Impotencija pogađa par, ne samo muškarca

0
1134

Piše: prof. dr Vinka Vukotić, urolog

Približno, svaki treći muškarac, starosnog doba od 35 do 65 godina je barem jedanput imao problema sa erekcijom, u toku protekle godine.Žene treba da imaju inicijativu i ne treba da se stide, one treba du budu informisane o uzrocima impotencije, eventualnim skrivenim oboljenjima čiji pokazatelj impotencija može da bude, kao i o sredstvima koja efikasno otklanjaju ovaj neugodan problem.

Dok su se žene prethodnih decenija oslobodile svih tabua o seksu,govore o svojim problemima s prijateljima i ljekarima, a u većini slučajeva i sa svojim partnerima, mnogi muškarci su jos u grču. Kada otkriju da imaju problem sa erekcijom,većina poriče problem i ne traži pomoć,a zatim u potaji,sami sebi pomažu,najčešće bezuspješno.

Na pitanje da li je seks važan dio života i vaše veze, 75% ispitanika misli da je seks veoma bitan za vezu dvoje ljudi, 78% tvrdi da je važniji muškarcima, za 60% ispitanika seks je osnovni dio veze, a jedna četvrtina smatra da bi prekinuo vezu u kojoj je seks dosadan.

Prosječno trajanje odnosa kod zdravih muškaraca bez erektilne disfunkcije je između 9.2 i 10.1 minuta i značajno opada sa godinama starosti. Studija je pokazala da su muškarci najzadovoljniji seksualnim odnosom koji traje 10 ili više minuta, a prema skorašnjem ispitivanju kanadskih i američkih seksologa „poželjno” vrijeme trajanja seksualnih odnosa se smatra između 7 i 13 minuta. Dužina erekcije je od suštinskog značaja za kvalitet seksualnih odnosa para.

Za 93% muškaraca sa erektilnom disfunkcijom, dužina vremena u kom su u stanju da održe erekciju je od ključne važnosti za produžetak seksualnog odnosa kako njih, tako i njihovih partnerki. Studija u koju je bilo uključeno 1.587 parova pokazala je da najveći broj muškaraca koji su zadovoljni seksualnim odnosom spada u grupu muškaraca čiji je odnos trajao 10 ili više minuta. Što se tiče učestalosti impotencije u svijetu, podaci ukazuju da je danas 152 miliona muškaraca pogođeno impotencijom, 52% u SAD-u, 42% u Evropi. O impotenciji partnera žene pomisle da nešto nije u redu sa njihovom vezom, da ga više ne privlače, da ih vara, da će ih ostaviti, dok ima i onih koje čak kažu da im je laknulo, da im ne nedostaje seks. Postizanje orgazma kod žena zavisi od dužine trajanja intravaginalnog odnosa a ne od predigre.

Seksualna želja i zadovoljstvo žene smanjuju se sa pojavom impotencije kod partnera

Prvi korak u rješavanju problema je otvoreni razgovor sa partnerom!

Postoji uvriježeno mišljenje da je impotencija izrazito muški problem,ali naučno je dokazano da ona gotovo na isti nacin pogađa oba pola.Oba partnera uslijed seksualnih problema izazvanih impotencijom osjećaju frustraciju, razočarenje, stid,osjećaj krivice, strah od napuštanja, pa čak i depresiju, osjećaj tuge i gubitka. 3% ispitanika odbija razgovor, 23% nikada nije razgovaralo, dok 27% uvijek otvoreno razgovara kada se pojavi problem. Mnogi muškarci sa erektilnom disfunkcijom to ne pominju svom doktoru, tako da je prosječno vrijeme od pojave simptoma dok ne zatraže pomoć oko dvije godine.

Erektilna disfunkcija je rani pokazatelj kardiovaskularnih bolesti. Erektilna disfunkcija i snižen nivo testosterona su povezani sa kardiovaskularnim oboljenjima i metaboličkim sindromom, a ako se ne liječi može da ukaze na pogoršanje ukupnog zdravstvenog stanja. Stručna pomoć se a priori odbija, a dominiraju reakcije negiranja problema, nedovoljnog aktivizma, povjerenja i nedovoljne informisanosti ko i kako može da im pomogne.

Dvije nove studije pokazale su da je dužina erekcija pacijenata sa ED lečenih placebom 3.1- 4.8 minuta Kod  neliječenih  pacijenata sa ED i nekim drugim oboljenjem ( dijabet,  povišen  krvni pritisak,  masnoće u  krvi ) dužina erekcije je 0.5 minuta.

Na sreću postoje lijekovi, tkz. PDE-5 inhibitori koji obnavljaju seksualni život parova. Uz to, od presudne važnosti je i otvorena komunikacija između partnera.U slučaju pojave impotencije preporučuje se da se osoba obavezno javi ljekaru, jer ova disfunkcija ukoliko se ne preduzmu određeni koraci, može dovesti do poremećaja odnosa između partnera i lošeg cjelokupnog psihofizičkog stanja osobe.

Međunarodno istraživanje je pokazalo da parovi ulaze u seksualni odnos sasvim spontano, a 7 od 10 muškaraca tvrdi da više od 30 minuta prije seksualnog odnosa ne mogu prognozirati hoće li se on uopšte dogoditi. Osim oganskog uzroka ne smije se potcijeniti psihički uzrok impotencije, o čemu će biti govora drugom prilikom.