Obolijevanje od malih boginja (morbila) u Crnoj Gori

0
567

CRNA GORA INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE

 

Obolijevanje od malih boginja (morbila) u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je tokom posljednjih mjeseci 2014. godine registrovano 7 slučajeva obolijevanja od morbila, dok je u januaru i februaru 2015. godine registrovano još 6 laboratorijski potvrđenih slučajeva morbila, i 4 slučaja sumnje na morbile (u toku je njihovo ispitivanje). U 2015. godini, najveći broj oboljelih je registrovan u opštini Kotor (pet lica), opštini Podgorica (dva oboljela), dok je po jedno lice registrovano iz opština Herceg Novi i Nikšića, a jedno oboljelo lice je državljanin Republike Srpske. Od oboljelih su uglavnom dobijeni podaci da su se, ili inficirali tokom boravka u susjednoj BiH (najčešće u Republici Srpskoj) ili su tako inficirana lica prenijela infekciju na članove svojih porodica ili bliske poznanike. Među oboljelim su prisutna lica svih dobnih grupa, a registrovano je i nekoliko slučajeva među  bebama.

        Obzirom da u susjednoj BIH vlada epidemija malih boginja, u kojoj je do sada registrovano preko 6000 oboljelih i da se epidemija prenijela u susjedne države Srbiju (do sada registrovano 185 oboljelih), Hrvatsku (do sada registrovano 60 oboljelih), u Crnoj Gori je u toku pojačan nadzor nad ovom bolešću. Kako obuhvat djece rođene tokom 2012. godine sa MMR vakcinom još nije dostigao zahtjevani minimum od 95% (trenutno iznosi 91,5%), a informacije sa terena govore da u pojedinim opštinama, naročito primorskog i srednjeg regiona, značajan broj djece rođene 2013. godine još uvijek nije vakcinisan (precizni podaci o obuhvatu vakcinacijom za generaciju rođenih 2013. biće dostupni tokom maja mjeseca, kada je zakonom definisana obaveza izrade godišnjeg izvještaja), postoji povećan rizik za epidemijsko javljanje malih boginja, ali i rubele i epidemijskog parotitisa i u Crnoj Gori.         Institut još jednom apeluje na roditelje da vakcinišu svoju djecu, kako bi se izbjeglo nepotrebno obolijevanje i mogućnost nastanka komplikacija koju nose navedene bolesti.

Podsjećamo da se vakcinacija MMR vakcinom sprovodi kod djece u periodu od navršenih 12 mjeseci do 15 mjeseci, odnosno u starijem uzrastu ukoliko iz nekog razloga vakcinacija nije sprovedena u navedenom uzrastu. Druga doza MMR vakcine daje se pred upis u osnovnu školu. Jedna doze MMR vakcine štiti 85%-95% vakcinisanih lica, dok primljene dvije doze MMR vakcine štite 95%-99% vakcinisanih. Da bi se spriječilo epidemijsko javljanje bolesti protiv kojih se sprovodi vakcinacija, neophodno je da bude vakcinisano najmanje 95% populacije sa dvije doze vakcine.

 

                                       Saopštenje za javnost

                                                19.02.2015.g.