Grčevi kod beba

0
936

Vrlo je uznemirujuće i stresno za roditelja kada ne može da pomogne svojoj bebi koja satima neutješno plače, crvena je u licu, stiska pesnice, skuplja nožice ka grudima, ili ih potpuno opruža.

Kada se javljaju grčevi kod beba?

Grčevi (infantilne kolike) često se javljaju u prvim mjesecima bebinog života. Nije poznato koji procenat djece pati od grčeva, jer se mnogi roditelji ne obrate ljekaru za pomoć. Grčevi obično počinju u toku druge sedmice bebinog života, i nestaju u periodu između 3. i 4. mjeseca, ali mogu trajati i pu­nih 12 mjeseci. Plač se najčešće intenzivira tokom određenog perioda u toku dana, posebno pred veče. Dječaci češće pate od grčeva nego djevojčice.

Kako izgleda beba koja pati od grčeva?

Važno je istaći da se pojava grčeva opisuje kao stanje u kom zdrava beba ima periode iznenadnog, intenzivnog, nezaustavljivog plača koji traju oko 3 časa, a mogu trajati tri dana ili čak sedmicama. Beba pravi nagle pokrete nožicama, grči ih ka grudnom košu, ili potpuno opruža, ručice stiska u pesnicu i crvena je od plača. Stomačić joj može biti tvrd na opip i može ispuštati gasove. Simptomi se mogu pogoršati ubrzo nakon dojenja ili uzimanja mliječne formule, posebno kod beba koje ne umiju lako da „bljucnu”.

Šta sve može dovesti do pojave grčeva?

Nije utvrđen tačan uzrok nastanka grčeva, ali se smatra da nezrelost sistema za varenje ima ključnu ulogu u njihovoj pojavi. Činjenica je da kod beba malog uzrasta u tom periodu još nije završen proces razvoja organa za varenje, pa može doći do nakupljanja gasova u stomaku, jer beba ne umije da podrigne, ili se oni nakupljaju u crijevima, jer su ona „lijena” (hipomotilitet). Takođe, mogu se javitii prekomjerni pokreti crijeva (hipermotilitet), što dovodi do pojave grčeva i bola, ali oni mogu nastati i zbog prekomjerne nervne stimulacije, jer je i razvoj centralnog nervnog sistema u toku. Kao posjedica nedovoljnog razvoja sistema za varenje može se javiti i dizbalans u crijevnoj flori. Bebe koje nisu dojene majčinim mlijekom imaju dvostruko veći rizik od nastranka grčeva.

Majčina ishrana u periodu dojenja takođe utiče na pojavu grčeva bebe. Dokazano je da čokolada, kupus, luk, kravlje mlijeko i koštunjavi plodovi mogu dovesti do pojave grčeva, pa se preporučuje da majka ne konzumira ove namirnice, jer putem mlijeka sve dobre, ali i štetne materije, dobija i beba. Intolerancija na hranu, kao što je šećer, laktoza iz mlijeka, alergija na neke namirnice, npr. protein, kazein iz mlijeka, takođe dovode do pojave grčeva.

Grčevi se javljaju i usljed prisustva vazduha u bebinom stomačiču, progutanog tokom hranjenja. Ipak, to je rjeđi uzrok.

Jedna studija je pokazala da majke koje puše duvanske proizvode, ili pasivno pušenje bebe (beba udiše duvanski dim), predstavljaju opasnost za nas­tanak grčeva kod bebe.

Utvrđeno je da hormon stresa koji beba unese preko majčinog mlijeka može izazivati pojavu grčeva. Rođenje djeteta, ili sam proces uspostavljanja dojenja vrlo je stresan za majku, i hormon korti-zol koji se tada pojačano luči u njenom organizmu dospijeva i u mlijeko. Bebe čije su majke imale povišen nivo hormona kortizola tokom trudnoće, ispoljavaju veći stepen uznemirenosti, više plaču. Dokazana je i povezanost depresije, ukoliko ju je majka proži­vljavala prije porođaja i veće učestalosti plakanja bebe u takvim situacijama.

Kakav uticaj na porodicu ima bebin neutješni plač?

Grčevi se javljaju kod zdrave, site dece. Nisu posljedica bolesti, ali je taj proces za bebu bolan, a njegov uticaj na stres, frustraciju i iscrpljenost roditelja veliki.

Plač djeteta ima značajan uticaj na stabilnost u porodici. Grčevi se javljaju kod zdrave, site dece. Nisu posljedica bolesti, ali je taj proces bolan za bebu, a njegov uticaj na stres i frustraciju kod roditelja takođe je veliki. Iscrpljenost usljed besanih noći i osjećaj bespomoćnosti zbog neutješnog plača svoje bebe loše utiče na samopouzdanje roditelja, dovodi do porasta međusobne tenzije, nesuglasica i svađa. Konstantan plač bebe čak može uticati na prevremen prestanak lučenja mlijeka kod majke.

Kako pomoći bebi koja ima grčeve?

U trenucima neutješnog plača najvažnije je bebi pružiti osjećaj topline, sigurnosti i utjehe. Nekim bebama prija majčin glas, ili zvuk „šššš”. Da bi lakše „bljucnula”, ili podrignula, bebu treba staviti na rame i blagim, odsječnim pokretima lupkati je po guzi, uz istovremeno pridržavanje glavice i vrata, drugom rukom. Nakupljeni vazduh u stomačiću može se pokrenuti blagom masažom, kako bi ga beba izbacila. Da bi se grčevi izbjegli ili smanjili, majka treba da koriguje ishranu i ne unosi namirnice koje mogu izazvati pojavu grčeva.