Hemomont otvorio novi pogon u Podgorici

0
1267

hemomontKompanija Hemomont je 10. jula otvorila u Podgorici novi pogon za proizvodnju nazalnih sterilnih sprejova SNUP, u koji je uloženo 5,3 miliona eura, i koji će obezbijediti dodatno zapošljavanje 30 radnika.

Otvaranje ovog pogona predstavlja značajnu investiciju i važan poslovni angažman kojim Hemomont potvrđuje lidersku poziciju u domaćoj farmaceutskoj industriji. Hemomont je prva fabrika ljekova u Crnoj Gori, članica Hemofarma i Štada grupe.

U novom postrojenju, koje se prostire na 1.700 metara kvadratnih, proizvodiće se sprej za nos SNUP u formi za djecu i odrasle, koji će se izvoziti na devet inostranih tržišta. Ovim povodom, izvršna direktorica Hemomonta Snežana Perović podsjetila je prisutne da je Hemomont za prethodne 24 godine od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerastao u kompaniju koja je lider u farmaceutskoj industriji i jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori.

– Otvaranje ovog pogona predstavlja značajan poduhvat za nas. On pokazuje da Hemomont iz godine u godinu raste i napreduje. Prethodne 24 godine, od male fabrike za proizvodnju osnovnih infuzionih rastvora prerasli smo u kompaniju koja je danas jedan od najvećih izvoznika u Crnoj Gori. Pored toga, zajedno sa Hemofarmom, lideri smo po učešću svojih proizvoda na domaćem tržištu. Postali smo primjer uspjeha u domaćoj privredi. Hemomont je na svojim počecima 1994. godine imao trideset zaposlenih i proizvodio deset osnovnih infuzionih rastvora. Hemomont danas ima oko dvije stotine zaposlenih i sedamdest pet proizvoda u svom portfoliju. To znači da je u odnosu na prve dane Hemomont za sedam puta povećao i broj zaposlenih i broj proizvoda.

Izgradnja pogona SNUP za nas je vaoma važna. Ona predstavlja veliku investiciju od 5,3 miliona eura, obogaćuje portfolio i unapređuje proizvodni proces – saopštila je Perović.

Prema njenim riječima, takve investicije u moderna postrojenja koja predstavljaju najviše svjetske standarde, dodatno doprinose pozicioniranju Hemomonta na mapi kvalitetne farmaceutske industrije.

Pogon, koji se nalazi u okviru kompanije Hemomont, svečano su otvorili predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i dr Ronald Zeliger, potpredsjednik Štada grupe i generalni direktor Hemofarma.

Prema riječima predsjednika Đukanovića, kompanija Štada je prepoznala napore države u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit. Otvarajući fabrički pogon, on je ocijenio da je Hemomont ubjedljiva potvrda dobre poslovne politike Hemofarma.

– Najprije izražavam poštovanje svima koji su od 11 novembra 1994. godine davali i daju doprinos uspješnom radu ove kompanije. Hemomont je ubjedljiva potvrda dobre poslovne politike Hemofarma, danas dijela njemačkog koncerna Štada koji je odavno prisutan u našem crnogorskom sistemu kao jedan od najpouzdanijih partnera crnogorskog zdravstva. Odnos javno privatnog partnerstva koji smo vremenom izgradili izraz je uspješnosti naše državne politike u dužem periodu i upečatljiv primjer u regionalnim okvirima.

Crna Gora, kao članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, nakon ostvarenja prethodnih prioriteta državne političke strategije, danas je fokusirana na dinamičniji, ekonomski i demokratski razvoj i na što skorije dostizanje evropskog kvaliteta života naših građana. Put do tog cilja podrazumijeva nova ulaganja, ostvarenje kvalitetnih radnih mjesta, dinamičan rast društvenog proizvoda i izvoza. Zato država mora stalno nuditi unaprijeđena sistemska rješenja koja će je činiti konkurentnom u privlačenju investitora, a to znači veće ekonomske slobode, veću sigurnost i učvršćivanje međusobnog povjerenja. Bez toga nema biznisa, ni strateške prednosti na međunarodnom tržištu, čemu teže sve zemlje u okruženju i u svijetu. Iskustvo nas je naučilo da sami moramo biti inicijativni i imati kreativan odnos u traženju rešenja i donošenju odluka  koje će promijeniti perspektivu crnogorske ekonomije. Sve će to uticati na percepciju investitora koja je uvijek od izuzetne važnosti – istakao je predsjednik Đukanović.

Predsjednik je ukazao na investitore iz preko 80 zemalja, koji su svoj kapital uložili u našu zemlju, kao i na podatak o prosječnoj stopi učešća direktnih stranih investicija od 19% u BDP od obnove nezavisnosti do danas, što najbolje pokazuje šta poslovna javnost misli o mogućnostima za razvoj biznisa, i o perspektivi crnogorske ekonomije, te da se to jasno vidi na današnjem primjeru.

– Kompanija Štada je prepoznala naše napore u izgradnji stabilnog ekonomskog sistema u kome je moguće sticati profit i nastavljati sa investicijama. Ovog puta, kako smo čuli, ono iznosi 5,3 miliona eura i pored nove tehnologije donosi Crnoj Gori tridest kvalitetnih proizvodnih radnih mjesta. Za našu zemlju svako proizvodno radno mjesto je dragocjeno jer predstavlja doprinos rastu proizvodnje i izvoza, kao i dugoročnoj održivosti i konkurentnosti crnogorske ekonomije – naglasio je predsjednik Đukanović.