Masaža

0
1053

Masaža je najstarija prirodna metoda medicinskog liječenja. Ona datira od kad postoji i ljudski rod. Spominje se u skoro svim starim kulturama. Bila je sastavni dio službene medi­cine starog Rima, starog Egipta i stare Grčke.

Od kada je čovjek postao svjestan sebe i svog tijela otkrio je čarobno svojstvo magije zvane dodir. Mnogi periodi ljudske istorije nijesu bili naklonjeni masaži jer se smatralo da je ona puteno zadovoljstvo nedostojno čovjeka. Masaža je primjenu u evropskoj tradiciji počela nalaziti nakon upoznavanja sa kulturama Dalekog istoka. Počeci primjene masaže u Evropi bili su u Skandi­naviji. Osnivač tog trenda bio je Šveđanin Henrik Peter Ling (1776-1839). „Švedska gimnastika” podrazumijevala je vježbe i masažu. Sve ovo brzo stiče popularnost širom Evrope i Amerike, tako da se to može smatrati za početak naučno zasnovane moderne masaže u Evropi. Ona sve više počinje nalaziti široku primjenu u stručnoj medicinskoj, kozmetičkoj i sportskoj oblasti. Sve više osjećajući blagotvorno dejstvo masaže, stručnjaci iz ove oblasti počeli su sa primjenom raznih tehnika ili hvatova, dolazeći do saznanja da svaki od njih ima posebno dejstvo na ljudski organizam. Samim tim došlo je do stručne selekcije tehnika koje se primjenjuju u masaži.

Masaža je podijeljena na više vrsta:

Manuelna (ručna) masaža, gdje se putem specijalnih pokreta ruku primjenjuje mehanička sila, tj. obavlja se uz primjenu raznih hvatova i međuhvatova stručnog lica koje izvodi masažu.

Refleksna masaža, koja se sastoji u primjeni posebne tehnike masaže u refleksnim zonama, u cilju otklanjanja raznih patoloških stanja.

Vibraciona masaža, koja se izvodi pomoću električnog aparata koji putem vibracija određenog intenziteta postiže svoj učinak.

Podvodna masaža, koja se izvodi u vodi, pomoću poseb­nih aparata koji pod određenim pritiskom izbacuju mlaz vode usmjeren na dio tijela koji se masira.

Ultrazvučna masaža je masaža ultrazvučnim vibracija­ma.

Masaža kombinovanim pritiskom izvodi se u specijalnim aparatima tipa vaskulatora i ima sve širu primjenu u medicini.

Svakako, poželjno je da manuelnu masažu izvodi stručno lice koje poznaje anatomiju i fiziologiju ljudskog tijela, kao i razna patološka stanja, tj. oboljenja kod kojih se masaža primjen­juje. Poželjno je da se ona izvodi na specijalnim stolovima koji se mogu podešavati za određene položaje tijela, što je značajno i zbog adekvatne visine – da bi stručno lice što kvalitetnije primije­nilo svoje znanje i vještine. Temperatura prostorije trebalo bi da bude oko 24°C, što znači da ona ne smije izazivati neugodan osjećaj kod tretirane osobe.

Kao kontaktno sredstvo pri izvođenju masaže obično se koriste razni preparati – ulja za masažu, kao i druga sredstva, posebno pri tretmanu sportista, u kozmetičkim salonima i velnes centrima. Koncentrovana esencijalna ulja razblažuju se nekim neutralnim uljem, u određenoj razmjeri, zbog visoke koncentracije baznog ulja. U klasičnim medicinskim tretmanima ulje se prvo nanosi na ruke, a potom na kožu pacijenta – da bi se zagrijalo zbog manje neugodnog osjećaja pacijenta.

Manuelna masaža se, prema namjeni, može dijeliti na medicinsku, koja za cilj ima liječenje pacijenta, sportsku, koja opet može da se dijeli na kondicionu i relaks, kao i kozmetičku, tj. anticelulit i relaks masažu.

Tehnike koje se koriste u masaži su sljedeće: glađenje, trljanje, gnječenje, lupkanje, valjanje i primjena vibracije, kao i niz dodatnih međuhvatova. Sve ove tehnike imaju svoj učinak na kožu, potkožno tkivo, muskulaturu, krvne sudove, nerve, ligamente i koštano-zglobni sistem. Navedeni redosljed tehnika ima svoja pravila, u cilju postizanja što boljeg  učinka kod tretirane osobe. Osnovno pravilo pri izvođenju masaže jeste da svaki zahvat ide od periferije ka centru, odnosno srcu, jer je jedan od učinaka kvalitetne masaže poboljšanje cirkulacije krvi. Prvi tretmani medicinske masaže moraju biti nešto blaži, prilagođeni dijagnozi i stanju pacijenta. Sve ove tehnike daju izvanredan učinak kod mnogih patoloških stanja. Masaža se može primjenji­vati i kod zdravih osoba, radi prevencije i podizanja opšteg psiho-fizičkog stanja, toniranja muskulature, poboljšanja cirku­lacije i metaboličkih procesa kao i detoksikacije – čišćenja organizma. Ovo su samo neki od efekata masaže, a svakako, potrebno ju je češće koristiti, kao zdrav stil života i preventivu svakodnevnih stresnih situacija koje su sve prisutnije u vrijeme brzog tempa života i, usudio bih se reći, sve veće otuđenosti u međuljudskim odnosima.

U medicini postoje određena stanja gdje se masaža ne može i ne smije primijeniti. Zato se medicinska masaža uvijek izvodi po preporuci ljekara i po navedenim instrukcijama.

KONTRAINDIKACIJE za masažu su: akutna zapaljenja, gnojni procesi, tuberkuloza u akutnoj fazi, infektivna oboljenja, maligni procesi, opekotine, krvarenja i sklonost ka krvarenjima, zapaljenje vena i limfnih puteva.