Ljekovita bilja u tretmanu liječenja kašlja

0
491

Kako na najprirodniji način preduprijediti prehladu? Kako se možemo odbraniti od simptoma prehlade i gripa koji su česta pojava u ovim zimskim danima? Velike temperaturne oscilacije odličan su medijum za nastanak i razvoj velikog broja mikroorganizama koji su uzročnici gripoznih stanja. Adekvatnom pripremom organizma i uvođenjem nekih rituala kojima možda i nismo skloni u praksi, naš organizam možemo zaštititi i u zimske dane. Adekvatna i kontinuirana fizička aktivnost, uravnotežena ishrana, duži redovan boravak u prirodi, konzu­macija velikih količina voća i povrća, naročito onih koji su bogati antioksidansima, dovoljan unos čiste vode, zadovoljenje čulnih i tjelesnih potreba sasvim su dovoljni da se odbrambena moć našeg organizma podigne na zavidan nivo i da razvijemo otpor­nost na mikroorganizme koji „prijete” da ugroze naše zdravstveno stanje.

Ukoliko, pak, nismo bili dovoljno revnosni tokom godine i organizam nismo dobro pripremili, ukoliko on nije dovoljno „jak” da odgovori udarima spolja, ukoliko nas grip uhvati u koštac, postoji toliko prirodnih načina i medikamenata kojima možemo odgovoriti na pomenuti uticaj. Najčešći i najuporniji simptom jeste stanje kašlja.

Stručnjaci objašnjavaju da kašalj predstavlja odbrambeni refleksni mehanizam kojim se odstranjuju sekret i strana tijela iz disajnih puteva. Znači, nekada je koristan. Međutim, može da ga prati niz različitih akutnih i hroničnih oboljenja. Ukoliko postane neefikasan, ekscesivan i stalan, on može u velikoj mjeri da utiče na kvalitet života pacijenta i da dovede do mnogih komp­likacija. Ako se baziramo na prirodu, iz koje svakako možemo iscrpiti puno toga, ako se sjetimo onoga što su nas naše bake naučile u djetinjstvu, ako to primijenimo u datom trenutku i na pravi način, sasvim sigurno možemo suprimirati ovo uporno stanje kašlja. Naravno, samo u stanjima blagog do umjerenog kašlja.

Postoji sijaset biljnih vrsta koje zahvaljujući svojim ljeko­vitim svojstvima možemo upotrebiti za liječenje ovakvih stanja. Takođe, velike farmaceutske kompanije iskoristile su ova „stara znanja” i mnoge svoje proizvode bazirale na ekstraktima bilja kao što su jagorčevina, timijan, bršljan, đumbir, crni sljez itd. Tako se na tržištu mogu naći mnogi proizvodi u raznim farmakološkim oblicima koji su pogodni za liječenje kašlja ili za gripozna stanja. Neke od biljki koje zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima zavređuju veliku pažnju su:

Đumbir – tropska, začinska, višegodišnja biljka slična trsci, porijeklom iz Azije. Ispitivanjima je ustanovljeno da đumbir sadrži dosta ljekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala), a da ih najviše ima u korijenu koji je bogat: bjelanče­vinama, biljnim vlaknima, biljnim mastima, biljnim hormonima, gingerolom, enzimima i raznim eteričnnim uljima.

Interesantno je da đumbir u sadejstvu sa drugim ljeko­vitim biljkama i lijekovima značajno pojačava njihovo ljekovito dejstvo.

Za liječenje se koristi korijen (svjež ili sušen), ali i prah i razne tinkture, ulja ili čajevi na bazi đumbira. Korijen ili prah od đumbira kombinuju se sa medom, bijelim lukom i drugim biljkama. Pored toga što se koristi kao lijek koji se guta (pije), đumbirovi sastojci se koriste za spravljanje obloga, kupki ili čajeva za inhalaciju. Đumbir je veoma dobar antioksidans, a ima i antibakterijsko, antiseptičko, antigljivično, sedativno i antipiretičko dejstvo. Smatra se i da je afrodizijak.

U nekim slučajevima đumbir se preporučuje trudnicama protiv mučnine, ali sa velikom rezervom (sedativno dejstvo), pa se ipak treba posavjetovati sa ljekarom. Pored toga, veća količina đumbira (preko 5 grama) kod pojedinih osoba može izazvati i neželjena dejstva: mučninu, gorušicu, bolove u stomaku ili vrtoglavicu. Treba voditi računa o tome da ova biljka sprečava (smanjuje) zgrušavanje krvi, pa kod osoba koje imaju krvarenje (iz bilo kojih razloga) treba ograničiti upotrebu. Na jednom od putovanja u Švedsku, jedan dobar prijatelj Indijac, Raj, naučio me je kako da spravim čaj koji se u Indiji svakodnevno pije i čije ispijanje predstavlja dnevni ritual a koji takođe može biti jako koristan za liječenje respiratornih tegoba i stanja kašlja.

Savjet za pripremu čaja:

Dvije kafene kašike crnog čaja naspu se u 2 dl prokuvane vode i to se ostavi neko vrijeme da odstoji na laganoj vatri. Potom se doda izrendan korijen đumbira (ili nekoliko kolutova odsječenog korijena đumbira) i 2 dl mlijeka. Pusti se da „prebaci ključ” i ostavi da se ohladi. Nakon hlađenja indijski čaj je spreman za konzumaciju. Svakako, ukus se može obogatiti medom.

Od srca ga preporučujem svima, što zbog fantastičnog ukusa, što zbog toga jer njime možete unijeti neke inovacije u svoje dnevne rituale, što zbog djelotvornosti i ljekovitosti.

Timijan (Thymus vulgaris), biljka je koja zavređuje pažnju još drevnih naroda. Najljekovitiji dio je list, jer ima najviše etarskog ulja i tanina, kao i cijela gornja polovina biljke, dok je u cvijetu. Biljka, inače, cvjeta od juna do oktobra, a gaji se kao ukrasna i kao medonosna. Grčki filozof Galen smatrao je da je timijan najbolji antiseptik u borbi sa najmoćnijim bakterijama.