DVODNEVNA RADIONICA ,,GRUPNA ANALIZA U EVROPI: TRENING I PRIMJENA’’

0
601

05ZU Specijalna bolnica za psihijatriju „Dobrota“ Kotor i Društvo grupnih analitičara Beograd, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Crne Gore održali su 25. i 26. septembra 2015. godine dvodnevni workshop: ,,Grupna analiza u Evropi: trening i primjena” u prostorijama bolnice u Dobroti, na kojem je učestvovalo 50-ak učesnika.

Seminar je akreditovan kod Ljekarske komore Crne Gore i namijenjen je svim zaposlenima u psihijatrijskim i socijalnim ustanovama, centrima za mentalno zdravlje, a posebno psihijatrima/neuropsihijatrima, psiholozima, socijalnim radnicima, defektolozima i ostalom medicinskom osoblju koje se bavi poslovima mentalnog zdravlja.

Osnonovni cilj Workshop-a je pružanje relevantnih informacija svim zainteresovnim učesnicima koji bi željeli da se uključe u edukaciju iz grupne analize i primijenjuju ovaj psihoterapijski metod u svom profesionalnom radu. Na skupu se prezentovala jedna od najrespektabilnijih psihoterapijskih metoda – grupna analiza, analitička psihoterapija – GA, koja se sa velikim uspjehom primjenjuje decenijama u Evropi i svijetu.

CILJEVI WORKSHOP-a: Direktor ZU Specijalna bolnica za psihijatriju Kotor doc. dr sc Dragan Čabarkapa, prilikom pozdravljanja skupa, kazao je da su ovakvi skupovi prilika za sticanje novih znanja, kao i razmjenu iskustava i uspostavljanja saradnje ustanova iz oblasti mentalnog zdravlja, a sve u cilju unapređenja mentalnog zdravlja cjelokupne populacije u Crnoj Gori.

Potpredsjednica Društva grupnih analitičara Beograd, dr Jovanka Cvetković, psihijatar, izrazila je zahvalnost domaćinima i zadovoljstvo uspješnom realizacijom workshop-a, koji je bio prilika za upoznavanje stručne javnosti u Crnoj Gori sa eminentnom psihoterapijskom metodom koja se decenijama sa velikim uspjehom primjenjuje u Evropi i svijetu. Izrazila je nadu da će se iskazana zainteresovanost nastaviti u budućnosti, kroz edukaciju grupnih analitičara u Crnoj Gori čiji će rad kako institucionalno, tako i vaninstitucionalno u široj društvenoj zajednici doprinositi očuvanju i unapređenju mentalnog zdravlja.

Doc. dr sc Dragan Čabarkapa, dipl. pravnik, direktor bolnice “Dobrota”