Kako pobijediti ešerihiju koli bez antibiotika

0
741

Svakog dana se rapidno povećava broj ljudi, a posebno žena, koje se žale na urinarne infekcije izazvane bakterijom Escherichia coli. Čak 90% infekcija urinarnog trakta izaziva upravo ova bakterija koja prirodno nastanjuje crijeva. Kada ešerihija iz crijeva dospije u urinarni trakt, javljaju se neprijatni simptomi poput svraba i peckanja, učestalog i bolnog mokrenja, male količine urina i osjećaja neispražnjenosti bešike, pojave zamućenosti urina ili krvi u urinu, probadanja u donjem dijelu stomaka, a ponekad i povišene tjelesne temperature.

Infekcije ešerihijom koli su uporne, najčešće se liječe antibioticima, ali se u velikom broju slučajeva poslije nekoliko mjeseci problemi vraćaju. Kako bismo izbjegli neželjene efekte primjene antibiotika, kao što su razvoj rezistencije, remećenje fiziološke flore i eventualni nastanak sekundarnih infekcija, sve češće tragamo za alternativnim načinima liječenja. Zna se da se bakterija ešerihija koli u urinarnom traktu preko svojih fimbrija vezuje za endogenu d-manozu. Kada se unosi oralnim putem, d-manoza onemogućava vezivanje ešerihije koli za endogenu d-manozu. Urin će se zasititi oralno unijetom d-manozom, bakterija će se za nju vezati umjesto za endogenu d-manozu i kompleks će brzo i lako napustiti urinarni trakt putem urina. Ovaj mehanizam dejstva je naučno dokazan, a efikasnost je potvrđena u kliničkim studijama. D-manoza je u prednosti nad konvencionalnim načinima liječenja jer na prirodan način dovodi do odstranjivanja uzročnika infekcije iz organizma. Ona djeluje na infekciju urinarnog trakta podjednakom brzinom kao i konvencionalni antibiotik, s tim što je primjena d-manoze neuporedivo bezbjednija.

D-manoza uspješno prevenira i nastanak rekurentnih infekcija. Dovoljno je uzimati samo jednu dozu d-manoze svakog dana, u periodu između dvije rekurentne infekcije, kako bi se izbjeglo vraćanje urinarnih problema izazvanih ešerihijom. Kontinuirana primjena je potpuno bezbjedna i ne zahtijeva pravljenje pauze u režimu doziranja.

D-manoza smanjuje broj rekurentnih (ponovnih) epizoda upale mokraćne bešike, smanjuje količinu bakterija i leukocita u urinu, a na taj način reguliše i akutnu upalu. Podjednako dobro otklanja ešerihiju koli iz donjih i gornjih partija urinarnog trakta. Ono što je za samog pacijenta najvažnije, olakšanje od tegoba se osjeća već u prvih 24 sata primjene preparata.

D-manozinn® je prirodni preparat koji omogućava laku i brzu eliminaciju ešerihije koli iz urinarnog trakta. Zahvaljujući dokazanoj efikasnosti i bezbjednosti, D-manozinn® je postao preparat izbora u slučaju pojave infekcija urinarnog trakta kod svih osjetljivih grupa kao što su djeca, trudnice i dojilje. Preparat sadrži d-manozu kao osnovnu aktivnu komponentu, ali i vitamin C i cink, koji imaju značajnu ulogu u aktivaciji imunog sistema.

D-manozinn® se odlično podnosi, nema registrovane neželjene efekte, i za razliku od antibiotske terapije – ne dovodi do razvoja rezistencije i ne remeti normalnu crijevnu floru.

Innventa