Hiperglikemija našte

0
377

Dr Violeta Vukićević, internista endokrinolog

Dom zdravlja, Nikšić

 

Nerijetko od pacijenata čujemo komentare kao: Već nekoliko jutara za redom budim se sa hiperglikemijom koja jako utiče na moj san. Budim se umoran, sa bolom u glavi i suvim ustima razmišljajući o košmarima koje sam sanjao prethodne noći. To mi u velikoj mjeri utiče na produktivnost i kvalitet samog dana.

Ovakva vrsta problema u dijabetesu može biti nezgodna ukoliko se često dešava, jer utiče na san koji je ključan za odmor i spremnost da se osoba bori sa svakodnevnim zadacima, kao i onim što život sa dijabetesom nosi.

Ili: U posljednje vrijeme primijetio sam da mi je jutarnja glikemija viša od one prije spavanja, kao i da nakon doručka nastavlja da raste. Prvo sam mislio da problem leži u pogrešnoj dozi dugodjelujućeg insulina koji ubrizgavam prije spavanja. Tada sam počeo s korigovanjem upravo te doze, što nije dovelo do bilo kakve promjene i poboljšanja jutarnje glikemije. Najprije sam povećavao doze, ali to je prouzrokovalo hipoglikemije. Zatim sam smanjio dozu što je dovelo do problema sa povišenom jutarnjom glikemijom. Problemi poput ovih dovode do otežane regulacije glikemije tokom jutra i mogu stvoriti loš osjećaj, kad pored toga što ne uradite ništa loše, rezultat svega nije pozitivan. Tada počinjemo da se pitamo šta sve to uzrokuje i šta se zapravo dešava u našem tijelu.

Neki od razloga su:

Nedovoljna doza dugodjelujućeg insulina može biti jedan od glavnih uzroka hiperglikemije ujutru. Doziranje “noćnog” insulina je jako bitno, jer odgovarajućom dozom pokrivamo skokove šećera u krvi prouzrokovane hormonskim radom tokom sna. Ukoliko je doza neodgovarajuća, bitno je učestalije mjerenje glikemije tokom noći, nekoliko noći za redom kako bi se utvrdio efekat doze insulina.

Loše odabrana večera: Samo zato što je prije spavanja glikemija bila u normali, to ne mora da znači da će ona i ujutru biti takva. To može zavisiti i od večere koju ste pojeli. Ukoliko je sadržala dosta ugljenih hidrata i masti, produžava se period varenja i razgradnje hrane na 4 do 8 časova, što znači da će glikemija rasti i nakon završetka djelovanja brzodjelujućeg insulina.

Hormoni mogu izazvati jutranju hiperglikemiju – šta je to fenomen zore
U vremenskom razmaku između 3 i 8 sati ujutru (u zavisnosti od toga kad ste zaspali) tijelo luči razne hormone, poput kortizola, glukagona i epinefrina, hormona rasta, kako bi obezbijedilo dovoljnu količinu energije za početak dana i buđenje. Ovo se dešava u tijelu svakog čovjeka, nezavisno od toga da li je osoba oboljela od dijabetesa ili nije, samo što kod onih koji nijesu oboljeli ovaj proces sam pankreas reguliše lučenjem dovoljne količine insulina, održavajući glikemiju stabilnom. Kod osoba s dijabetesom, organizam ne može da proizvede dovoljnu količinu insulina, što narušava ovaj osjetljivi balans i šećer do jutra prelazi optimalne granice.

Primjetno je da se sindrom jutarnje zore kod dijabetesa tipa 1 često nalazi kod djece i adolescenata jer somatotropin (hormon rasta) doprinosi nastanku ove pojave. Ali zbog činjenice da je razvoj djetetovog tijela ciklički, jutarnji skokovi glukoze takođe neće biti stalni, posebno jer koncentracija hormona rasta opada kako odrasta.

Takozvani fenomen zore može varirati od osobe do osobe, pa čak i od dana do dana.

Neki od uzroka mogu biti i uzimanje nedovoljno insulina pred odlazak na spavanje, previše ili nedovoljno terapije ili pogrešno izbalansiran obrok pred san. Pokušajte da večerate ranije, kao i da budete aktivni nakon posljednjeg obroka, recimo prošetajte. Konsultujte se sa ljekarom  oko korekcije doze, vrste  terapije (savremeni insulinski analozi svakako imaju prednost u prevazilaženju ovog fenomena)  i vremena davanja insulina (ako se radi o NPH insulinima pomjeriti davanje insulina na 22-23h).

Fenomen zore može predstavljati ozbiljan problem, jer stvara nezadovoljstvo zbog otežane regulacije glikemije tokom jutra, koja nekad traje i do podneva. Takođe, prema istraživanju koje je sprovela Američka dijabetes asocijacija, kod osoba oboljelih od dijabetesa kod kojih je izražen ovaj fenomen, dolazi do rasta HbA1C za 0,7%, što samim tim šteti cjelokupnoj kontroli bolesti i dovodi do nezadovoljstva i pada raspoloženja, čiji je uzrok dijabetes. Zato je veoma važno pronaći način da se jutarnja glikemija stabilizuje i izbjegne hiperglikemija, koju tijelo lučenjem hormona izaziva.

Tijelo se bori sa hipoglikemijom koja se desila u toku noći

Ukoliko se probudite preznojeni, ili vam je ekstremno hladno, imate glavobolju, imali ste košmarne snove, tada je najverovatnije da se radi o ovoj pojavi koja se naziva “Somogijev efekat”. Javlja se kod pacijenata na insulinskoj terapiji, mnogo češće se javlja u tipu 1 šećerne bolesti. Ukoliko je doza insulina bila prevelika, ili nijeste uzeli  užinu pred spavanje,  dolazi do  hipoglikemije u  toku  noći.
Odgovor tijela na noćnu hipoglikemiju  je  lučenje kontraregulatornih hormona glukagona i epinefrina. Tada se može desiti da se probudite sa neočekivanom hiperglikemijom ujutru.

Razgovarajte sa vašim ljekarom koji je najbolji plan  za vas. Ljekar vam može preporučiti  da smanjite dozu noćnog insulina, ili da isprobate drugu vrstu insulina, ili postavljanje malo višeg, ali i dalje sigurnog ciljnog nivoa šećera u krvi za vrijeme spavanja.

Pri povećanju doze insulina  možda je najbolje da se nekoliko noći budite oko 02-03h i mjerite glikemiju. Užina pred spavanje bi trebala sadržati visok nivo proteina, zdrave masti, ograničeni ugljeni hidrati.

ADA savjetuje da je uz obrano mlijeko i neke sireve sa smanjenom masnoćom, jogurt jedna od najzdravijih vrsta mlijeka jer sadrži kalcijum i visokokvalitetne proteine.

Šaka orašastih plodova: bademi, orasi i kikiriki sadrže puno vitamina, minerala i zdravih masti. Bademi sadrže i puno vitamina E, a orasi su posebno bogati omega-3 masnim kiselinama.

Šaka sjemenki kao i orašasti plodovi su odličan izvor proteina, zdravih masti i vlakana. Probajte za užinu pred spavanje koristiti malu šaku mješavine sjemena suncokreta, susama i bundeve.

Nemasni sir i krekeri od integralne pšenice: sir daje proteine, dok krekeri od integralnog brašna dodaju dijetalna  vlakna koja usporavaju proces varenja i oslobađaju energiju tokom dužeg perioda. Krekeri od integralne pšenice i cijelih zrna imaju  niži glikemijski indeks, što znači da imaju manji  uticaj  na nivo glukoze u krvi.

Kako bi otkrili šta je tačan uzrok jutarnje hiperglikemije, poželjno je obratiti pažnju na ova četiri razloga. Potrebno je mjeriti glikemiju prije spavanja i oko 02-03 sata ujutru nekoliko noći zaredom, kako bi otkrili pravi uzrok i preduzeli pravu akciju. Ako je vaša glukoza u krvi niska kada je provjerite u  to vrijeme,  vjerovatno je Somogyi učinak. Ako je glikemija normalna ili visoka u 02-03 sata, vjerojatno je fenomen zore.

Druga mogućnost je kontinuirani monitoring glukoze (CGM), mali uređaj koji mjeri glukozu u realnom vremenu 24 sata dnevno.

Saznanje kako vaše tijelo reaguje na hranu, inuslin i vježbanje, što će vam olakšati  kontrolu vaše  bolesti.

Kada dođe do ovakvih situacija, shvatamo koliko je bitan „taj“ dugodjelujući insulin koji ubrizgavamo samo jednom dnevno, za cjelokupno vođenje kontrole nad dijabetesom.