Majčino mlijeko, hrana, lijek i ljubav

0
750

Kolostrum majka luči 3-5 dana nakon porođaja. Kolos-trim ima više proteina, minerala (Na, K, Cl, Zn, Fe), vitamina A, E, C i K, karotena, soli, sekretornog IgA i IgG, IgM. Sadrži antiti­jela protiv virusnih i bakterijskih uzročnika u većoj koncentraciji od zrelog mlijeka. Olakšava pražnjenje crijeva i štiti od infekcije.

Prelazno mlijeko se pojavljuje od 5-14 dana laktacije. U njemu raste koncentracija masti, laktoze i vitamina topljivih u vodi.

Zrelo mlijeko počinje da se luči krajem prvog mjeseca. Energetska vrijednost 68 kcal na 100 ml ( 285 kJ/100ml). U toku dojenja dijeli se na “prvo” i “zadnje” mlijeko.

Sastav majčinog mlijeka

42-majcinoProteini mlijeka su kazein, proteini surutke, imuno-globulini i drugi glikoproteini.

Masti – malo zasićenih (palmitinska) i mnogo nezasi­ćenih kisjelina.

Uočene su velike individualne razlike, kao i izrazite dnevne fluktadje u koncentracijama masti u mlijeku. Najveće koncentracije su uveče i poslije podne. Pri kraju podoja koncen­tracija masti raste 4-5 puta u odnosu na početak, zato je važno da majka dopusti bebi da sisa dok ne pokaže da je sita i da ne ograničava vrijeme podoja.

Ugljeni hidrati – laktoza.

Vitamini – nedovoljno vitamina K i D.

Zbog prevencije hemoragijske bolesti svakom novorođenčetu se daje vitamin K u porodilištu.

Siromašno je vitaminom D, te se dodatno unosi 400 ij dnevno.

Kontraindikacije za dojenje

Od strane dojenčeta: galaktozemija, fenilketonurija, potpuni rascjep usne i nepca, gastrointestinalna intolerancija laktoze, glukoze i galaktoze.

Od strane majke: karcinom dojke, aktivna tuberkuloza (prekinuti dojenje u prve tri nedelje aktivne TBC dok je majka na intenzivnoj terapiji), psihoza, ili bilo koja teška bolest koja iscrpljuje majku. HIV infekcija (kontraindikacija za dojenje?), u svijetu i ova djeca doje, ako je beba u većem riziku ako se odvoji od dojke (nije im dostupna mliječna formula).

Pravilna tehnika dojenja

Što se tiče načina na koji treba da se doji dijete majka treba da okrene bebu prema dojci, da ga drži sjedeći ili ležeći i sačeka da dijete osjeti miris mlijeka. Brada i nos bebe treba da dodiruju dojku, bradavica i areola da ispune bebina usta. Donja usna treba da je izvrnuta put napolje prema dojci, a bebin jezik da je obavijen oko bradavice, koja mora biti duboko u ustima. Sisanje počinje kada bradavica privuče bebino mekonepce. Ritam dojenja je sisanje-gutanje-disanje…

U prvim danima sisanje je u razma­cima od jednog do tri sata i ima oko 10 do 12 podoja. Pojedinačni podoj mora u pro­sjeku trajati oko 20 minuta. Treba izbjega­vati prekidanje dojenja. Dok napuni tri mjeseca beba izbaci jedan noćni obrok, tako da optimalni broj sisanja u 24 časa treba da je 8 puta. Ako beba toliko doji onda je ona živahna i zadovoljna, a za 15 dana do tri nedelje povratiće tjelesnu težinu sa rođenja i nakon toga nastavlja da dobija na težini 20 do 40 grama dnevno. Ako majka zaista nema do­voljno mlijeka, što je slučaj samo u 2 -5 %, beba će slabije napredovati.

Alternativa u tom slučaju, su mliječne formule koje mogu biti visoko adapti­rane potrebama djeteta do kraja prve godine. Mliječne formule mogu biti standardne za odojčad koja nemaju prob­lema, a mogu biti i specijalne za bebe sa probavnim smetnjama.

Razlozi nedovoljnog lučenja mlijeka i teškoće pri dojenju

Osnovni razlog je odložen prvi podoj, kao i nedovoljno česti i kratki podoji. Uzrok može biti i nepravilan položaj prilikom podoja, često mijenjanje dojki i obavljanje podoja na brzinu. Naravno, uzrok može biti i bolest majke ili ako ona ne unosi dovoljno hrane i tečnosti. Prosječan unos kalorija od samog početka dojenja treba da se poveća za 480 kcal, jer količina mlijeka koju treba da pruži djetetu da bi ono napredovalo je oko 850 mililitara. Ishrana dojilje mora biti raznovrsna, mješovita i podijeljena na 5 do 7 obroka. Potrebe za tekućinom su nešto veće. Najbolje se ravnati prema osjećaju žeđi, koji je u većine dojilja pojačan. Piti se mogu voda, voćni sok, supa, mlijeko. Nije dokazano da pivo, čaj ili mlijeko imaju galaktogeni uticaj.

Ako je majka vegetarijanka, ili je majka na strogoj makrobiotičkoj ishrani, mora dobij ati vitamin B12 (100 do 1000 mikrog lx mjesečno – doza održavanja), uz doda­tak Fe, Ca, Zn i vitamina D.

Teškoće pri dojenju nastaju zbog bolnih i ispucalih bradavica, apscesa dojki, njihove prepunjenosti, upale dojke, uvučenih bradavica… Ovo su sve opasnosti za prekid dojenja, ali u slučaju, recimo prepunjenosti ili upale, mli­jeko treba izmazati. Tu tehniku treba primjenjivati i kod djece rođene prije vremena koja nemaju snage da sisaju. Mlijeko koje se izmuze može bezbjedno ostati na sobnoj temperaturi 8 do 10 sati, u frižideru 72 sata, a u zamrzivaču i do tri mjeseca. Ono se ne smije zagrijavati na otvorenom plamenu, a dijete treba hraniti kašičicom.