Bol, otoci i umorne noge: problem koji je potrebno zaustaviti na vrijeme

0
223

Ljeto je godišnje doba kome se većina nas raduje. Međutim, visoke temperature tokom ljeta mogu uzrokovati i različite probleme. U njih spadaju bolovi, otoci i umorne noge. Ove tegobe nastaju usljed slabosti venskog krvotoka.

Venska krv teče od periferije ka srcu. Tok venske krvi opire se sili gravitacije. Strukture u venskim krvnim sudovima koje sprječavaju vraćanje venske krvi unazad nazivaju se venski zalisci. Dugotrajno stajanje ili sjedenje i gojaznost su među glavnim faktorima koji dovode do slabosti venskih zalistaka. Venski zalisci se oštećuju, kao i svaki put kada u organizmu dođe do oštećenja tkiva, otpočinje zapaljenski proces. Zapaljenje na nivou vena je okidač za pojavu venske bolesti. Prvi simptomi venske bolesti su: bolovi, otoci i umorne noge. Zapaljenje se pogoršava sa visokom spoljnom temperaturom i zato su ovi problemi češći ljeti.

Nekoliko praktičnih savjeta za zdravlje vaših nogu i sprječavanje pojave venske bolesti: krećite se što više, bavite se sportom (biciklizam, plivanje), izbjegavajte izvore toplote (sunčanje, sauna), borite se protiv povećane tjelesne težine, izbjegavajte tijesnu odjeću i obuću sa previsokim ili preniskim potpeticama.

Ukoliko se bolovi, otoci i umorne noge često javljaju, a promjena načina života nije dovoljna, neophodno je uključiti lijek koji će spriječiti komplikacije venske bolesti. Venska bolest je progresivna bolest. Ukoliko se zapaljenje koje je uzrokuje ne zaustavi, oštećenje venskih krvnih sudova se ubrzano pogoršava. Nakon određenog vremena mreža proširenih vena postaje vidljiva, javljaju se sve veći otoci. U kasnijim fazama dolazi do promjene boje kože, vene se dramatično uvećavaju. Krajnje komplikacije venske bolesti su venski ulkusi – otvorene rane na nogama, kao i duboka venska tromboza. Ova stanja uglavnom zahtijevaju bolničko liječenje, a mogu biti i životno ugrožavajuća.

Zbog ozbiljnosti komplikacija venske bolesti, neophodno je uključiti odgovarajući lijek čim zapazite da se bolovi, otoci i umorne noge često javljaju. Izaberite lijek koji je zvanično preporučen od strane specijalista koji se bave venskom bolešću. Jedino upotreba takvog lijeka osigurava brzo uklanjanje tegoba venske bolesti, ali i nešto još važnije: sprječavanje izuzetno opasnih komplikacija.

Servier