Hemomont otvorio novi pogon u Podgorici

0
235

Ističući društvenu odgovornost kompanije Štada, predjednik Đukanović je istakao da je upravo ova kompanija afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država.

– Posebno želim da istaknem društevnu odgovornost kompanije Štada koja je dodatno uložila pola miliona eura u prečišćavanju otpadnih voda što je pravi doprinos očuvanju i zaštiti životne sredine i još jedan pokazatelj da Štada želi da dugoročno ostane akter na Crnogorskom prostoru. Ova investicija omogućiće rast proizvodnje i prihoda za oko 50% u 2018. godini u odnosu na prethodnu godinu. Zato je ona i dalje afirmacija modela u kojem dobijaju i investitor i država.

Pozivam uvažene investitore da nastave sa širenjem biznisa u Crnoj Gori na obostrano dobro. Naglašavam da je za Crnu Goru veoma važno što interes za ulaganje u našu ekonomiju pokazuju prestižni evropski koncerni kao što je Štada. Uvjeren da to istovremeno znači najbolji podsticaj razvoju prijateljski partnerskih odnosa između naše zemlje i Njemačke koja pruža snažnu podršku u ostvarenju crnogorskih, evropskih i evroatlanskih ciljeva i evropskoj perspektivi cijelog regiona – zaključio je predsjednik Đukanović.

Dr Zeliger je kazao da je Hemofarm regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope.

– Mi smo ovdje gotovo 25 godina. Mi nismo ovdje da bi kratko poslovali, već da bi investirali u životnu sredinu. Podgorica je svakako integralni dio centralne i jugoistočne Evrope, čiji smo mi sada dio. Kako sam dugo godina u ovom regionu prisutan, tako mogu iskreno da se borim za ovo područje i da zagovaram napredak. Takođe sam na neki način i ambasador poslovanja u ovom regionu. Zbog toga sam ponosan što smo ovdje danas.

        Hemofarm je regionalni centar Štada grupe za tržišta centralne i jugoistočne Evrope I odgovoran je za poslovanje u 13 zemalja, od kojih se čak osam nalaze u Evropskoj Uniji. To je svakako rezultat našeg dobrog rada, jer su svi proizvodni centri Hemofarma lideri na svojim tržištima: Hemofarm je neprikosnoveni lider u Srbiji, Hemofarm Banjaluka na teritoriji Bosne i Hercegovine, dok je Hemomont dominantan proizvođač na crnogorskom tržištu. Ovo je, takođe i veliki zalog za budućnost. Štada nam to vraća kontinuiranim investiranjem od 2006. godine kada je postala naša matična kuća do danas. Štada je u modernizaciju postrojenja Hemomonta uložila 12,5 miliona eura. Izgradnja pogona za proizvodnju SNUP-a dodatno će osnažiti poziciju Hemomonta i farmaceutsku industriju Crne Gore, u čije potencijale mi duboko vjerujemo – istakao je dr Zeliger.

Pored Hemofarma, u vlasničkoj strukturi Hemomonta je i država Crna Gora. Njegova liderska pozicija u farmaceutskoj industriji potvrđuje da partnerski odnos države i privatnog sektora može biti uspješan kada se odgovorno posluje.

Osim novog pogona, Hemomont je predstavio i novi sistem za prečišćavanje otpadnih voda, jedan od prvih takve vrste u Crnoj Gori. Prečišćivač vrijedan pola miliona eura, doprinijeće boljoj zaštiti životne sredine i većoj bezbjednosti kompleksa Hemomonta i šireg područja. Ovim potezom Hemomont nastavlja da bude pionir i pokretač nove industrije, kao i jedan od lidera u edukaciji i jačanju svijesti o odgovornom odnosu prema životnoj sredini.

Hemomont je osnovan 1994. godine, kao prva fabrika ljekova u Crnoj Gori. U vlasničkoj strukturi Hemomonta su farmaceutska kompanija Hemofarm, Vlada Crne Gore i Fond za zdravstvo Crne Gore. Hemomont trenutno zapošljava oko 200 radnika, a u njegovom portfoliu  nalazi se 75 proizvoda, koji se pored domaćeg, prodaju i na 11 inostranih tržišta.

                                                                                                          Verica Pantelić