Epiglotitis kod djece

0
249

Throat-Cancer-In-Children-Diagnosis-And-TreatmentsEpiglotitis predstavlja jedno od najurgentnijih stanja u pedijatriji.  Epiglotis je struktura koja zatvara ulaz u grkljan i dušnik. Infekciju epiglotisa gotovo uvijek uzrokuje bakterija Haemophilus influenzae tip b. Vrlo rijetko uzročnici mogu biti streptokoki, posebno  u starije djece i odraslih. Najčešći je u djece  uzrasta od 2-5 godina. Neuobičajen je u djece ispod dvije godine, ali može pogoditi osobe bilo koje dobi, uključujući i odrasle. Infekcija obično počinje u gornjem disajnom traktu kao upala nosa i ždrijela. Infekcija potom silazi na epiglotis. Često dolazi do prodora bakterija u krvotok (bakterijemija).

Klinička slika

Djeca su jako uznemirena, razdrazljiva. Kliničku sliku Blackstock i saradnici opisuju kao četiri D: disfonija (bez glasa, promuklost), disfagija (otežano gutanje), dispneja (tesko disanje) i hiperslaivacija (pojačano lučenje pljuvačke, balavljenje, drooling na engl.). Temperatura je izrazito povišena, djeca ne kašlju.  Dijete zauzima  tipičan polozaj tronošca, sjede  otvorenih usta sa zabačenom glavom oslanjajući se na ruke.

Dijagnoza je klinička, laboratorijska ispitivanja ne treba činiti, a snimak vrata se radi onda ako postoji sumnja na neko drugo oboljenje ( npr. strano tijelo). Rentgenski  nalaz je karakterističan (“thumb sign” znak palca na latelarnom snimku). Pregled ždrijela spatulom je kontraindikovan!

Terapija se sastoji u smirivanju djeteta, dopuštanju da dijete samo zauzme položaj koji mu najviše odgovara, davanju kiseonika preko maske i primjeni potentnih antibiotika intravenski. Zbog nepredvidive opstrukcije disajnih puteva, medicinski tim koji zbrinjava dijete treba da čine  pedijatar, anesteziolog i otorinolaringolog. Ako se stanje djeteta pogoršava potrebno ga je intubirati. U protivnom neophodno je načiniti  traheostomiju.

Prevencija epiglotitisa se sastoji u vakcinaciji protiv Hemophilusa influenze tip b, tako da je ova bolest u eri vakcinacije rijetka.  Kod djece koja su preležala ovu bolest, nema njene ponovne pojave.

 

Dr Rajko Zdravković, specijalizant pedijatrije
Dom zdravlja Bar