Nacionalna kampanja za borbu protiv karcinoma

0
170

#JaSam_JaMogu

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka kroz kampanju #JaSam_JaMogu pokrenutu od strane studenata medicine MoMSIC, Kliničkog Centra Crne Gore i Medicinskog fakulteta u Podgorici a podržanu od strane kompanije Hoffmann La Roche, ove godine proširena je na cijeli februar.  Cilj kampanje bio je da se preduzmu efikasnije mjere u borbi protiv raka kroz podizanje svijesti o malignim oboljenjima, promociju mogućih načina spriječavanja pojave, ranog dijagnostikovanja i liječenja, te povećanje kvaliteta života oboljelih.

U svijetu svake godine od raka umre 9.6 miliona ljudi. 70% smrtnosti od karcinoma javlja se u nisko i srednje razvijenim zemljama. Kod najmanje trećine karcinoma možemo djelovati preventivno. Do 3.7 miliona života može biti spašeno svake godine implementacijom i realizacijom programa prevencije, ranim otkrivanje kao i pravovremenim i kvalitetnim liječenjem.

U Crnoj Gori je prema podacima GLOBOCAN-a u 2018. godini registrovano 2366 novooboljelih od malignih solidnih tumora. Programi za prevenciju malignih bolesti koji se obavljaju u Crnoj Gori su:

  • Skrining raka debelog crijeva, započet 2013. godine
  • Skrining raka dojke, započet 2015. godine
  • Skrining raka grlića materice, započet 2016. godine

Prema riječima direktorice Instituta za onkologiju i radioterapiju dr Sanje Lekić, – Maligne bolesti su druge po učestalosti i smrtnosti u svijetu, zajedno možemo raditi da se to promijeni.

– Odazivajmo se skrining programima i preventivnim pregledima, usvojimo zdrave stilove života i utičimo na faktore rizika. U doba COVID-19 pandemije, Institut za onkologiju ima još veću odgovornost i sprovodi sve mjere predostrožnosti kako bi zaštitili pacijente i zaposlene – rekla je dr Lekić.

Dr Nevenka Lukovac Janjić ističe da je karcinom grlića materice četvrti po učestalosti u populaciji žena u Crnoj Gori. Ako se bolest otkrije u ranoj fazi, tada bolesnice mogu biti izliječene minimalnom hirurškom intervencijom i odlaskom kući istog dana. Odmakle faze bolesti podrazumijevaju dugotrajno liječenje i često ne garant da ćete biti izliječene. Moj Savjet svim ženama je: redovno posjećujte svog izabranog ginekologa, ne samo onda kad ste trudne i kad vi mislite da treba. Na taj način će bolest koja se javi biti otkrivena u ranoj fazi i dozvoliti izlečenje.

Institut za onkologiju i radioterapiju u sklopu Kliničkog centra Crne Gore je centralna ustanova za pružanje usluga sveobuhvatnog specifičnog onkološkog liječenja u Crnoj Gori. Pristup radu na Klinici je multidisciplinaran. Multidisciplinarni tim čine medikalni onkolozi, radijacioni onkolozi, specijalisti nuklearne medicine, psiholozi i fizičari. U terapiji i zdravstvenoj njezi pacijenata učestvuju medicinske sestre i tehničari. Najčešće dijagnostikovane vrste malignih oboljenja kod žena u Crnoj Gori su karcinom dojke, pluća, debelog crijeva, grlića materice i tijela materice, dok su kod muškaraca najčešći maligni tumori: karcinom pluća, prostate, debelog crijeva i grkljana. Prevencija i rana dijagnostika predstavljaju najvažniji korak u borbi protiv malignih bolesti. U slučaju novonastalog simptoma bitno je odmah se obratiti ljekaru.

– Na trgu Nezavisnosti je oformljena vrpca kao prepoznatljivi simbol borbe protiv karcinoma napravljen je od ujedinjenih studenata, čime su pokazali kako samo zajedničkim snagama možemo izaći kao pobjednici. U sklopu performansa, pušteno je na stotine balona, čime je simbolično poslata poruka podrške svim građanima naše zemlje koji se liječe od ove opake bolesti. Ovakve kampanje služe kao podsticaj na prevenciju, da povećamo svijest o značaju pregleda, da naglasimo zdrave stilove života. U ovoj borbi niste sami, da zajedno stvaramo budućnost. Čovjeku djeluje da jedan dan ne pravi razliku, ali djeci sa malignitetom i njihovim roditeljima jedan dan može značiti čitav život. Dan u kom je neko odlučio da obrati pažnju. Dan u kome je neko odlučio da pomogne. Dan u kome je jednom društvu baš ova tema postala prioritet. Samo zajedno možemo ovu opaku imenicu udaljiti od dječijeg imena! Neka to ne bude samo jedan dan! Ja sam, ja mogu! –  napisali su na Facebook profilu MoMSIC Montenegro organizacije.

23. februara održano je online predavanje na temu psihološko savjetovanje osoba oboljelih od karcinoma, na kom su govorili psiholozi sa Instituta za onkologiju i radioterapiju Damir Murić i Milena Raspopović, a akcija je realizovana u saradnji sa NVO Veritas.

Međunarodni dan djece oboljele od kancera – 15. februar

Obilježavanjem ovog dana potvrđujemo da smo svjesni neophodnosti da svako dijete, bilo gdje na svijetu, ima pravo na pravovremenu dijagnozu i terapiju, aktuelne terapijske protokole i zaslužuje najbolju njegu i podršku na putu do ozdravljenja.

Zbog toga se svakoga dana, u svim dijelovima svijeta broj pobjednika povećava.

Rani znaci upozorenja

  • Bljedilo, modrice i krvarenje.
  • Čvorići ili otekline, posebno bezbolni i bez prateće povišene temperature ili znakova infekcije.
  • Neobjašnjiv gubitak težine, groznica, dugotrajni kašalj i kratak dah, noćno znojenje.
  • Promjene u predjelu očiju-bijela zjenica, nova razrokost, slabost vida, modrice ili otok oko očiju.
  • Otekline u predjelu stomaka.
  • Glavobolja, posebno ako je neuobičajeno duga i jaka praćena povraćanjem.
  • Bolovi u kostima ili udovima, otekline nastale bez udarca ili znakova infekcije.

Ako se nešto od ovoga događa, ne oklijevajte, potražite pomoć!

Sa svakim djetetom koje izgubi bitku sa kancerom odlazi u nepovrat i jedan dio budućnosti.

Čak i za djecu koja prežive kancer borba je rijetko završena. Preko 60% preživjelih ima kasne posljedice liječenja  u vidu hroničnih bolesti pluća, srca, jetre i crijeva, niskog rasta, prevremenog puberteta, infertiliteta, smanjene gustine kostiju, oslabljene funkcije štitne žlijezde, sniženih kognitivnih funkcija, poteškoća u učenju i socijalnoj adaptaciji, i ne tako rijetko sekundarnih maligniteta. Mnogi od njih se u adolescentnoj dobi  suočavaju sa depresijom i anksioznošću.

U okviru kampanje, Glavni grad Podgorica, Institut za javno zdravlje Crne Gore i Dnevni centar Cetinje pridružili su se akciji i tako svoje zgrade, odnosno most Milenijum 15. februara osvijetili žutom bojom. – Ovi mali heroji se suočavaju sa bolnim izazovima i poteškoćama koje bolest nosi, a to im pomaže da budu snažniji! Budimo im podrška!’ – bila je jedna od poruka.

                                                                                                  Pantelić Verica