Kako pravilo kupati bebe

0
795

U našoj kulturi se smatra da se nokti ne kidaju, sve dok se sami ne lome, ili što sam čula, a strašno se iznenadila, da majka prve nokte kida svojim zubima. Istina je da prvi nokti jako brzo rastu, posebno na rukama i treba ih redovno kidati. Makazice treba kupiti samo za dijete i ne mogu se upotrijebiti u druge svrhe. Često se vide djeca jako izgrebana po licu.

Pri pranju ruku i nogu važno je dobro oprati predjele među prstima i dobro ih isprati.

Ranija razmišljanja da dijete nema zreo centar za bol nijesu tačna, dijete registruje bol   još intrauterino. Primjena sredstava protiv bola kod izbijanja zuba, upale srednjeg uha i kod bilo koje intervencije u dijagnostičke svrhe, potpuno je opravdana. Bol se mora kupirati analgeticima kod hroničnih bolesti kao što su, uglavnom, sve maligne bolesti.

Genitoanalna regija se obavezno pere više puta. Nije potrebno stalno mazanje dječjom mašću u debelom sloju, dovoljno je to uraditi uveče pred spavanje. Jedanput sedmično savjetuje se namazati čitavo tijelo i lagano izmasirati. Potrebno  je obratiti pažnju kako dijete podnosi mast, svaki njen sastojak može biti izvor alergije. Posebnu pažnju majka mora obratiti pri toaleti polnih organa, treba ih dobro oprati od zaostale mokraće i ostale prljavštine. Nije potrebno nikakvo grubo natezanje i navlačenje kože glavića.