Echinacea

0
986

echinaceaOpis

Echinacea je biljka iz familije Asterace koja potiče iz Sjeverne Amerike. Ova biljka ima šuplju stabljiku koja raste u visinu od 50 do 100 cm. Ima uske, duguljaste listove prekrivene sitnim dlačicama. Cvijet je ljubičaste boje. Zato je sasvim logično da naziv ehinacea potiče iz grčke riječi echino, što u prevodu znači morski jež.

Ima nekoliko podvrsta ehinacee od kojih najznačajnije za medicinsku primjenu su Echinacea Angustifolia, Echinacea Pallida i Echinacea Purpurea.

Najznačajne komponente zbog kojih ova biljka ima medicinsku primjenu su polisaharidi, flavonoidi, glikoproteini, alkilamidi, ehinakozidi, cihorična i kaftarična kisjelina. Cihorične i kaffarične kisjelina ima najviše u E. Purpurea, dok ehinakozidi su najviše zastupljeni u E. angustifolia i E. pallida. Imunostimu-larni efekat ehinacee potiče iz alkilamidima rastvorljivih u mastima, a najviše ih ima u E.angustifolia i E.Purpurea.

Alkilamidi djeluju preko vezivanje za CB1, ali najviše za CB2 kanabinoidne receptore i tako djeluju na imuni sistem.

Primjena

U tradicionalnoj medicini ehinacea je poznata kao imunostimulator, preciznije aktivator nespecifičnog imunog sistema. Tako je ona našla svoje mjesto kao fitoterapija naj-različitijih stanja koja nastaju kao posljedica poremećaja imunog sistema. Koristi se u različitim kulturama od liječenja infekcija do liječenja opstipacija kao laksativ. U ove svrhe najčešče se koristi korijen ehinaceje, kao i nadzemni dio biljke koji se bere u vrijeme cvjetanja.

Indijanci iz Sjeverne Amerike najviše su koristili Echina­cea Angustifolia kao antimikrobno sredstvo. Koristili su je kod upale grla, kašlja, bola u grlu, glavobolja, ali i kao analgetik.

Jedna studija iz 2007. godine na univerzitetu u Konek-tikatu u Americi je dokazala da korišćenje ehinaceje dovodi do smanjenje mogućnosi prehlade za 50%, a smanjuje se i trajanje već postojeće prehlade za 1.4 dana.

Nekoliko godina ranije, studija na Univerzitetu u Meri-lendu je pokazala slično dejstvo ehinacee. Naime, ova studija je pokazala da primjena ehinacee kod prvih simptoma prehlade smanjuje njen intenzitet, a skraćuje i vrijeme trajanja simptoma prehlade.

Danas, najviše se koristi kao jak imunostimulans pošto jača odbrambeni sistem organizma tako što se smatra da povećava proizvodnju antitijela i leukocita u krvi. Djeluje i protivupalno blokirajući hijaluronidazu, enzim koji proizvode bakterije, a koji oštećuje ćelijsku membranu i omogućava pristup bakterijama i virusima u ćeliju. U slučaju virusnih infekcija, ehinacea djeluje povoljno jer stimuliše stvaranje interferona koji su odgovorni za borbu protiv virusa. Stimuliše jetru i bubrege u procesima detoksikacije. Koristi se pri infekciji tako da djeluje sporije od antibiotika ali je vremenski efekat duži. Koristi se kao terapija kod raznih hroničnih infekcija, ali i adjuvantna terapija pri akutnim infekcijama, pri herpesu, gripu, upali sinusa, bronhitisu i ostalim bolestima disajnih puteva, urinarnim infekcijama, upali prostate, vaginalnim infekcijama nastalim od Candida Albicans, infekciji uha, atletskom stopalu, alergiskom rinitisu…

Jedna studija je pokazala i to da extrakt ehinacee ima antivirusno djelovanje i kod rekurentnih čireva izazvanih od herpes simplex virusa.

Aktivni sastojci ehinacee nemaju neželjene efekte i zato se preporučuje primjena eninaceje i kao preventivna terapija, posebno u jesen i u proljeće, ali i u periodima oporavka od bolesti, periodima povećanog fizičkog opterećenja i psihičkog zalaganja.

Danas ehinacea može da se nađe u obliku ekstrakta, tinkture, tableta, kapsula, gelova i sprejeva, sama ili u kombinaciji.

Preporučuje se primjena u kontinuitetu 4 – 6 nedjelja preventivno, i to najbolje u periodima kada se javljaju infekcije, prehlade i alergije. U slučaju postojeće infekcije najbolji učinak se postiže ako se koristi 1-2 nedjelje u visokim dnevnim dozama. Upotrebljava se prema uputstvu proizvođača u zavisnosti od inten­ziteta bolesti i imunološkog stanja organizma. Spolja se koristi u vidu gela za liječenje rana, uboda insekata i infekcija, pošto ima protivupalno i antibiotsko dejstvo.

Uncaria Tomentosa (mačja kandža)

Ova biljka potiče iz tropskih djelova Južne i Centralne Amerike. Bogata je fitohemikalijama među kojima ima tanina i alkaloida koji djeluju antiinflamatorno i antioksidativno i smatra se da imune snage organizma povećava čak za 50%. Zato je ekstrakt ove biljke našao svoju primjenu kao fitoterapija kod gastritisa, artritisa, kolitisa, reumatizma, dijabetesa, alergija, infekcije herpes virusima, kod hroničnih opstruktivnih bolesti pluća, bola u kostima, a posebno kod virusnih i bakterijskih infekcija disajnih puteva kod pušača.

Extrakt ehinacee, zajedno sa extraktima mačje kandže, taheba, papaje i grejpfruta ima u kapsulama Immunaction, italijanskog proizvođača ErbaVita.

Immunaction se preporučuje za :

– jačanje opšteg stanja organizma

– kao prevencija virusnih i bakterijskih infekcija

– poboljšanju imuniteta u periodu gripa i prehlada

– bržeg oporavka nakon preležane bolesti

 

Piše: mr ph. Aleksandar Jovanov