Doktor Veselinka Ječmenica

0
915

IN MEMORIAM

 

 

Dr Veselinka Ječmenica, primarijus, subspecijalista, pedijatar – neonatolog preminula je 09.februara 2015.godine.
Rođena je u Pljevljima, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Poslije završenih studija medicine, specijalizacije i subspecijalizacije neonatologije, od 1993.godine radial je kao načelnca Dječijeg odjeljenja Opšte bolnice Pljevlja.
Specijalističke studije iz pedijatrije odbranila je na Institutu za majku i dijete u Beogradu, iz neonatologije na Dječijoj klinici i Institutu za prevremeno rođenu djecu u Beogradu.
Objavila je 45 stručnih radova i saopštenja u raznim stručnim publikacijama. Uvodi nove terapijske i dijagnostičke mjere i procedure, novu kompletnu istoriju za novorođenče sa akcentom na rizičnim faktorima, čime se postiže znatno smanjenje smrtnosti novorođenčadi u bolnici.
U više mandata dr Veselinka bila je predsjednik i član predsjedništva Društva ljekara Srbije i Crne Gore, Društva ljekara Crne Gore i Pedijatrijske sekcije Crne Gore.
Od osnivanja Nevladinog udruženja roditelja djece sa teškoćama u razvoju Zracak nade, obavljala je sve neophodne aktivnosti na pružanju usluga i stručne pomoći, kako djeci tako i njihovim porodicama i stručnim saradnicima.
Kongres pedijatara Srbije i Crne Gore u Beogradu 2006. godine nagradio je prvom nagradom za dugogodišnju posvećenost profesiji, iskazani humanizam i veliki doprinos zajednici.
Opština Pljevlja joj 2012. godine dodjeljuje Novembarsku nagradu, a Ljekarska komora Crne Gore je proglašava najboljim ljekarom u 2012. godini dodjeljujući joj nagradu Branko Zogović.
Primajući nagradu dr Veselinka je naglasila “ Ovo je prava privilegija, pravi blagodet raditi cijeli radni vijek sa neiskvarenim anđelčićima. Ponekad mi se čini da smo daleko od realnosti, od svakodnevnih događaja. Sa njima je sve lijepo, čisto, iskreno. Zato je njihova bol i naša bol, njihova muka i naša muka“.
Neposredna, dobronamjerna i iskrena, pripadala je svim porodicama grada u kom je živjela. Četiri generacije Pljevljaka dočekala je i liječila “ Teta Vesa” kako smo je najčešće zvali. Njeni savjeti, kritike i preporuke ostaće duboko urezane u mislima svih nas koji smo imali privilegiju da je poznajemo i sarađujemo sa njom.
Pored svih angažovanja u struc,i bila je uspješna supruga i majka dvoje djece. Njen savjet za uspješno roditeljstvo glasio je “ Roditelji družite se sa svojom djecom, osluškujte njihove dušice i uvažavajte ih kao sebi ravne”