Obilježena svjetska nedelja dojenja

0
436

Udruženje Roditelji, u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Crnoj Gori, obilježili su Svjetsku nedjelju dojenja od 1. do 7. avgusta, organizovanjem nekoliko aktivnosti u četiri crnogorska grada.

Ovogodišnja Svjetska nedjelja dojenja, pod temom “Dojenje: Pobjednički gol – za cio život!”,obilježena je širom svijeta 22. put, a tom prilikom naglašena je neophodnost povećanja procenta dojene djece, kao i značaj očuvanja, promocije i podrške dojenju, a u svijetlu činjenice da se približava kraj roka predviđenog za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva.

Aktivnost kojom su iz Udruženja Roditelji započeli obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja je druženje i razgovor sa roditeljima o dojenju i podršci, u Nikšiću 1. avgusta na Trgu Slobode. O istim temama su predstavnici udruženja razgovarali sa zainteresovanim roditeljima u Baru, u nedjelju, 3. avgusta, na platou ispred Robne kuće, a nakon toga 7. avgusta u Bijelom Polju na Gradskom trgu.

Povodom obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja, u utorak, 5. avgusta u 10 sati u hotelu “Podgorica” održana je jednodnevna konferencija – Značaj dojenja za postizanje Milenijumskih razvojnih ciljeva. Konferenciju su otvorili Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore i Kristina Mihailović, izvršna direktorica udruženja Roditelji.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks, otvarajući Konferenciju, ocijenio je da je situacija u Crnoj Gori, kada je riječ o dojenju, zabrinjavajuća. On je naglasio da je istraživanje višestrukih pokazatelja stanja prava žena i djece, sprovedeno 2013. godine, pokazalo da je samo 14 odsto žena podojilo svoje dijete u prvom satu nakon porođaja, dok je samo 17 odsto novorođenčadi mlađih od šest mjeseci u Crnoj Gori isključivo dojeno u prvih šest mjeseci života.

– Ovi podaci nam govore da treba zajedno da radimo na daljoj podršci i edukaciji mladih majki o tome koliko je dojenje značajno, kao i na obuci zdravstvenih radnika da pomognu ženama da počnu da doje u prvom satu nakon porođaja – kazao je Perks, naglašavajući da su tri stvari neophodne kako bi se ova praksa promijenila, i to: promocija, edukacija i bolnice po mjeri djeteta.

Kristina Mihailović, izvršna direktorica NVO Roditelji, kazala je da u toj organizaciji smatraju da dojenju ne dajemo dovoljno šanse kao društvo, da puno toga radimo  i dozvoljavamo što dojenju ne ide u prilog, da dojenje ne shvatamo baš toliko važnim koliko ono to zaista jeste, i da kao rezultat svega toga u Crnoj Gori imamo prilično mali broj beba koje imaju priliku da piju tu najdragocjeniju tečnost koju mogu da dobiju u životu.

– Ono što želim da vrlo otvoreno kažem danas ovdje, je da smo vrlo svjesni da ne žele sve majke da doje djecu, i ne mislimo da je to za bilo kakvu osudu,  kao i da podrška dojenju u zdravstvenim ustanovama nije na zadovoljvajućem nivou. Ni to nije za osudu ali jeste za promjenu – kazala je Mihailović. Ona je najavila da će od septembra Udruženje Roditelji početi sa dugo najavljivanom Grupom za podršku dojenju, koju će činiti majke, buduće savjetnice za dojenje. – Naša podrška u tom dijelu biće, vjerujemo, od koristi majkama, ali i zdravstvenim radnicima. Savjetnice će nakon obuke koju će sprovoditi ljekari, pedijatri, psiholozi, komunikolozi i različiti stručnjaci koji im mogu pomoći da se što bolje pripreme za pružanje podrške porodiljama, ali i na osnovu svojih iskustava, biti na raspolaganju majkama za sva pitanja koja budu imale – kazala je Mihailović.

Dr Mira Jovanovski Dašić, pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore, podsjetila je da se program bolnica po mjeri djeteta sprovodi u svijetu već veoma dugo sa ciljem da porodilišta postanu centri za podršku dojenju. – Ovaj program, konkretno kod nas, poboljšava rezultate dojenja, jer u Crnoj Gori od 13 porodilišta njih deset ima baby friendly program – tvrdi dr Dašić.

Ona je, međutim, naglasila da, iako taj program podstiče dojenje, on nije ključan jer je važno da se žene pripreme u školama za trudnice, a kao veoma važno navela je i ličnu motivaciju, kako bi se postigla zadovoljavajuća dužina dojenja.

Na konferencijije je bilo diskusije o uticaju dojenja na smrtnost odojčadi, smrtnost majki, siromaštvo i rodnu ravnopravnost.

Cilj konferencije bio je da se skrene pažnja na značaj dojenja za prevenciju zdravstvenih problema kod majki i djece, kao i za ekonomsku stabilnost porodice i ravnopravan status žena u društvu.

Koordinatorka projekta dojenja u Udruženju Roditelji, Ana Vujinović povodom obilježavanja Svjetske nedjelje naglasila je da će ta organizacija raditi na ostvarivanju desetog koraka UNICEF-ovog programa “Deset koraka ka uspješnom dojenju”, koji se odnosi na osnivanje vršnjačkog savjetovališta koje će biti dostupno majkama, i gdje će moći da pronađu neophodnu pomoć i odgovore u vezi sa dojenjem.

Svjetska nedjelja dojenja počela je da se obilježava 1991. godine, od strane organizacije WABA (The World Alliance for Breastfeeding Action) sa ciljem zaštite, promocije i podrške dojenju.