ČETVRTI EDUKATIVNI KAMP ZA DIJABETIČARE

0
602

17U organizaciji NVO “Društvo za borbu protiv šećerne bolesti – Plavi krug Bar” od 5. do 11. septembra održan je IV Edukativni kamp za dijabetičare, jedini tog tipa u Crnoj Gori.

Edukativne radionice otvorenog tipa pohađala su 33 dijabetičara – tip 1 iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske. – U Crnoj Gori je u 2013. godini registrovano 34.053 dijabetičara, dok 19.600 ne zna da boluje od šećerne bolesti. Među registrovanim je i 401 dijete do 18 godina – istakla je dr Valentina Kalinić, osnivač Plavog kruga, ističući da – ovim putem želimo da komplikacije spriječimo i natjeramo svakog učesnika kampa da ih edukacijom i pravilnim životnim režimom odloži, posebno zato što pacijenti sa tipom 1 i 2 dijabetesa mogu da dočekaju duboku starost, a da pri tom ne budu uskraćeni nizašta do čega im je stalo.

Osnovna pravila u liječenju šećerne bolesti su adekvatna ishrana, fizička aktivnost, samokontrola, terapija i edukacija, čulo se na ceremoniji otvaranja kampa.

Edukativni kamp za dijabetičare ima podršku i Nacionalne komisije za dijabates, pa je i ovogodišnji, već tradicionalni kamp, otvorio njen predsjednik dr Sreten Kavarić.

– Do naredne godine planiramo da napravimo Vodič za pacijente u kojem će biti obrađene teme koje interesuju dijabetičare – svakodnevni život, samokontrola, prevencija neželjenih incidenata, do onih kao što su dijabetes u trudnoći… S tim u vezi, dobro bi bilo da nastavite praksu koju već imate sa doktorkom Kalinić i utičete na odabir i raspored tema za koje ste zainteresovani, jer smo tokom proteklih godina od vas mnogo, ne čuli, nego naučili, s obzirom da svakodnevno nastojite da vaš život liči na život zdravih osoba” – poručio je dr Kavarić, sugerišući učesnicima da tokom kampa odrede osobu koja će biti reprezent nevladinih organizacija u Nacionalnoj komisiji, i u svojstvu delegata biti upoznata sa svim odlukama tog tijela.

– Za dijabetičare je od izuzetnog značaja psihička stabilnost, adaptiranost i pomoć okruženja, pa pozitivna atmosfera kampa blagotvorno utiče na prihvatanje stanja i suočavanje sa dijabetesom – smatra psihološkinja Nataša Šljivić, koja je učesnicima ponudila dva vida radionica – individualne i grupne, objašnjavajući da dijabetes treba prihvatiti kao životnog saputnika sa kojim valja uskladiti i usmjeriti život, a ne kao nužno zlo, pa je prihvatanje i preduslov za kontrolu tog stanja.

Ove godine organizatori imaju i podršku udruženja “Dječja nada” iz Danilovgrada, koje vodi Maja Pavićević, pa je novina na kampu i učešće petoro maloljetne djece, dijabetičara tip 1, koji ovdje borave u pratnji roditelja.

– Nije dovoljno sedam dana, koliko traje edukacija djece u bolnici nakon otkrivanja da imaju dijabetes, tako da je ovaj kamp prilika da se novonastaloj situaciji u porodici lakše prilagode i djeca i roditelji – smatra Pavićević.

Predavač na svim kampovima za dijabetičare u Baru je prof. dr Snežana Vujošević.

– Kada nam se dese ružne stvari, prva reakcija je bijes. Bijes je najveći neprijatelj, i što ga prije savladate, brže ćete se suočiti sa svim životnim problemima, pa time i sa dijabetesom – poručila je prof. dr Vujošević.

– Sa učesnicima kampa na edukaciji rade desetak internista – endokrinologa, zatim specijalisti medicine, ginekolozi, stomatolozi, nefrolozi, hirurg, psiholozi, profesori fizičke kulture… Po već ustaljenoj tradiciji, učestvuju i gostujući predavači. Osim radionica, organizatori su učesnicima obezbijedili i zanimljiv kulturno-zabavni program i sportske sadržaje, a medicinska sestra je razgovarala sa polaznicima, mjerila im nivo šećera u krvi, pritisak i tjelesnu težinu. Kamp za dijabetičare u Baru ne bi bilo moguće realizovati bez finansijske podrške farmaceutskih kuća, koje su učesnicima obezbijedile smještaj na bazi punog pansiona. Svakodnevno u hotelu Sidro, dok traje kamp dijabetirači su mogi da izmjere nivo šećera u krvi i tjelesnu težinu. Suorganizatoiri kampa su Dom zdravlja Bar- Savetovalište za dijabetes i Opšta bolnica Bar.

Četiri sata između dva obroka tokom dana, i 10 čaša vode

Dr Snežana Barjaktarović Labović, specijalista higijene i dijetoterapije, ističe da je individulani pristup elementaran u izradi jelovnika i uopšte dijetoterapiji.

– Takođe, jako je važna priprema hrane, trebamo voditi računa o broju kalorija koje unesemo tokom dana, o broju kalorija koje potiču od ugljeno- hidrata, prije svega oni koji su na terapiji insulinom. Ukoliko bilo koju hranu prilikom termičke obrade ubacimo u duboko ulje, mi automatski uvećavamo energetsku, odnosno kalorijsku vrijednost, što nije dobro. Važna stvar o kojoj treba da vodimo računa je ritam obroka, pogotovo dijabetičari koji su na insulinskoj terapiji, a i ljudi koji nisu dijabetičari. Niko ne bi trebao da dozvoli da između dva obroka prođe duže od 4 sata. To su najelementarniji principi pravilne ishrane, koji vode boljem zdravlju i naravno odlaganju nastanka komplikacija za bilo koju bolest – kazala je dr Barjaktarović Labović, preporučuje svima da dnevno popiju 10 čaša vode.