Enzimi i voćne kisjeline u tretiranju masne i aknozne kože

0
511

[heading size=”7”]Koža kao najveći organ predstavlja „izlog” kojim se predstavljamo svijetu, drugim ljudima, pa i sami sebi pred ogledalom. Zato je lijep izgled kože od izuzetnog značaja za samopouzdanje koje će osoba imati, kao i za uspostavljanje socijalne i emocionalne komunikacije.[/heading] Kožne promjene na eksponiranim djelovima tijela dovode do nastanka brojnih kompleksa koji osobu opterećuju i čine nesigurnom.

Akne su lokalna kožna bolest koje se smatra „fazom odrastanja”. Njihova pojava povezana je sa početkom aktivnosti sebacelnih žlijezda – povećava se mašćenje kože i stvara „dobra” podloga za razvoj bakterija, upalnih procesa i pojavu akni, čime se narušava estetski izgled kože, dovodeći kod mladih često do pada samopouzdanja, kao i otežane socijalne i emocionalne komunikacije. Oko 80% populacije u starosnom razdoblju od 12-24 godine imalo je manje ili više izraženu pojavu akni. No, one se mogu javiti već i u 8-oj godini i potrajati i do 30-te godine života.

Varijante akni

Acne mechanica (lat.) – nastaju zbog mehaničke iritacije kože. Viđaju se kod violinista: na vratu, na čelu kod osoba koje nose traku za kosu ili šlem, na leđima osoba koje nose neki teret na leđima.

Profesionalne akne, lat. acne oleosa – vide se kod osoba koje rade sa mašinskim uljem. Predilekciona mjesta su čelo i zigomatični djelovi lica, jer se prljavom rukom često briše znoj sa čela.

Chloracne (lat.) – javljaju se kod osoba koje rade sa hlorovim ugljovodonicima. Udružene su sa drugim znacima trovanja.

Acne medicamentosa (lat.) – nastaju zbog uzimanja nekih ljekova, obično zbog androgena, antiepileptika i litijuma. Izgledaju kao obične akne.

Acne cosmetica (lat.) – nastaju zbog prisustva komedogenih supstanci u kozmetičkim sredstvima. Lokalizuju se na mjestima aplikacije ovakve kozmetike. Promjene nastaju u vidu komedona, a javljaju se kod osoba u uzrastu kada ne bi trebalo da imaju akne. Dobra kozmetika ne sadrži komedogene supstance.

Acne detergicans (lat.) – javljaju se kod osoba koje koriste sapune i sredstva za pranje koja sadrže komedogene supstance. Promjene su uočljive u vidu komedona.

Acne neonatorum et infantum (lat.) – tokom trudnoće dijete dobija majčine polne hormone preko placente. Oni stimulišu sebacelne žlijezde, koje postaju aktivne poslije rođenja. Zato je i moguća pojava akni kod novorođenčeta. Ovi pasivno prenijeti hormoni potpuno se izgube tokom drugog-trećeg mjeseca poslije porođaja, time i sebacelne žlijezde prestaju sa sekrecijom, a akne se gube. Sekrecija se ponovo aktivira u pubertetu!

Acne neonaturum (lat.) liče na obične akne i spon­tano nestaju poslije 2-3 mjeseca.

Acne excoriee (lat.) – vide se kod žena koje ispoljavaju nervozu na koži, tretirajući svoje minimalne ili potpuno zamišljene akne i tako ih pogoršavaju ili prave nove lezije. Upadljivo je odsustvo komedona.

Acne tropicalis (lat.) – nastaju kod osoba koje borave u tropskim krajevima, gdje je vlažnost velika. Zbog  visoke vlažnosti nabubri stratum corneum pa se sebum teže eliminiše.

Comedo senilis seu solaris (lat.) – vide se kod starijih osoba sa fotoeksponiranim regijama glave (nos, zigomatični predio, uši, tjeme ćelavih osoba). Uvijek su udružene sa drugim znacima solarnog oštećenja. Promjene su vidljive u vidu komedona. U težim slučajevima postoje i ciste. Akne iziskuju lokalnu terapiju, a teži oblici i lokalnu i opštu terapiju. Ukoliko se ne liječe, nerijetko zahvataju dublje tkivo i ostavljaju trajne ožiljke.

Istraživanja sprovedena posljednjih decenija otkrivaju nam neke nove supstance i preparate sa jako pozitivnim učinkom u tretiranju akni, masne kože i ožiljaka (nastalih kao posljedica akni).

ENZIMI Biljni enzimi (ananasa i papaje) imaju značajnu primjenu u aplikativnoj kozmetici kao agensi za poboljšanje estetskog izgleda kože. Enzimi čistog voća otapaju suvišne naslage keratina na površini kože i lagano šire otvore pora pa tako olakšavaju čišćenje. Jedinstveno djelovanje pjene u preparatu hladi kožu i odmah nakon primjene smanjuje crvenilo, uklanja odumrle ćelije sa površine kože i redukuje pojavu akni. Tretman enzimima predviđen je za: -Masnu kožu sa mitiserima i aknama (inflamatornim i neinflamatornim)

-Dehidriranu kožu sa grisevima (milium, lat.) -Kombinovanu kožu sa začepljenim porama u području T-zone -Kožu muškaraca iritiranu brijanjem i urastanjem dlaka

Tretman enzimima može se raditi: -Jednom sedmično – kao dio serije od šest tretmana -Kao dio dubinskog čišćenja kože lica svakih 4-6 sedmica -Svake druge sedmice može se zamijeniti tretmanom glikolnom kisjelinom

Nakon tretmana, koža je svježija, mekša i dobija zdrav izgled. Kontinuiranom primjenom reguliše se sjaj na licu – posljedica povećanog lučenja sebuma. Time se redukuje i pojava akni i upalnih procesa.

 


Maja Nikolić, dipl. estetičar – kozmetičar (U narednom izdanju: voćne kisjeline)