Homeopatija u prevenciji i liječenju gripa

0
998

gripZa razliku od obične prehlade, grip se manifestuje ozbiljnijom i komplikovanijom simptomatološkom slikom, koja može ostaviti i svoje posljedice u vidu oslabljenog imunog i respiratornog sistema, opšte sabosti, hroničnog kašlja…

Djeca i starije osobe su podložnije virusu gripa. Djeca zbog nerazvijenog imunog sistema a starije osobe zbog oslabljenog imunog sistema koji je često kompromitvan već postojećom hroničnom bolešću, što čini pripadnike starije populacije posebno ranjivim u epidemiji gripa.

Najčešći simptomi su visoka temperature, groznica, glavobolja i težina u glavi i očima, lomnost u misićima i kostma, opšta slabost, najčešće suvi kasalj, bol u grlu. Obično u nekomplikovanim slučajevma  grip traje oko nedjelju dana, ali osjećaj slabosti i kašalj mogu potrajati i duže.

Odmor, hidriranje organizma zdravim napitcima u vidu čajeva i limunade, kao i lagana zdrava ishrana u vidu domaće pileće supe sa povrcem npr., su važni za brži i potpuni oporavak.

U epidemiji gripe ne treba paničiti. Po nekim statistikama, od gripa nakon izloženosti virusu oboli od 40 do 60 posto populacije, u zavisnosti kako smo gore naveli, od uzrasta i generalnog stanja organizma, što znači da sa prevencijom u vidu zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, urednog načina života sa dovoljno sna, možete biti onaj deo statistike koji ne podliježe virusu gripa.

Virusi imaju problem da se razviju u sredini gde je Ph ćelije bazan. Ćelija je bazna ako u njoj ima dovoljno kiseonika i hranljivih materija koje stvaraju bazan ph, a to su svježe povrće i voće. Bijelo brašno, kravlje mlijeko i slatkiši stvaraju kako kisjeli Ph koji pogoduje razvoju virusa, tako i sluz u bronhijama i plućima koja hrani i podržava virus gripa. Pravilna ishrana, fizička aktivnost i pozitivan stav prema drugima i životu najbolja su preventiva u sezoni gripa.

Naravno, ni to vam neće pomoci ako izađete “goli” na hladnoću, kako mi mame znamo to da nazovemo. Utopljavanje i adekvatno oblačenje, kao i osnovna higijena pranja ruku se podrazumijevaju.

Homeopatska medicina pruža pomoc u liječenju gripa kroz homeopatske ljekove koji se biraju individualno prema slici sveukunih simptoma pacijenata. U praksi se srijećemo najčešće da dvije oboljele osobe dobiju različitu homeopatsku terapiju, bez obzira na istu dijagnozu, u ovom slučaju gripe. Lijek se ne bira prema dijagnozi već za pacijenta na osnovu specificnosti njegovih simptoma.

U svrhu informisanja navešćemo nekoliko homeopatskih primjera tretiranja simptoma gripa prema diferencijalnoj dijagnozi, tj različitostima u simptomatološkoj slici pacijenta.

Gelsemium

Ovo je homeopatski lijek koji pokriva svojom simptomatološkom slikom većinu slučajeva sezonske  influence ili gripa u praksi.

Početak razvoja simptoma se obično dešava nešto sporije od 6 do 8 sati i praćen je intenzivnom slabošću i lomnošću naročito izraženo u mišićima. Pacijent se žali na bolove u mišićima i iscrpljenost, kao da ga je sva životna snaga napustila. Glavobolja u potiljačnom dijelu glave, često pulsirajuća i širi se prema vratu koji je često ukočen. Jedan od ključnih simptoma u diferencijalnoj dijagnozi s drugim homeopatskim ljekovima za nfluencu je težina i bol u očima, naročito kada pacijent pogleda nagore. Kapci su teški, olovni i ocne duplje osjetljive. Fotofobija.

Povišena temperatura praćena je jezom koja ide uz i niz kičmu, sa osjecajem kao da je neko polio hladnu vodu niz leđa,  sa podrhtavanjem estremiteta i osjetljivošću na hladan vazduh i promaju. Tremor.

Još jedan od karakterističnih simptoma slike Gelsemiuma je odsustvo žeđi i pored povišene temperature, suve bukalne  sluzokože.

Mentalna slika praćena je nezainteresovanošću, otupljenošću, pacijent želi da  ga ostave na miru.

Eupatorium Perfoliatum

Pored Gelsemiuma i ovaj homeopatski lijek je često indikovan kod gripa, i zbog sličnosti u simptomatološkoj slici sa Gelsemiumom, potrebno je utvrditi dobro simptome  pacijenta po pitanju modaliteta po kojima se ova dva lijeka razlikuju. Karakteristika Gelsemiuma je lomnost i bol u mišićima, dok je kod Eupatoriuma bol izražena u kostima i to skoro svim od ruku, ramena, nogu, naročito potkoljenicama,  leđima i kukovima. Bol može biti dosta jaka i to pacijentima najviše smeta. Opisaće bol kao da su mu kosti polomljene a zglobovi razglavljeni. S bolom ide i nervoza i  uznemirenost, kao i potreba da se kreće da ublaži bol. Suprotno od nepokretnosti i osjećaja velike fizičke slabosti kod Gelsemiuma. Jos jedna razlika i potvrđujući simptom jeste žeđ koju pacijent osjeća kod Eupatorijuma a koja je odsutna u slici Gelsemiuma.

Baptisia

Homeopatski lijek indikovan za influencu kod koje se simptomi razvijajo brzo i intenzivniji su u poređenju sa simptomima Gelsemiuma. Kao i kod Gelsemiuma prisutna je muskularna slabost i bolovi u mišićima. Lice pacijenta je obično crveno sa kongestijom u glavi koja se manifestuje vrućinom i otečenošću, pogotovo očnih kapaka. Razlika u odnosu na Gelsemium kod koga pacijent osjeća težinu u očima i teško podiže gornje kapke. Često pacijent osjeća vrućinu i kongestiju samo u glavi dok je ostali deo tijela hladan. Jedan od čudnih i specifičnih mentalnih simptoma Baptisie je osjećaj da je pacijent rasturen u sto komada koje pokušava da ponovo sastavi. U praksi se ovo ne mora doslovno manifestvati, ali će pacijent koristiti žargonsku riječ  da se osjeća “rasturen”.