Nekoliko korisnih savjeta za osobe sa dijabetesom (2)

0
1776

 Dijabetes i akutne bolesti

 Oboljeli od šećerne bolesti, kao i zdravi, ponekad mogu da imaju neku od bolesti koja nema nikakve veze sa njihovom osnovnom bolešću. Najčešće se radi o uobičajenim bolestima koje nijesu opasne, prehlada ili stomačne smetnje, ali one predstavljaju problem u tretiranju dijabetesa, tako da u tim stanjima može doći do pogoršanja metaboličke kontrole dijabetesa. I mada u  tim stanjima može da postoji smanjen apetit i unos hrane, ipak su potrebe za insulinom veće nego obično, jer je insulin manje efikasan tokom upalnih procesa. U ovim stanjima se preporučuje češća kontrola glikemije, kao i šećera i, naročito, acetona u mokraći, a nerijetko su potrebne dodatne doze insulina. Ako se aceton u mokraći zadržava i pored uključivanja dodatne doze brzodjelujućeg insulina, onda je potrebno potražiti ljekarsku pomoć.

Tokom bolesti, treba se pridržavati nekoliko savjeta:

– uzimati hranu i tečnost koja se dobro podnosi tokom bolesti,

– pored uobičajene količine, uzeti nekoliko dodatnih čaša tečnosti tokom dana (voda, čaj, đus),

– ako oboljeli ne može da uzima tečnost, zbog povraćanja i mučnine, treba zatražiti ljekarsku pomoć,

– u periodu oporavka od bolesti, treba upotrebljavati lako svarljive ugljene hidrate u vidu sosa i đusa od jabuka, soka od grožđa, uobičajenih bezalkoholnih pića, prženog hljeba, kuvanih cerealija.

Druge bolesti koje se češće javljaju kod osoba koje imaju dijabetes

 Kod osoba koje imaju dijabetes, postoji povećani rizik za oboljenja štitaste žlijezde, celijakije (preosjetljivosti na glutene), vitiligo (bolest sa depigmentacijom kože), bolesti nadbubrežnih žlijezda i reumatoidni artritis (reumatoidnu upalu zglobova). Navedene bolesti pripadaju grupi takozvanih autoimunih bolesti. To su bolesti kod kojih se stvaraju antitijela na sopstvene organe i odvija proces tzv. autodestrukcije. Važno je da sa ovom činjenicom budu upoznati i oboljeli i medicinski radnici koji brinu o njihovom zdravlju. Prilikom redovnih kontrola, potrebno je povremeno pratiti parametre (pokazatelje) njihovog ranog prepoznavanja.