Djeca i novogodišnji praznici

0
926

[heading]Pokažite svojoj djeci da su novogodišnji praznici radosno doba godine. Od njihovog ranog djetinjstva naglašavajte da nije bitno dobiti hrpe poklona, već davati i primati od srca[/heading] Novogodišnji praznici su čarobno doba godine. Osvi­jetljen i okićen grad, poklanjanje i druženja, mirisi domaćih kolača i raznovrsnih jela kod svih nas izazivaju osjećaj radosnog iščekivanja i uzbuđenja.

Posebnu čar i zadovoljstvo, ipak, osjećaju djeca. Praznici svakako predstavljaju idealno doba za druženje i provođenje više vremena sa njima. Kroz porodičnu povezanost, tradiciju i događanja, dijete razvija vlastiti identitet, emocionalnost, socijaliziranost i pripadanje, i zadovoljava potrebe za osjećajima ljubavi, poštovanja, uvažavanja i prihvatanja.

Novogodišnji praznični period pruža izuzetnu priliku za razvijanje porodične tradicije, odnosno, omogućava djetetu usvajanje pozitivnih roditeljskih iskustava u vezi sa praznicima, zahvaljujući kojima ono uči cijeniti jednostavne, ali posebne životne trenutke, i prihvata značaj međusobnih odnosa u svom životu. Roditelji treba da iskoriste priliku prazničnog zadovoljstva i da djetetu pričaju o prazničnim događajima i ljudima iz njihovog djetinjstva.

Važan dio porodične tradicije su, svakako, porodični rituali. Rituali i porodični običaji, kako svakodnevni tako i oni posebno vezani za praznike, stvaraju veći osjećaj sigurnosti i ugod­nosti u životu djeteta, što sve pozitivno utiče na njegov razvoj u samopouzdanu, prilagođenu i zrelu odraslu osobu. Iz godine u godinu treba ponavljati neki dio prazničnih rituala kao što su slanje čestitki dragim osobama, ukrašavanje kuće i zajedničko kićenje jelke, odabir poklona, obilazak okićenog grada, nezaobi­lazni porodični božićni ručak, i slično. Nastojte da uključite dijete u što više zajedničkih aktivnosti, neka se osjeća korisno i ponosno, jer se time razvija njegovo samopouzdanje i samostal­nost.

Poklanjanje svakako predstavlja važan dio prazničnog perioda. Osim što kroz proces poklanjanja djeca dobijaju priliku da ispune neke od svojih velikih želja, ono ih takođe može naučiti da razmisle o tome šta može razveseliti druge ljude i šta je važno ljudima do kojih im je stalo. Veselje dragih ljudi prilikom otvaranja poklona u koje je dijete uložilo svoj trud, svakako mu može učiniti praznike još radosnijim i značajnijim. Izrada njihovih ličnih poklona može im pomoći da iskažu koliko im je stalo do određene osobe, pa će čitav proces poklanjanja biti još vrjedniji i za njih same, i za srećnog primaoca.

Važno je zapamtiti da djeca uče po modelu svojih roditelja, odnosno imitiraju roditeljsko ponašanje, pa i sistem vrijednosti i razmišljanja.

Pokažite svojoj djeci da su novogodišnji praznici radosno doba godine. Od njihovog ranog djetinjstva na­glašavajte da nije bitno dobiti hrpe poklona, već davati i primati od srca.

Djeca su naše zvijezde i moramo im omogućiti da zablistaju u punom sjaju, a pogotovo za vrijeme novo­godišnjih praznika, koje sa oduševljenjem i velikim zado­voljstvom iščekuju.

SREĆNI PRAZNICI!

 

Piše: Dragana Marković, spec, predškolske pedagogije