uvela značajne reforme u sanitetsku službu i njegu ranjenika i bolesnika. Higijenskim mjerama uspjela je da smanji nepotrebna umiranja u bolnicama. Kada se 1856. godine, vratila u Englesku, već je bila nacionalna heroina. Otvorila je prvu službu za medicinske sestre. Njene učenice su kasnije otvarale škole takvog tipa u mnogim zemljama. Do kraja svog života se zalagala za napredak struke medicinskih sestara i prava žena. Umrla je u Lon­donu, 13. avgusta 1910. godine.

Obraćanje dr Rajka Strahinje, Međunarodni dan sestrinstva (izvod)

Rajko Joličić, koji je čak 122 puta donirao krv, Arso Popović, Aleksandar Jovanović, Vujadin Bobičić i Milan Mugoša, zaslužno su dobili priznanja na proslavi Dana dava­laca krvi. Nagrađeni su i dobrovoljni klubovi davalaca krvi „Romi” – Nikšić i „Kombinat aluminijuma” – Podgorica, a priznanje za profesionalni doprinos u oblasti transfuziologije dobili su direktorica podgoričkog Centra za transfuziju dr Gordana Rašović i medicinski tehničar Dragan Prelević. Za uspjeh u ulozi motivatora nagrađena je profesorica Podgoričke gimnazije Magdalena Popović.

Svečano obilježen Međunarodni dan sestrinstva

12. maj, Međunarodni dan sestrinstva, okupio je i ove godine značajan broj predstavnika ovog zdravstvenog sektora. Svečani skup bio je prilika da se oglase predsjednica Udruženja medicinskih sestara i babica Nada Rondović, pomoćnik ministra zdravlja dr Rajko Strahinja i prim. dr Olivera Miljanović, direktorica Kliničkog centra Crne Gore.

Naglasivši da je za donošenje zdravstvene politike i njeno uspješno sprovođenje Ministarstvo zdravlja svjesno značaja kvalitetnog sestrinstva, dr Strahinja je najavio nam­jeru da se dalji rad na tom polju usmjeri na osnivanje Komore za sestre i babice; jačanje uloge sestara u kreiranju zdravst­vene politike u vidu tima sestara koji će neposredno sarađivati sa Ministarstvom zdravlja i izradu Strategije razvoja sestrinstva u Crnoj Gori. Ovom prilikom uručene su nag­rade medicinskim sestrama Vesni Banović, Zorici Vujičić, Radmili Kaluđerović, Anki Vlaović i tehničarima Remziju Zdraljeviću i Vesku Jankoviću.

Priznanja najzaslužnijima, razmjene iskustava, pre­gled inovacija u raznim oblastima medicine i farmaceutike, te brojne druge edukativne i komunikacijske mogućnosti, obilježili su bogatstvo majskih manifestacija upriličenih u Crnoj Gori. Neka bi se dogodilo da entuzijazam ostane dobra navika, a napor posla koji obavljaju postane visoko vredno­van i zaslužno nagrađen od društva.