HOMEOPATIJA I PREHLADE

0
461

12Dolazak jeseni za neke od nas nosi sa sobom zebnju, ne samo zbog hladnoće već i zbog pojave nazeba karakteristicnog za ovo doba godine.

Veoma često antibiotici nisu pravo terapisjsko rješenje, jer je najveći broj nazeba izazvan virusima na koje antibiotici ne djeluju. Prepisivanje antibiotika u ovom slučaju ima za cilj tretiranje eventualne bakterijske super infekcije, tj. infekcije bakterijama koja se nadovezuje na virusnu infekciju.

Ovdje su neki od savjeta koje možete primijeniti u prevenciji i tretiranju nazeba prirodnim putem.

Ono što možete da učinite je da eliminišete iz svoje ishrane hranu koja slabi imuni sistem. Za vrijeme prehlade izbacite iz ishrane mlijeko i mliječne proizvode, kao i proizvode od bijelog brašna. Ove namirnice uzrokuju povećano stvaranje sluzi u organima za disanje, a sluz hrani bakterije i viruse i pomaže u njihovom razmnožavanju. Suzdržavajte se od slatkiša i sećera jer studije pokazuju da konzumiranje sto grama šecera u jednoj porciji prepolovi broj imunih ćelija za samo dva sata po unošenju u organizam (100g šećera unisti pedeset posto neutrofila dva sata po konzumiranju). Ako imate ovo u vidu, biće vam jasnije zašto se prehlade često dešavaju nakon rođendana i slavlja, kada se ova hrana više konzumira i tako slabi imuni sistem. A jasno je i da sve dok konzumirate ove namirnice, prehlade će se vraćati nesmanjenom žestinom i pored česte upotrebe antibiotika.

Odgovornost za prehlade ne leži u virusima već u nama. Virusi i bakterije stupaju na scenu samo onda kada je imuni sistem kompromitovan nepravilnom ishranom, zamorom, stresom, negativnim emocijama.

Za vrijeme prehlade ishrana treba da bude lagana, da se odbrambeni sistem ne bi opterećivao jurenjem i uništavanjem alergena i toksina iz hrane, već koncentrisao na napadače organizma. Imuni sistem ima istu funkciju kao i vojska koja se brani od neprijatelja. Ako je vojska napadnuta s više strana istovremeno, moraće da se bori na više frontova i tako neujedinjena ima manje šanse za odbranu.

Pileća supa je jelo koje se tradicionalno preporučuje kod nazeba i gripa. Sada mame i bake imaju i naučno objašnjenje za njenu ljekovitost. Pileće meso sadrži u sebi razne viruse koji se kuvanjem umrtvljuju, ali djeluju kao vakcina protiv virusa prehlade i gripa, i tako stimulišu stvaranje antitijela u organizmu.

Limun je prirodni lijek kod nazeba, ne samo zbog vitamina C i bioflavonoida koje sadrži, već i zbog toga što čisti sluz koja se gomila u organima za disanje i koja služi kao hrana za mikrobe.

Bijeli i crni luk su snažni prirodni antibiotici, uništavaju viruse, gljivice i bakterije bez nus pojava.

Pijte što više tečnosti, biljnih čajeva (kamilica, nana, žalfija, bijeli slez) i toplih limunada s medom da hidrirate organizam, smanjite temperaturu i izbacite toksine iz organizma. Med i propolis su takođe moćni antibiotici a sadrže i imunostimulirajuće komponente.

Upotreba vitamina znatno skraćuje vrijeme trajanja prehlade. Vitamini C, A, D i Cink stimulišu mehanizme odbrane. Kašika ribljeg ulja, bogatog vitaminom A i D kao i omega 3 masnim esencijalnim kisjelinama koje djeluju antizapaljenski, svako jutro tokom zime, snaži naš imuni sistem i smanjuje podložnost mikrobima. U mom sjecanju još uvijek je živa slika nas djece u obdaništu kako nevoljno otvaramo usta da nam vaspitačica da riblje ulje, koje je za nas bilo više kazna nego prevencija od bolesti.

Vitamin D se sintetise u našem organizmu uz pomoć sunčevih zraka kojima je izložena naša koža. Sama činjenica da vitamin D pravimo u našem organizmu, govori o tome koliko je značajna njegova funkcija u zaštiti organizma protiv bolesti (za razliku od životinja, ljudi su izgubili moc sinteze vitamina C koji je takođe na vrhu najvažnijih vitamina). Zato, iskoristite svaki momenat da svoju kožu izložite sunčevim zracima, makar 20-tak minuta dnevno u sunčanim periodima, koliko je dovoljno da se sintetiše dnevna potreba ovog vitamina.

Homeopatski pristup liječenju prehlada i gripa je veoma popularan u svijetu jer homeopatski ljekovi, kao prirodni preparati, ne ostavljaju nus pojave i toksičnost, a veoma su efikasni.

Pošto je princip homeopatije da liječi osobu a ne bolest, u najvećem broju slučajeva za isti virus – uzročnik prehlade, daće se drugaciji lijek, koji se bira individualno prema simptomima oboljele osobe a ne prema virusu – dijagnozi. Upravo taj individualni pristup u odabiru terapije čini homeopatiju veoma efikasnom u liječenju i prevenciji bolesti.