Implant u mozgu omogućio paralizovanom mladiću da mislima pomjeri ruku

0
519

Novosti iz svijeta neurohirurgije

 

Paralizovani mladić kome je ugrađen mikročip za čitanje misli povratio je sposobnost pomjeranja prstiju i ruke koristeći sopstvene misli.

„Nisam ni sanjao da ću ikada više biti u mogućnosti da ovo uradim,“ rekao je Jan Burkhart nakon što je mislima pomjerio paralizovanu ruku. Burkhart, dvadesettrogodišnji mladić iz Bruklina, paralizovan je od 2010. godine nakon teških povreda dobijenih prilikom ronjenja.

Ovakav pomak u svijetu medicine omogućen je zahvaljujući najnovijoj tehnologiji pod nazivom „Neurobridge“.

Ugrađeni čip razvili su zajedničkim snagama stručnjaci iz Veksner medicinskog centra pod okriljem Državnog univerziteta u Ohaju i Batelovog memorijalnog instituta u Kolambusu. Čip aktivira rukav koji pomjera pacijentovu paralizovanu ruku.

Posebno napravljeni rukav koji se nalazi na podlaktici pacijenta dobija komande od čipa ugrađenog u Burkhartov mozak. Čip procesuira misli pacijenta, a potom zaobilazeći kičmenu moždinu, šalje signal direktno do rukava koji pokreće ruku. Desetina sekunde potrebna je da se Burkhartova misao realizuje.

„Ugradili smo senzorski mikročip u Ijanov mozak koji čita njegove misli i šalje signal do tehnološki visoko razvijenog rukava smještenog na njegovoj podlaktici koji kontroliše pokrete mišića,“ rekao je dr Ali Rezai sa Univerziteta u Ohaju.

Tokom trosatne operacije 22. aprila ove godine dr Rezai je ugradio čip manji od zrna graška u motorni korteks Burhartovog mozga. Taj mali čip tumači signale mozga i šalje ih kompjuteru koji ih snima i prosljeđuje rukavu za stimulaciju, sačinjemom od elektroda, koji stimuliše odgovarajuće mišiće da izvrše željenu radnju. Za desetinu sekunde Burkhartove misli pretvaraju se u pokret.

„Operacija je zahtjevala preciznu ugradnju senzorskog mikročipa u predio Janovog mozga koji kontroliše pokrete ruke i šake,“ dodao je dr Rezai.

„Ovo je nalik na bajpas, ali umjesto zaobilaženja krvnih sudova mi zaobilazimo električne signale,“ rekao je Čed Bouton, glavni istraživač na Batelovog institutu. „Mi koristimo signale koji dolaze iz mozga, zaobilazimo kičmenu moždinu, i idemo direktno do mišića,“ dodao je Bouton.

Prema riječima dr Rezaia ova tehnologija može biti od pomoći pacijentima sa ražličitim povredama mozga i kičmene moždine.