Bronhiolitis

0
689

BronchiolitisZima je uveliko došla, a sa njom i hladno vrijeme i bolesti disajnih organa. Hladno vrijeme i boravak u zatvorenom prostoru (kolektivi, jaslice, vrtići) pogoduju nastanku bolesti disajnih organa.

Bronhiolitis je zapanjenje bronhiola – najmanjih vazdušnih puteva čija je uloga da sprovode vazduh  do alveola. Sluznica  bronhiola je zadebljala i stvara veliku količinu sekreta, što dovodi do spazma i opstrukcije.

Bronhiolitis je najčešće izazvan virusima RSV – respiratornim sincicijalnim virusom, virusom influene, parainfluence, rinovirusima, adenovirusima. Svi virusi imaju zajedničke osobine – pogoduje im hladno vrijeme i proizvode veću količinu sekreta. Može se iskomplikovati bakterijskom infekcijom kada njegov tok postaje vrlo ozbiljan i zahtijeva intenzivno bolničko liječenje. Ponekad liči na  običnu prehladu ili grip.

Bolest najčešće pogađa djecu u prvoj godini života. Češće oboljevaju djeca koja nijesu dojena i koja su prerano rođena, DJECA KOJA SU IZLOZENA DUVANSKOM DIMU i koja boluju od bolesti srca i pluća.

Klinička slika

Tokom prvih nekoliko dana liči na običnu prehladu. Obično krene sa curenjem iz nosa i zapušenim nosićem, ponekad  blago povišenom tjelesnom  temperaturom. Kad počne odbijanje obroka, plačljivost i razdražljivost, otežano  i ubrzano disanje, zviždanje tokom disanja, lupanje srca – to su jasni znaci da je djetetu neophodna hitna i neodložna  pomoć  pedijatra. U najtežim slučajevima dolazi do cijanoze.

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, pregleda djeteta, rentgenskog snimka pluća i laboratorijskih analiza.

Kako se liječi

Laksi oblici se mogu liječiti ambulantno – o tome odlučuje pedijatar. Broj jedan su INHALACIJE – preko kojih lijek direktno dospijeva u pluća djeteta, što omogućava da se dijete lakse izbori sa sekretom.

Teški oblici se hospitalizuju, a najteži u jedinicu intenzivne njege odlaze, što su izuzetno rijetki slučajevi.

Komplikacije

Upale pluća koje se uspješno liječe i ono čega se pedijatri najviše pribojavaju, jeste izraženo slabljenje disajne funkcije – respiratorna insuficijencija. Ona nastaje kada dijete više nije u stanju da  udahne vazduh u pluća, ali ni da ga izbaci  iz pluća, pa vazduh ostaje ostaje zarobljen. Ovo je najteža, ali srećom i veoma rijetka komplikacija bronhiolitisa.

Može li se spriječiti

Teško je pobjeći od virusa, ali moramo učiniti sve da zaštitimo bebu. Kada beba stigne iz porodilišta, treba je maksimalno poštedjeti od posjeta i kontakata sa starijom djecom i odraslima. Posjete bebi treba svesti na razumnu, a to znači MINIMALNU, mjeru tokom zimskih dana.

SVIMA KOJI SU BOLESNI TREBA ZABRANITI ULAZAK U KUĆU U KOJOJ BEBA ŽIVI!

 

Dr Sanja Čizmović, spec. pedijatar Opšta bolnica Nikšić