Omaž graditeljima tivatskog zdravstva

0
476

[heading size=”7”]Fotografije i pisani dokumenti o tivatskom zdravstvu prikazani su na izložbi otvorenoj 18. novembra u holu Doma zdravlja u Tivtu. Ujedno je promovisana i publikacija “Zdravstvo u Tivtu – prilozi za istorju” [/heading] Stalna postavka fotografija i pisanih dokumenata koji svjedoče o razvoju i istoriji zdravstva u Tivtu, otvorena je 18. novembra u holu gradskog Doma zdravlja. Te večeri promovisana je i publikacija ”Zdravstvo u Tivtu – prilozi za istoriju”, koju je uredila medicinska sestra Angelina UskokovićKako je sama zapisala u uvodnom tekstu motiv joj je bio da se od zaborava otrgne mukotrpan posao građenja javnog zdravstvenog sistema Tivta. -Željela sam da na ovaj način napravim svojevrstan mali podsjetnik i odam počast ljudima koji su u teškim uslovima proteklih decenija gradili javni zdravstveni  sistem Tivta. Rukovodila me maksima da, ako ne postoji pisani dokument, ne postoji ni priča. Možda mnogi misle da se ne pamte i da se ne spominjemo tih generacija, ali oni će uvijek biti i ostati zdravstveni radnici našeg grada – kaže sestra Angelina.

Direktorka Doma zdravlja prim. doc. dr Snežana Matijević, otvarajući izložbu istakla je da su u dosadašnjim osvrtima na prošlost Tivta “nekako izostajali podaci o razvoju zdravstvene zaštite u gradu, o ljudima koji su utkali svoj život u ovu oblast koja je od neprocjenjivog značaja za bilo kakav prosperitet”.

– Večeras se prisjećamo ljudi i dogadjaja koji su dio istorije ove ustanove i grada, a koji su ostavili neizbrisiv trag u njegovom ukupnom razvoju i napretku. Stoga sam ideju medicin­ske sestre Angeline svesrdno podrzala. Tivćani su oduvijek cijenili svoje zdravstvene radnike, a o tome govori i sama činjenica da su jednog od njih, dr Vicka Turketa, 1939. godine proglasili i počasnim građaninom. Po njemu je, kako to ističe prof. Neven Staničić, Miljenko Smoje opisao lik dr Luiđija u poznatoj TV seriji ”Nase malo misto”- podsjetila je dr Matijević.

– ”Glas Boke” od 22.07.1939. godine,i upućuje na 1909.godinu kada počinje da radi babica Agneza Vuksanović. Prvu apoteku u Tivtu je otvorio1922. godine magistar farmacije Vinko Lepes – kazala je dr Matijević.

U publikaciji se podsjeća na staru ambulantu u Pakovu, koja, kako se ističe, budi sjećanja svakog Tivćanina na dr Vojvo­dića, dr Jovića. te stomatologa Iva i Vinka Zegure.

– Sjećamo se i Jadranskih susreta 1972. i 1973.godine, na kojima su, za osvojeno prvo mjesto, gradu Tivtu, odnosno njegovoj Zdravstvenoj stanici, na poklon uručena dva sanitetska vozila, kombi i malo autu Reno. Taj poklon stigao je od mještana Tivta. Oni su ti koji treba da u svojim domovima imaju publikaciju ”ZDRAVSTVO U TIVTU – prilozi za istoriju”- ističe sestra Ange­lina.

U periodu od 1945. do 2013. godine direktori Zdravst­vene stanice, odnosno kasnije, Doma zdravlja, bili su dr Zoro Vojvodić, dr Vojislav Jović, drVlatko Percin, dr Nevenka Marić, dr Jovo Grbović, a sada je direktorica doc.sci dr Snežana Matijević.

U realizaciji publikacije korišteni su materijali iz Državnog arhiva Crne Gore, grada Kotora, arhiva CZK Tivat, kao i privatnih zbirki građana, bez kojih sama publikacija ne bi bila potpuna.

Prezentaciji publikacije prisustvovali su mnogobrojni sadašnji i bivši zdravstveni radnici koji su sada u penziji, njihova djeca, kao i opštinsko rukovodstvo predvođeno gradonačelnikom Miodragom Kankarašem, te prof. dr Agima Ljaljević iz Instituta za javno zdravlje.