Primjena agruma u liječenju i kozmetičkoj industriji

0
596

Citrusni plodovi (limun, narandža, grejpfrut, bergamont, mandarina) asocijacija su na zimske dane. Njihov kisjelkasto-opori ukus i specifičan osvježavajući miris, definišu gotovo svaki zimski dan. Bude nas iz dubokog sna i udahnjuju neki energetski ritam koji nam omogućava da preguramo teške zimske dane, ostanemo dosljedni sebi, svojim obavezama, predupredimo bolesti i zaštitimo naš organizam od stresa. Njihov sok istiskujemo u čajeve, njihove ušećerene korice dodajemo kolačićima, eterična ulja kapamo u mirisne lampe, budimo se uz osvježavajuće svježe cijeđene sokove i kupke na bazi citrusa. Citrusima pomažemo našem organizmu da prebrodi vlažnu i hladnu zimu, pa njihovim plodovima i napicima podižemo imunitet i liječimo prehlade.

Kad je brodski ljekar Ričard Vudal prvi put limunom uspješno izliječio skorbut, citrusi su mnogo dobili na publicitetu. Pored svoje hranljive vrijednosti, citrusni plodovi imaju široku primjenu u medicinskoj i kozmetičkoj industriji. Citrusna stabla se nalaze u Aziji, Indiji, Egiptu. Usljed osvajanja Aleksandra Ve­likog, citrusi su se najprije odomaćili u Grčkoj, da bi se kasnije raširili čitavim Mediteranom. Zahvaljujući vrijednim sastojcima, a posebno visokom udjelu vitamina C, eteričnim uljima, plodovi citrusa nisu se koristili samo za hranu, nego su se upotrebljavali i u medicini i kozmetici. U Egiptu je sok limuna služio za balzamo-vanje, a u Grčkoj kao sredstvo za konzerviranje namirnica, ali i za čišćenje i dezinfekciju. Uz to, upotrebljavao se za liječenje mnogih zdravstvenih poteškoća, a najčešće kod problema s probavom, prehlada, visokih temperatura i upala gingive.42-agrum

Citrusni plodovi su jako bogati vitaminima, najviše C i E, kompleksom B vitamina, dok se minerali (Fe, K, Ca, P) nalaze u tragovima. Limunska kisjelina, eterična ulja, bioflavonoidi i pektin takođe. Primjera radi, plod limuna sadrži od 40 do 50% soka, žute je boje, osvježavajućeg mirisa na limonen i kisjelog ukusa. Sadrži do 8% limunske kisjeline i manje količine drugih organskih kisjelina, oko 3% šećera, masti (0,6%), kalijum (149 mg/100g), kalcijum (11 mg/100g), magnezijum (28 mg/100g) i značajnu koncentraciju vitamina C (51 mg/100g), vitamine B grupe, te visoki procenat selena. Eterično ulje limuna je žuta te-čnost s izrazitim mirisom tog ploda. Sastoji se pretežno od limonena (oko 90%).

Zahvaljujući svom bogatom sastavu, citrusni plodovi se koriste i za jačanje i učvršćivanje kože, podstiču obnavljanje ćelija, a nalaze se i u okviru velikog broja kozmetičkih preparata. Zahvaljujući velikoj koncentraciji limunske kisjeline, limun neutrališe toksične materije i njihovo dejstvo, olakšava varenje, ubrzava razgradnju masti i poboljšava asimilaciju hranljivih sasto­jaka, povećava odbrambenu moć, usporava starenje, pomaže nervnom sistemu, izvanredno djeluje na srce i bubrege, zatim, protiv gihta, reumatizma, hemoroida, protiv krvarenja otvorenih rana, a njeguje i kožu.

U novije vrijeme, za detoksifikaciju i mršavljenje pri­mjenjuje se i limun-dijeta. S obzirom na kisjelost ovih plodova, treba istaći da ih moramo koristiti oprezno i umjereno, jer mogu izazvati jake želudačne reakcije kada se koriste u ishrani osjetljivih osoba.

Vitamin C, prisutan u visokim koncentracijama u citrus-nim plodovima, djeluje antioksidativno. Ispoljava jako dejstvo na nivou zidova krvnih sudova, jačajući ih, smanjujući njihovu permeabilnost, te je to jedan od osnovnih razloga što se koristi u tretmanima varikoziteta i rozacee. Vitamin C je jedan od najpopularnijih sastojaka u proizvodima za njegu kože. Derma­tolozi smatraju da ne postoji nijedan proizvod sličan vitaminu C koji se tako efikasno može koristiti u borbi protiv starenja kože.42--agrum

Vitamin C ima izuzetna antioksidativna svojstva. On štiti kožu od oštećenja izazvanih suncem i utiče na posvjetlji-vanje kože. Uklanja slobodne radikale koji oštećuju ćelije. Takođe, vitamin C otklanja oštećenja kolagena u koži i sprečava stvaranje fleka. Ne tako rijedak primjer predstavlja njegovo prisustvo u preparatima za izbjeljivanje fleka i pjega na koži. Da bi vitamin C ispoljio svoj maksimalni efekat na kvalitet kože mora se koristiti zajedno sa kremama za zaštitu od sunca. Ako primjena u kremama nije dovoljno efikasna, može se koris­titi i dodatno, u obliku ampula ili injekcija. Vitamin C se može ubrizgavati u kožu lica i tijela u obliku koktela, zajedno sa ostalim antioksidansima. Naravno, sve ovo samo u situacijama kada je riječ o zdravoj osobi, sa očuvanom funkcijom bubrega i jetre.

Pored toga, vitamin C učestvuje u sagorijevanju masti, pretvarajući masti u energiju. Njegovo dejstvo je posebno izra­ženo tokom noći. Zato se pred spavanje savjetuje konzumiranje čaše toplog mlijeka u koju ćete dodati nekoliko kapljica soka od limuna.