U susret planiranim aktivnostima

0
591

[heading]Udruženje fizioterapeuta Crne Gore[/heading]

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore osnovano je 20. aprila 2013. godine, kao strukovna organizacija fizioterapeuta. Udruženje čine samo zdravstveni radnici koji imaju završenu stručnu kvalifikaciju: specijalista primijenjene fizioterapije (Spec. App), bečelor primijenjene fizioterapije (BApp), viši fizioterapeut i srednji fizioterapeut (fizioterapeutski tehničar). Ciljevi Udruženja su:

1. Zaštita interesa fizioterapeuta,

2. Poboljšanje statusa fizioterapeuta,

3. Učlanjenje u Svjetsku i Evropsku konfederaciju za fizikalnu terapiju (WCPT, ER-WCPT),

4. Podsticanje visokih standarda obrazovanja i standarda izikalne terapije,

5. Podsticanje naučno-istraživačkog rada,

6. Podsticanje komunikacije i razmjene informacija među fizioterapeutima,

7. Organizovanje kongresa i ostalih stručnih okupljanja,

8. Predstavljanje fizikalne terapije stručnoj i široj javnosti,

9. Iniciranje i učestvovanje u javnim raspravama od uticaja na zdravlje populacije,

10. Saradnja sa nacionalnim i internacionalnim organi­zacijama,

11. Preuzimanje svih zakonskih akata neophodnih za razvoj Udruženja,

12. Razvijanje administrativnog sistema.

S obzirom na trendove u oblasti zdravlja kod nas i u svijetu, potrebe za fizioterapeutima postaju sve veće. Fizioterapeuti u svom radu koriste fizikalne metode u cilju unapređenja, održavanja i uspostavljanja zdravlja i funkcionisanja ljudi sa različitim potrebama i problemima nastalim usljed bolesti, povreda, starenja i neaktivnosti. U svom radu fizioterapeut poka­zuje znanje i vještine, sposobnost komunikacije, senzibilnost, toleranciju i sposobnost rada u timu. Raznovrsnost korisnika fizioterapije i uslova u kojima radi fizioterapeut čine ovu profesiju podsticajnom i nude mogućnosti za razvoj karijere.

Fizioterapeuti svojim znanjem iz različitih nauka pomažu pacijentima sa neurološkim, reumatskim, kardiološkim, respira­tornim, ginekološkim i drugim problemima. Fizioterapeutsku djelatnost mogu pružiti samo lica sa stečenom stručnom kva­lifikacijom: specijalista primijenjene fizioterapije, bečelor primi­jenjene fizioterapije, viši fizioterapeut i srednji fizioterapeut (fizioterapeutski tehničar).

8. septembar – praznik fizioterapeuta

Međunarodni dan fizioterapeuta obilježava se 8. septem­bra. Ta praksa uvedena je od 1951. godine, u više od 100 zemalja svijeta, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na rad fizioterapeuta i njihov doprinos zdravlju ljudi. Tog dana će, kako je predviđeno za ovu godinu, u Herceg Novom, Kotoru, Baru, Podgorici, Danilovgradu i Bijelom Polju aktivnosti obilježavanja praznika početi u 11 h, a fizioterapeuti će građanima omogućiti preventivne procjene, savjetovaće ih kako da vježbaju, promovisaće zdrave stilove života i dijeliti promotivni materijal o izioterapeutskoj djelatnosti. Akcija se odvija pod sloganom „Pokretom do zdravlja”, koji će ubuduće svake godine, 8. septembra, biti simbol za naš dan.

Mjesto održavanja posebno po gradovima: Herceg Novi – na Škveru i u Igalu kod Omladinskog parka; Kotor – Stari grad; Bar – Trg Jovana Vladimira; Podgorica – Trg Republike; Danilovgrad – Trg golootočkih žrtava; Bijelo Polje – kod Spome­nika.

Organizacija našeg udruženja zasniva se na opštinskim i regionalnim odborima, tako da svaki grad u Crnoj Gori ima svoj opštinski odbor, a predstavnici timova iz više gradova čine Regionalni odbor.

 

Krsto Kovačević, spec. fizijatar

Predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore,

+382 67 825 616 www.fizioterapeuti.me