Oralni probiotik kao zaštita vaginalne flore

0
507

Dr Željka Ralević, spec. ginekologije i akušerstva

Dom zdravlja, Podgorica

 

Vaginalna flora čini prirodnu zaštitu žene od urogenitalnih infekcija.

Sastoji se od „dobrih“ mikroorganizama od kojih su najzastupljeniji lactobacili, koji u vagini stvaraju nepovoljne uslove za rast i razvoj uzročnika bolesti, a takođe stvaraju supstance koje sprečavaju razmonažavanje nepoželjnih mikroorganizama. Normalni vaginalni sekret se sastoji od vode, sluzi, odbačenih ćelija sluzokože, zaštitmih bakterija.

Izmijenjenje osobine sekreta, svrab ili crvenilo u genitalnoj regiji mogu ukazivati na upalu vagine.

Takođe, izloženost stresu, česta promjena partnera, upotreba antibiotika, lokalna kontraceptijska spermicizna sredstva, hormonalne promjene u menopauzi i trudnoći, dijabetes, pad imuniteta kao i niz drugih faktora mogu smanjiti kvalitet vaginalne mikroflore i dovesti do razvoja upala urogenitalnog trakta.

Svega 30-40% žena u svijetu ima zdravu vaginalnu floru.

Ukoliko se vaginalne infekcije ne liječe moguće su komplikacije poput steriliteta, upale organa male karlice, prevremenog porođaja i slično.

Terapija uključuje primjenu antibiotika i/ili ljekova protiv gljivica. U prva 3 mjeseca nakon liječenja bakterijska vaginoza se ponavlja u 15-30% slučajeva. Kod vaginalne kandidijaze dolazi do ponovnih tegoba nakon liječenja u 20 – 40% pacijentkinja.

Zbog toga je važno oporaviti i vaginalnu floru.

Po definiciji SZO, probiotici su živi mikroorganizmi tzv. „dobre“ bakterije koje, primijenjene u adekvatnoj količini imaju povoljne efekte na zdravlje domaćina.

Koriste se i u cilju sprečavanja nastanka i ponavljanja genitalnih infekcija kod žena.

Vaginalni probiotici se mogu uzimati i oralno. Preparat koji najčešće preporučujem svojim pacijentkinjama jeste Lactogyn, oralne kapsule.

Tehnologija izrade kapsule mora uništiti mikroorganizme pri prolazu kroz digestivni sistem, a probiotički sojevi moraju biti odabrani prema sposobnosti ciljnog efekta u genitalnom području žene.

Na osnovu kliničkih ispitivanja danas su u svijetu poznata i priznata 2 probiotička soja koja ispunjavaju sve uslove primjene, a to su lactobacillus rhamnosus GR-1 i lactobacillus renteri RC-14. probiotik koji sadrži ove sojeve na siguran i praktičan način pruža ženi mogućnost kontrole na svojim intimnim zdravljem.

Konfornost primjene je kod mladih pacijentkinja koje još nisu stupile u seksualne odnose, kod starijih pacijentkinja i onih koje imaju teškoće bilo koje vrste sa vaginalnom aplikacijom probiotika. Probiotikom se nadoknađuje nedostataka laktobacila i suprimira pretjeran rast mikroba i održava PH balans vagine.

Korišćenje vaginalnog probiotika u vidu oralnih kapsula može biti korisno u održavaju zdravog vaginalnog balansa. Poželjno je i korisno ne samo kod liječenja, već i  prevencije genitalnih infekcija bez bilo kakvog rizika po zdravlje žene. A naročito kada govorimo o tome u periodu pandemije korona virusa, kada je primjena antibiotika povećana.