,,Čari aronije” opet u Murinu

0
575

[heading]U Murinu i ove godine realizovana manifestacija posvećena aroniji[/heading] Sibirska borovnica koja je u periodu od prije nekoliko godina stekla vrtoglavu popularnost, ima svoja uzgajališta i na teritoriji Crne Gore. Prva plantaža aronije u Crnoj Gori je podignuta na imanju Zemljoradničke zadruge “EKOFRUT” u Murinu -Plavska opština, koja se nalazi u sastavu kompanije FARMONT iz Danilovgrada. U cilju afirmacije ove biljke kompanija FARMONT i Zemljo­radnička zadruga EKOFRUT su zajedno sa Udruženjem proizvođača i pre­rađivača aronije Crne Gore organizovali Manifestaciju “ČARI ARONIJE” koja je ove godine realizovana 20. avgusta.

I hrana i lijek

Nakon uspješne organizacije i značajnog odziva javnosti na pro­šlogodišnju manifestaciju posvećenu promovisanju značaja aronije, Kom­panija „Farmont” iz Danilovgrada i ove godine je organizovala ovu manifestaciju u Murinu u okviru koje su istaknuta ljekovita svojstva i značaj koji navedena poljoprivredna kultura ima u ishrani. Učesnicima manifestacije „Čari aronije” obratili su se vlasnik Farmonta dipl. ecc. Momčilo Popović, pomoćnica ministra za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica, te predsjednik SO Plav Said Čekić. Stručno predavanje na temu „Aronija, hrana i lijek” održao je profesor Šejkija Feratović, predsjednik Udruženja proizvođača aronije Crne Gore dipl. inž. poljoprivrede Ivan Vuletić pojasnio je dosadašnja iskustva u gajenju aronije na plantažama u Murinu, a dr Dragan Dragojević govorio je o mogućnosti korišćenja prirodnih resursa i plantažnom gajenju ljekovitog bilja i šumskih plodova na Sjeveru Crne Gore. Aronija se na plantažama u Murinu uzgaja od 2007. godine, a zahvaljujući uspješnoj privatizaciji Murinske zemljoradničke zadruge „Ekof­rut”, te planiranom otkupu maline, borovnice, aronije, kupine, pečurki i ljekovitog bilja, veliki broj individualnih sakuljača iz ovog kraja animiran je za saradnju sa „Ekofrutom”.

Pozitivan učinak

Ukazujući na pozitivan učinak koji je danilovgradska kompanija „Farmont” ostvarila u okviru privatizacije Zemljo­radničke zadruge „Ekofrut”, direktor ove firme dipl. ecc. Momčilo Popović na skupu u Murinu istakao je da je Farmont uložio značajna sredstva u projekat privatizacije i poboljšanja uslova rada u Murinskoj zadruzi. Adaptirani su postojeći i instalirani moderni proizvodni objekti, pribavljena neophodna mehanizacija, postavljen sistem navodnjavanja „Kap po kap”, kultivisano više godina zapušteno zemljište i formirane plantaže maline na 24.184.60 m2 i aronije na 9.933.40 m2. a svake godine se povećava površina pod aronijom – Stvorivši potrebno tlo, tehniku i smještaj za proizvode, Ekofrut se, pored plantaža uzgoja, može baviti i otkupom i preradom kultura sa ovog područja: malinom, borovnicom, aronijom, kupinom, pečurkama i ljekovitim biljem, što su žitelji ovog kraja prepoznali kao šansu da se ozbiljnije okrenu poljoprivredi i da preko Zemljoradničke zadruge sa sigur­nošću očekuju plasman svojih proiz­voda – kazao je Popović.

– „Farmontovi” petogo­dišnji zasadi aronije i investicije koje su realizovane bile su značajan putokaz i podstrek stanovnicima Murine, Plava, Andrijevice i ostalim, da se ozbiljno zainteresuju i posvete uzgoju ove kulture. Uz stručnu podršku diplomiranog agronoma, veoma je značajno da imaju u „Farmontu”, odnosno u Zemljora­dničkoj zadruzi „Ekofrut” u Murini, dakle u njihovoj neposrednoj blizini, sigurnog otkupljivača njihove proizvodnje – navedeno je u obavještenju g. Momčila Popovića. Jedan od plodova takvog pristupa, naglašeno je ovom prilikom, bilo je i formiranje Udruženja proizvođača aronije Crne Gore, koje sada broji više od 20 članova na teritoriji Murine, An­drijevice i Plava, što sa drugim proizvođačima aronije iz ostalih krajeva Crne Gore, čini brojku blizu 50 proizvođača.

Pomoćnica ministra za poljoprivredu i ribarstvo Danijela Stolica ocijenila je ovom prilikom da je ovo jedna od pozitivnih priva­tizacija u Crnoj Gori jer su obezbijeđeni sopstvena proizvodnja, zaokružen ciklus, ali i otkup od strane okolnih proizvođača. Mini­starstvo poljoprivrede, navela je ona, ovakvim projektima pruža fmansijsku pomoć i podršku.

Moćan resurs zdravlja

Biotehnički institut Crne Gore je, na zahtjev „Farmonta”, izvršio odgovarajuća ispitivanja zemljišta u Murini, koja su poka­zala da su osobine zemljišta, uz postojeći klimat, pored ostalih kultura, veoma pogodne za uzgoj aronije. Ova biljka (lat. Aronia melanocarpa) potiče iz Sjeverne Amerike, a kao veoma otporna na ekstremne vazdušne temperature našla je pogodno tle čak i u Sibiru. Sibirska aronija dobro podnosi hladnu zimu i mraz do – 45°C. Raste i obliku grma, ali može dostići visinu do 2 metra.

Ima bobičaste plodove ukusa malo oporijeg od borovnice. Aronija je visoko otporna biljka, pa je čak i ne treba štititi hemikalijama.

Sibirska borovnica je, prije svega, moćan antioksidans. Korisna je kao preventiva protiv malignih oboljenja, a efikasno pročišćava organizam od štetnih materija, pa i teških metala. Od vitamina sadrži C, A, E, B2, B6, B9 i vrlo rijedak vitamin P. Sadrži gvožđe, kalcijum, kalijum, mangan, molibden, fosfor i jod.

Pored pomoći u regulaciji akutnih zdravstvenih stanja kao što su glavobolje, povišenost krvnog pritiska, dijareja i sl., aronija može biti veoma dobar akter borbe protiv infekcija, te podstaći normalizaciju stanja štitne žlijezde, pankreasa, kardio­vaskularnog sistema. Može pomoći u regulaciji dijabetesa, a korisna je i kao antiejdž (protiv starenja) namirnica.