COVID-19 i vaše oči: savjeti za zaštitu vida tokom pandemije

0
182

Dr sci med. Sergej Alpatov

Dnevna bolnica Optimal, Podgorica
  

Zdravstveni stručnjaci kontinuirano proučavaju COVID-19, što znači preporuke i promjene smjernica u globalnom događaju koje se brzo razvijaju. Ono što danas znamo da je istina možda neće biti narednih dana i nedjelja. Radimo na tome da sa vama podijelimo tačne informacije zasnovane na dokazima o potencijalnom uticaju COVID-19 na zdravlje vaših očiju i vida. Danas razgovaramo o tome šta se u medijima izvještava o koronavirusu u vezi sa zdravljem očiju. Kao i uvjek, svako ko je zabrinut zbog simptoma treba da kontaktira sa svojim očnim ljekarom.

Infekcije očiju mogu biti simptom COVID-19

Nedavne studije izbijanja COVID-19 otkrile su da kod nekoliko pacijenata nastaje konjunktivitis, poznatiji kao „ružičasto oko“. Svi slučajevi ružičastih očiju zahtijevaju pažnju ljekara. Ako razvijete simptome: bol, iritaciju, crvenilo i otok oka, obratite se svom ljekaru za očne bolesti. U zavisnosti od drugih simptoma (groznica, kašalj, otežano disanje), to može biti pokazatelj infekcije koronavirusom.

Alergije naspram koronavirusa

Simptomi koronavirusa su detaljno opisani u medijima: vrućica, kašalj i otežano disanje. Ali sezonskim alergičarima može biti teško riješiti je li to napad alergije ili možda nešto ozbiljnije. Važno je da alergije obično ne izazivaju povećanje temperature. Iako svrab u očima, curenje nosa i kijanje, koje je često povezano sa alergijama, mogu dovesti do kašlja i piskanja, ti simptomi se obično rješavaju antihistaminicima. Većina slučajeva koronavirusa je blaga do umjerena, slična prehladi. Generalno se preporučuje odmor, spavanje, korekcija groznice i drugih simptoma, po potrebi, sa ljekovima za koje ne treba recept, i održavanje hidratacije sokovima, vodom ili čajem. Samo u slučaju  otežanog disanja  morate zahtijevati stručnu medicinsku pomoć.

Kontrolišite rad sa uređajima

Praksa socijalnog distanciranja podrazumijeva više korišćenja telefona i kompjutera za rad, obuku i zabavu. Ovo znači da ćemo više vremena nego ikad biti ispred računara, tableta i mobilnih telefona. Iako su ovi uređaji danas postali sastavni dio života, dugi sati gledanja u ekran mogu oštetiti  oči i pogoršati vid. U ovo vrijeme važno je iskoristiti jednostavne metode samopomoći. Da biste izbjegli digitalno naprezanje očiju, slijedite pravilo odmora kao u školi: pravite pauzu od 10 minuti svakih 40 minuta. Odmor za oči je gledanje na daljinu. Zbog toga ovih 10 minuta gledajte u planine, more ili nešto udaljeno. Poslije rada sa kompjuterom napravite fizičku aktivnost na svježem vazduhu: trčanje, vožnja biciklom, šetnja.

Prvi korak u ličnoj higijeni je pranje ruka

Globalna zdravstvena kriza je učinila da se svi brinemo o svojoj ličnoj higijeni, a pranje ruka počinje da vam zauzima mnogo više vremena nego ikad ranije. Za one koji  nose naočare ili kontaktna sočiva da bi dobro vidjeli, postoji duža lista preporuka kako bi bili sigurni i zdravi. Ova lista uključuje čišćenje naočara i opreme za kontaktna sočiva – sve to treba da se uradi nakon što, pogađate, operete ruke.

Kako očistiti i sanirati naočare

Isperite sočiva toplom vodom da biste uklonili debris ili prljavštinu sa površine. Ako imate polikarbonatna sočiva ili sočiva sa premazima, koristite specifičan sprej za naočare kao Koala Kleaner, ili probajte nježni tečni sapun za posuđe, ako su vam sočiva masna. Obavezno izbjegavajte sapune koji sadrže losione ili slične hidratantne ingradijente. Dobro osušite sočiva mekom krpom od mikrofibre ili krpom napravljenom specijalno za sočiva.

Nosioci kontaktnih sočiva su u „crvenoj zoni“ opasnosti i moraju biti posebno oprezni. Oni treba da se ozbilno pridržavaju higijenskih praksi, uključujući održavanje kontejnera kontaktnih sočiva čistim, ispiranje kontaktnih sočiva sterilnim rastvorom. Korišćenje svježeg rastvora, nošenje kontaktnih sočiva u odgovarajućem vremenskom periodu, nespavanje sa sočivima i osiguranje da su ruke svježe oprane prije i posle dodirivanja očiju je vrlo važno.

Kao i uvijek, vaš očni ljekar je vaš najbolij ekspert za zdravlje očiju, i ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa očima ili vidom, važno je da kontaktirate i nazovete ordinaciju ili pitate nas na instagramu @dr_sergei_alpatov.  Želimo Vam zdravlja!