Liječenje vulvovaginalne kandidijaze

0
224

Prim. dr Vesna Čolaković Popović

Klinika za ginekologiju i akušerstvo,

Klinički centar Crne Gore

 

Vulvovaginalna kandidijaza (VVC), pored bakterijske vaginoze, predstavlja najčešću vaginalnu infekciju sa epidemiološkog aspekta. Prema dostupnim podacima 75% žena najmanje jednom u životu oboli od VVC, 50% ima tokom života tegobe više od jednog puta, a 5-10% žena ima hroničnu, odnosno rekurentnu VVC infekciju.

Napredak u liječenju vulvovaginalne kandidijaze predstavlja jedinstvena, bioadhezivna VagiSite™, formulacija krema sa butokonazolom 20mg/g, za vaginalnu primjenu. Ova inovativna tehnologija izrade omogućava zadržavanje krema na mukozi vagine 4,2 dana, uz produženo, kontinuirano i kontrolisano oslobađanje aktivne supstance. Nakon samo jedne primijenjene doze krema sa butokonazolom već u prva 24h od primjene čak 3 od 4 pacijentkinje iskusiće značajno smanjenje neprijatnih simptoma infekcije.

Butokonazol vaginalni krem nalazi se u već napunjenom aplikatoru, jedinstvenog, anatomskog dizajna, sa zaobljenim vrhom, kako bi se eliminisala mogućnost bilo kakve povrede prilikom upotrebe.

Bioadhezivnost formulacije pacijentkinjama omogućava komfor prilikom primjene, koja je moguća u bilo koje doba dana i noći u sjedećem, ležećem ili stojećem položaju. Curenje krema je minimalno nakon aplikacije, a moguća je upotreba i u predmenstrualnom periodu, jer menstrualna krv ne ispira krem sa mjesta primjene. Vaginalni krem može se primijeniti u 2. i 3. trimestru trudnoće, uz pažljivu procjenu odnosa koristi za majku i rizika za plod¹.