Orgazam i druga važna pitanja seksualnog odnosa

0
1182

KAKO POBOLJŠATI SEKS U BRAKU

Nakon niza godina provedenih zajedno, pogled na partnerovo golo tijelo nije više tako uzbuđujući. No, kako biste zadržali strast i dobar seks, i žene se moraju potruditi oko muškaraca, a ne jednostavno čekati da on napravi prvi korak. Svakodnevne obaveze, problemi na poslu i kod kuće mogu nas odvratiti od trenutaka nježnosti s partnerom.

Entuzijazam je jedan od ključnih faktora za podsticanje akcije u spavaćoj sobi. Stručnjaci savjetuju da prestanete čekati da on prvi priđe vama, već za promjenu vi inicirajte prvi korak. Osim što ćete partneru inicijativom pokazati da vam je i dalje neodoljivo privlačan, njegovo samopouzdanje i zadovoljstvo će narasti. Raznolikost je drugi element koji ne treba zanemariti. Naime, ljudi su bića vrlo sklona navikama, te kada jednom pro¬nađu nešto što im se sviđa, nerijetko tu stvar često ponavljaju. Shodno tome, i seksualni život vrlo lako postane stvar navike. Kako biste to izbjegli, potrudite se da predigra dugo traje, a možete je započeti već samim odlaskom pod tuš ili ostavljanjem seksi poruka za vrijeme radnog vremena. Traženje erogenih zona nikada ne prolazi bezuspješno, a isprobavanje novih seksi poza može donijeti dodatno zadovoljstvo kako vama, tako i njemu. Svakome je povremeno potrebno malo avanture koja unosi raznolikost i uzbuđenje u seksualni život. Ispričajte jedno drugome omiljenu fantaziju i provedite je u djelo. Mnogi parovi unose pravu akciju u spavaću sobu igranjem raznih uloga, dok druge uzbuđuje seks u javnosti. Darežljivost nije nešto na što treba zaboraviti u spavaćoj sobi. Stručnjaci upozoravaju da se dosta parova ponaša vrlo sebično prilikom oralnog seksa, što može narušiti ravnotežu u vezi. Stoga je veoma važno voditi računa o tome da partneru uzvratite istom mjerom. Porodični život ponekad može biti vrlo stresan, a svakod¬nevno suočavanje s problemima i međusobnim razmiricama udaljava misli od seksa. Iskren razgovor i iznošenje vlastitih želja i potreba mogu riješiti mnoge probleme, a to će sigurno uticati i na vaš seksualni život.

SEKS NAKON POROĐAJA

Ovaj tekst je odgovor na pitanje: Porodila sam se prije 5 mjeseci. Porođaj je bio jako težak. Ja i suprug nijesmo upražnjavali seksualne odnose od tada. Problem je u meni, prvo nedostatak želje, a zatim strah od bolnog odnosa. Ovo nije rijedak slučaj, i ona nije sama. Mogu slobodno reći da svaka treća, ako ne i druga porodilja ima ovaj problem. Problem je posebno naglašen ako je porođaj bio težak, ako se radila neka intervencija kao što je forceps, vakum ekstrakcija, manuelna revizija materice… Ako rana od epiziotomije dugo zarasta. Kod prvorotki strah je mnogo izraženiji i prvi seksualni odnos nakon porođaja odlaže se, u prosjeku, mnogo više kod prvorotki nego kod žena koje su već rađale. Osim straha od bola, postoji strah da nešto ne „prsne unutra” kako kažu porodilje, jer je šiveno nakon porođaja. Psiholozi to bolje znaju, ali ja to više slušam. Bojazan da se partneru neće svidjeti novi izgled, novo tijelo, opuštena koža, novonastale strije, proširena vagina, ožiljak od epiziotomije… i svijest da žena više nije tako privlačna kao prije porođaja, dodatno pojačavaju strah od prvog seksualnog odnosa nakon porođaja. Tu je i novi član, BEBA koja plače, budi se i gleda šta sad to njegova majka treba da radi. Često to žene opisuju kao: „Sramota me da to radimo u sobi u kojoj spava beba”. „Nervira me što stalno iščekujem hoće li da se probudi, zaplače…” Ne treba zaboraviti da ne tako rijetko postoji i stvarni problem kao što je smanjena vlažnost vagine koja doprinosi bolu pri pokušaju da se ima seksualni odnos. Suvoća vagine je nešto izraženija kod majki koje doje, zbog povećanog prolaktina i smanjenog estradiola (hormona koji utiče na žlijezde koje luče sluz i vlaže vaginu).

Svi ovi razlozi koje sam nabrojao, a i mnogi drugi kojih se nisam sjetio, na kraju rezultiraju sman­jenom željom za seksualnim odnosima. Kad se tome pridoda umor i iscrpljenost od nespavanja, malokrvnost koja je neliječena pa se tek nakon porođaja ispolji sa tegobama… prob­lem postaje veliki.

Izuzetno je važna podrška partnera koji se mora na­oružati strpljenjem, koji mora da pokaže interesovanje i jasno kaže da mu je njegova supruga i dalje privlačna u novoj ulozi majke, da joj bude podrška u svemu.

Najbolji stimulans za seksualnu želju je kad se žena osjeća poželjnom u svakom trenutku. Ovo psiholozi znaju bolje od mene, a žene pogotovo znaju mnogo više, zato je moj savjet da to i kažu partneru.. Treba otvoreno pričati o toj temi, o straho­vima, o gubitku želje za seksom, o izmijenjenom odnosu prema svom tijelu.