Klinički centar uveo još jednu novu proceduru: rotacionu aterektomiju kod krvnih sudova donjih ekstremiteta

0
141

Nabavkom novog aparata za rotacionu aterektomiju (rotoablatora), u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) uspješno je izvedena endovaskularna procedura metodom rotoablacije kod tri pacijenta. Radi se o pacijentima koji su imali teška oštećenja krvnih sudova donjih ekstremiteta. Ova metoda se do sada u KCCG koristila samo kod kardioloških pacijenata, odnosno kod oboljenja krvnih sudova srca. Nabavkom novog, tehnološki veoma naprednog aparata namijenjenog za vaskularne pacijente, po prvi put je primijenjena i kod začepljenja krvnih sudova nogu.

Ovu intervenciju izveo je tim KCCG, na čelu sa interventnim radiologom dr Vesnom Sjekloćom Ivanović, uz podršku interventnog radiologa iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje iz Beograda, prof. dr Draganom Sagićem.

Ovim povodom prof. dr Dragan Sagić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa timom iz KCCG. Kazao je da je u KCCG urađena prva intervencija gdje je korišćena periferna rotablacija.

– Ovo je jako važno što je urađeno zbog toga što i u regionu vrlo malo centara to radi. Beograd je počeo prije dvije godine i evo ja sam ovdje, danas, prisustvovao intervencijama koje su od velikog značaja i omogućavaju liječenje najkompleksnijih bolesnika sa okluzijama na superficijalnim arterijama i arterijama ekstremiteta. Tim koji predvodi koleginica Ivanović je potpuno osposobljen, i srednji kadar, tako da u potpunosti mogu da sprovode ove intervencije i nadalje, kao i sve druge intervencije koje se inače rade u Kliničkom centru u Podgorici – kazao je prof. Sagić.

Dr Vesna Sjekloća Ivanović se zahvalila prof. dr Sagiću na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji i podršci za uvođenje novih procedura kao i edukaciji, kako je kazala, naših mladih ljekara. Ona je takođe istakla da se nada da će KCCG biti u mogućnosti da primi sve veći broj pacijenata koji će biti zbrinuti ovom, veoma zahtjevnom procedurom. Zahvalna zbog nabavke rotoablatora, ona je uvjerena da će i ubuduće imati punu podršku i razumijevanje menadžmenta KCCG.

– Na Klinici za bolesti srca i krvnih sudova urađene su juče u popodnevnim satima dvije nove procedure koje podrazumijevaju korišćenje novog instrumenta (rotablatora) koji smo do sada inače koristili samo u koronarnim intervencijama – kazala je dr Sjekloća Ivanović, pripremajući se za izvođenje navedene intervencije i kod trećeg pacijenta. – Ovaj instrument počeli smo da koristimo i u liječenju bolesti začepljenja krvnih sudova i donjih ekstremiteta – rekla je dr Ivanović.

Jedan od tri pacijenta kod koga je urađena rotoablacija, Miodrag Vukčević, izrazio je zahvalnost, kako je istakao, na lijepom prijemu u našoj ustanovi i odnosu ljekara. – Zahvaljujem se puno ekipi, na čelu sa Vesnom Sjekloćom Ivanović, i uz pomoć dr Sagića iz Beograda.

Pacijent Vukčević bio je pozitivno iznenađen opremom koju posjeduje naša ustanova kao i osobljem, posebno timom  koji je izvelo intervenciju. – I ove najmodernije mašine ne bi bile ništa da nije bilo obučenih ekipa. Bio je to spoj mladosti i iskustva što me, kao starijeg čovjeka, najviše zadovoljava i interesuje. Bez mladosti nema ništa – zaključio je Vukčević.

                                                                                            Klinički centar Crne Gore

                                                                     Služba za odnose sa javnošću