Makrolidi u terapiji Kovid-19 infekcije

0
32

Deveta Medical konferencija

71% pacijenata koji nisu dobijali makrolide prehospitalno su hospitalizovani duže od 10 dana, a oni koji su dobijali makrolide prehospitalno, tek njih 40% je ostalo duže od 10 dana na bolničkom liječenju.

U okviru stručnog izlaganja o ulozi makrolida u liječenju Covid-19 infekcija dr Aleksandar Zekić, iz OB Kotor, istakao je da su podstaknuti obiminmi poslom u vezi suzbijanja kovid infekcije ustanovljeno da su makroliti ozbiljan saveznik, pogotovu na ambulantnom nivou liječenja pacijenata. U ovoj zdravstvenoj ustanovi ogroman broj pacijenata liječen je zahvaljujući makrolitima. — Iz perspektive jednog velikog iskustva i tamo gdje drugi ljekovi nijesu učinkoviti do te mjere, makroliti su radili svoj posao, što je posebno važno, brzo i na jedan pravi, kvalitetan način — kaže dr Zekić.

Šta su makrolidi?

Makrolidi su antibiotici koji sadrže laktonski prsten sa 11 do 19 ugljenikovih atoma i glikozidno vezane posebne šećere. Mehanizam djelovanja makroloda sastoji se u kočenju sinteze proteina u bakterijama, vezivanjem na bakterijsku 50S subjedinicu ribozoma. Ovi ljekovi  imaju širok opseg antimikrobnog djelovanja, a izdvajaju se jednostavno doziranje visoke tkivne ćelijske koncentracije, mogućnost primjene u trudnoći i kod djece i naročito imunomodulatorna svojstva, i ciljno nakupljanje u nakupljanje u polimorfonuklearima i tako ciljani plasman do mjesta žarišta a pri tom održavanje koncentracije lijeka i nakon mjesec dana, koja su, po ocjeni dr Zekića, bila presudna u učinkovitosti.

Makrolidi djeluju na atipične respiratorne agense: Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae. — Svjesni smo, poslije ovog iskustva koje imamo, da je kovid infekcija bila ta koja je napravila ozbiljan ulaz bakterijama, a posebno atipičnim bakterijama. Mislim da je ova osobina posebno značajna jer smo djelovali na one respiratorne infekte koji su jako rasprostranjeni i prave respiratornu infekciju, a sa cefalosporinima i penicilinskim preparatima koji djeluju na ćelijski zid nismo mogli do te mjere i tako djelovati — kaže dr Zekić.

Makrolidi:

  • Eritromicin (prvi predstavnik grupe dobijen je 1952. god.)

  • Azitromicin

  • Klaritromicin

  • Telitromicin

  • Roksitromicin.

Iskustvo

Kotorska bolnica je, po riječima dr Zekića, imala veliki broj hospitalizovanih pacijenata. Iako je u početku funkcionisala kao podrška kovid centrima, kotorska bolnica je imala ulogu nekovid ustanove, a u periodu od 10.11.2020. godine Kotorska bolnica je postala kovid centar gdje je obavljeno oko 8.000 ambulantnih pregleda. Hospitalizovano je 1.090 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Veliki broj pacijenata je, zahvaljujući baš makrolidima, obavljao liječenje na ambulantnom nivou.

U ovoj bolnici je, po opisu dr Zekića, sprovedeno istraživanje u vezi s učinkovitošću makrolida. Izdvojene su dvije grupe pacijenata od po 100 pacijenata, pri čemu su jednoj grupi dozirani makrolidi, naspram  kontrolne grupe u kojoj pacijenti nisu uzimali makrolide prije hospitalizacije. Zaključak je bio da je 71% pacijenata koji nisu dobijali makrolide prehospitalno su hospitalizovani duže od 10 dana, a oni koji su dobijali makrolide prehospitalno, tek njih 40% je ostalo duže od 10 dana na bolničkom liječenju.

Upotreba makrolida (azitromicin) smanjila broj bolničkih dana za procenat koji nije mali. Racionalna upotreba antibiotika, pa i makrolida, ključ je rešavanja infekcije.

Anita Đurović