Haloterapija

0
763

Haloterapija (grč. halo – so) predstavlja potpuno prirodnu metodu koja se zasniva na doziranom boravku i udisanju mikročestica prirodne kamene soli koja služi za tretman mnogih bolesti. Djelotvorna je, prijatna i bez štetnih pratećih efekata, a ne ispoljava ni interakciju sa ljekovima. Ovo je pomoćna terapija i ne zamjenjuje medikamentoznu, ali u velikoj većini slučajeva skraćuje vrijeme oporavka. Klinički je ispitana i potvrđena od strane ruskih, američkih i finskih stručnjaka. Primjenjuje se u takozvanim „slanim sobama”.

Slane sobe su ljekoviti prostori u kojima se sprovodi haloterapija. Masovno su počele da se prave u posljednjoj deceniji prošlog vijeka u republikama bivšeg Sovjetskog Sa­veza i u Poljskoj. Prvi pisani stručni trag o ljekovitosti slane prašine ostavio je poljski ljekar Feliks Bočkovski, davne 1843. godine. U Rusiji je to uradio dr Čajkovski, otac poznatog kom­pozitora Petra Iljiča Čajkovskog. Obojica su došli do istog saznanja da rudari u rudnicima soli zahvaljujući ovom uticaju nijesu imali zdravstvenih tegoba vezanih za disajne organe, a životni vijek im se nije skraćivao zbog bolesti karakterističnih za rudnička okna.

Slane sobe su ispunjene kamenom solju iz najpoznati­jih rudnika soli Austrije, Ukrajine, Rumunije i Poljske. Me­dicinska so melje se u specijalnom halogenatoru, koji raspršuje čestice aerosoli, odnosno medicinsku so koja predstavlja čist natrijum-hlorid obogaćen kalcijumom, selenom, litijumom, a koju pacijenti koji su u sobi udišu. Tako slana soba simulira prirodnu sredinu poput izvora vode, rudnika soli, borove šume, a to su mjesta sa rijetko gdje rasprostranjenim nega­tivno jonizovanim vazduhom. Čestice aerosoli nijesu veće od pet mikrona, što im omogućava da stignu do najsitnijih djelova gornjih disajnih puteva. One su zbog toga u stanju da besprekorno očiste i pročiste sluzokožu sinusa koja je u sinusima najčešće nedostupna. Kada cijeli taj put očiste i uđu u pluća, podižu sve važne parametre imunog sistema odgo­vorne za jačanje kože i sluzokože. Aerosolne čestice djeluju i antibakterijski, odnosno postižu baktericidno dejstvo na mikrofloru disajnih puteva. Dokazano je njihovo antigljivično i antivirusno djelovanje. Ovakav efekat aeroso postiže pročišćavajući vazduh i stvarajući skoro sterilnu sredinu. Aeroso mijenja svojstva bronhijalnog sekreta, što dovodi do poboljšanja njihove funkcije i olakšanog izbacivanja sekreta.

Vazduh slane sobe, ispunjen aerosolnim česticama, povoljno djeluje na sveukupno psihofizičko stanje i relaksaciju paci­jenata, te tako pomaže koncetraciji i radnoj sposobnosti. Preporučuje se 2-3 puta godišnje svim osobama s psihofi­zičkim naprezanjima i zdravstvenim poteškoćama.

U preventivnom smislu slana soba umnogome po­maže sportistima kao moćan tretman koji podstiče imuni sistem, naročito respiratornih organa, zbog povećanja fizičkih sposobnosti i izdržljivosti, ali i nakon treninga, radi efikasnijeg opuštanja muskulature.

Indikacije

• Astma

• Alergije

• Česte virusne infekcije

• Bolesti gornjih disajnih: putova rhinitis, tonsillitis, sinusitis, laryngitis, tracheitis

• Hronične infekcije: rhinitis, tonsillitis, otitis

• Kožne bolesti: otitis, dermatitis atopica, psorijaza, seborea

• Oboljenja koštano-zglobno-mišićnog sistema: artri­tis, miositis, stanja nakon povreda i operacija

• Pušački kašalj

• Ginekološke infekcije

• Iscrpljenost, umor, nesanica, stres.

Slana soba je lijek izbora za hronične bolesnike na dugotrajnoj terapiji kortikosteroidima.

Boravak u slanoj sobi preporučuje se djeci svih uz­rasta. U slanoj sobi nalaze se igračke koje ih podsjećaju na igru u pijesku na obali mora. Djeca do 12 godina moraju biti u pratnji roditelja. Haloterapija je naročito djelotvorna kod djece sa bolestima krajnika i čestim upalama ušiju koje zahti­jevaju operativnu ugradnju cjevčica. Kod neke djece nakon petnaest do dvadeset terapija ne dolazi do operacije. Kada se djeca razbole, bolest kraće traje ukoliko borave u slanoj sobi. Veliki broj djece pozitivno reaguje poslije tri dolaska u slanu sobu, dok je odraslima potrebno od osam do deset terapija.

Kontraindikacije

• Trudnoća

• Akutno krvarenje

• Srčana i bubrežna insuficijencija

• Kod bolesnika na imunosupresivnoj terapiji.

Terapija traje deset do petnaest dana. Treba je ponavl­jati dva do tri puta godišnje, sa pauzom od dva do tri dana. Dokazano je da jedan boravak u slanoj sobi vredi koliko tri dana provedena na moru. Haloterapija je savršen način da se uradi zdrava detoksikacija organizma.

 

Piše: dr Milica Šofranac, pedijatar