Oralne komplikacije zračne terapije glave i vrata

0
1326

Šta očekivati i kako liječiti?

Radio- i hemioterapija oblici su tarapije koji se primje­njuju u tretiranju karcinoma bilo koje regije, pa tako i oblasti glave i vrata. Sprovode se po određenim protokolima i spadaju u agresivni oblik liječenja, koji, pored oboljelih ćelija kojima su namijenjeni, utiču i na zdrave ćelije, izazivajući oštećenja različitog stepena.

Tkiva u organizmu grubo se mogu podijeliti na radiorezistentna, odnosno tkiva otporna na zračenje: koštano, mišićno i hrskavičavo tkivo, bubrezi i jetra, i radiosenzitivna tkiva – tkiva os­jetljiva na zračenje, u koja, pored koštane srži, reproduktivnih organa i očnog sočiva spada i mukoza – sluzokoža.

Ovo se, naravno, odnosi i na sluzokožu usne duplje, pa treba očekivati određene promjene, prepoznati ih i adekvatno tretirati.

Očekivane komplikacije zračne terapije glave i vrata su:

Mukozitis

Mukozitis je zapaljenje sluzokože i predstavlja vrlo čestu komplikaciju zračne terapije. Kod pacijenata na hemio- i radioterapiji karcinoma glave i vrata, zapaljenje oralne sluznice očekivano je u više od 95% slučajeva. U početnim fazama manifestuje se pojavom bola i crvenila, a kasnije i pojavom ulceracija (ranica). Takođe, funkcija žvakanja, govora i gutanja otežana je i naru­šena.

Sekundarne infekcije

Sekundarna infekcija defmiše se kao infekcija do koje dolazi za vrijeme ili neposredno nakon liječenja neke druge infekcije. Najčešće je posljedica samog liječenja, zbog slabljenja imunološkog sistema. Tokom terapije karcinoma moguće je nadovezivanje gljivičnih, bakterijskih i virusnih infekcija.

Od gljivičnih infekcija najznačajnija je Candida albicans (lat.), koja se javlja kod oko 80% pacijenata nakon sprovođenja zračne i hemioterapije. Kandida normalno nastanjuje čovjekov organizam i ne stvara nikakve tegobe, ali pod određenim okolnos­tima pri kojim dolazi do pada kisjelosti pljuvačke, nastaje ubrzano razmnožavanje ovih mikroorganizama, povećanje njihovog broja, oni postaju patogeni i dovode do mani­festnog oboljenja. To se dešava kao posljedica zračne i hemioterapije, tj. kao posljedica pada imuniteta, prisustva određenih oboljenja: kao što je dijabetes, primjene antibiotske terapije, terapije kortikosteroidima ili upo­trebe oralnih kontraceptiva. Kandidijaza se karakteriše bijelim naslagama na jeziku i sluzokoži usne duplje, koje se u početku lako skidaju, pri čemu se poslije nekoliko časova stvaraju nove. U hroničnoj fazi naslage izo­staju, a javlja se crvenilo sluzokože, bol, pečenje, žarenje, poremećaj ukusa i smanjena tolerancija na određenu vrstu hrane.

Krvarenje

Razlog krvarenja poslije minimalnih i beznačajnih trauma jeste smanjeni broj trombocita (trombocitopenija), što nastaje usljed primjene zračne terapije. Krvarenja ovog tipa nisu rijetkost, a mogu se javiti u vidu sitnih tačkastih krvarenja sluznice, krvarenja gingive ili purpura palatinalne mukoze. Ova komplikacija se može znatno ublažiti adekvatnim održavanjem oralne higijene.

Kserostomija (suvoća usta)

Kserostomija nastaje kao posljedica oštećenja žljezdanog tkiva (parenhima i acinusa) velikih i malih pljuvačnih žlijezda, kao i hronične inflamacije. To za posljedicu ima smanjenje količine izlučene pljuvačke. Nakon prve sedmice primjene zračenja salivacija je redukovana za 50-60 %, pa ukoliko je protok nestimulisane pljuvačke manji od 0,2 ml/min, može da se dijagnostikuje kserostomija. Pored toga što je smanjena količina pljuvačke, promijenjen joj je i kvalitet: mukoznija je, gušća, ljepljivija, promi­jenjen joj je puferski kapacitet i smanjena mogućnost remineralizacije.

Kao posljedice kserostomije javljaju se suvoća i atrofja sluzokože, često sa deskvamacijom epitela i ulceracijama. Takođe, javljaju se i promjene na jeziku: u vidu blagog otoka, kao i osjećaj pečenja u ustima. Sve ovo dovodi do poremećaja funkcije žvakanja, gutanja i govora i onemogućava nošenje proteza.

Radijacioni karijes

Ovu komplikaciju treba pomenuti u kontekstu suvoće usta jer predstavlja direktnu posljedicu smanjene količine pljuvačke, usljed čega izostaje samočišćenje i remineralizacija. Takođe, tome značajno doprinose i promjene u oralnoj flori i loša oralna higijena.

Kako spriječiti i tretirati?

Prije početka ove vrste terapije, preporučljivo je obratiti se svom stomatologu, kako biste se konsultovali i eventualno preduzeli odgovarajuće preventivne mjere.

U terapiji ove vrste komplikacija koriste se različiti antiseptični rastvori za ispiranje usta, koji smanjuju broj mikroor­ganizama, a samim tim i mogućnost nastanka infekcije. Veoma je značajno i održavanje dobre oralne higijene (ultra mekim i interdentalnim četkicama), naročito kod pacijenata kod kojih je izraženo krvarenje gingive ili sluzokože.

U slučaju samog zapaljenja sluzokože, savjetuje se izbje­gavanje tvrde i grube hrane, kao i ishrana namirnicama bogatim vi­taminima i proteinima, izbjegavanje konzumiranja alkohola i duvana kao i gaziranih napitaka i zaslađivača.

U terapiji kserostomije, pored navedenih procedura, pomaže i pojačan unos vode i drugih tečnosti u organizam, izbje­gavanje konzumacije kafe i čajeva sa kofeinom, kao i ljute i začinjene hrane. Konzumiranje kisjelih bombona, žvakaćih guma bez šećera i dvopeka pomaže pojačanom lučenju pljuvačke i poboljšanju osjećaja u ustima.

Vaše zube stomatolog može dodatno zaštititi uklanjanjem tvrdih i mekih naslaga, fluorizacijom i zalivanjem fisura. Takođe, on Vas može savjetovati o pravilnom održavanju oralne higijene i upotrebi interdentalnih četkica i tečnosti za ispiranje usta.

Treba znati da se navedene komplikacije mogu spriječiti, ublažiti ili liječiti. To se najbolje postiže pravovremenom posjetom i konsultovanjem sa Vašim stomatologom.

 

Piše: dr stomat. Julija Rašović, ordinacija Apolonia, Podgorica