Podmlađivanje ruku

0
550

Podmlađivanje ruku veoma često je zanemareno u odnosu na podmlađivanje lica ili vrata. Ipak, ovo je jedan od najjasnijih znakova starenja

Predavanje doc. dr  Branke Marković, spec. fizikalne medicine i rehabilitacije na VIII Sajmu medicine

Antiejdžing i i estetska medicina su nove grane medicine koje su se razvijale zadnjih 15-ak godina u Srbiji. Multidisciplinarni pristup svih specijalnosti na antiejdžing procedurama od neprocjenjivog je značaja. Važan zahtjev koji se postavlja pred ljekare koji se bave ovim oblastima sastoji se u tome da se bore protiv aplikovanja preparata namijenjenih za podmlađivanje  u nemedicinskim uslovima i od strane nemedicinskog osoblja. Mnogo je veći problem kada se ovakve procedure rade na neadekvatan način, u kozmetičkim salonima, i od strane needukovanog osoblja nego kad to rade ljekari, jer su oni osposobljeni da prepoznaju komplikacije. Ako ne uspiju da ih riješe, znaju koga da kontaktiraju u tom cilju.

Veliki problem predstavlja primjena metoda podmlađivanja od strane nemedicinskog osoblja. To može da dovede do mnogo većih problema.

Samo jedna petina budžeta svih estetskih procedura odnosi se na procedure koje su vezane za ruke i šake. Da li je ovo ispravno? Naravno da nije. Ovo otvara prostor za nas ljekare da savjetujemo pacijente i skrećemo im pažnju na ovo pitanje upravo zato što 3/4 žena smatra ruke najvećim izdajnikom svojih godina.

80% žena priznalo je da će već pri prvom susretu primijetiti koliko staro izgledaju ruke druge žene, a 70% žena bez obzira na to ne posvećuje dovoljno pažnje svojim rukama.

Antiejžing medicina  je oblast u koju se ulaže jako mnogo novca, pa su i razne studije često finansirane od strane marketinških agencija. Jedna od njih bavila se istraživanjem samo na osnovu izgleda šaka poznatih ličnosti. U vezi s tim vršena je procjena koliko osobe koje su učestvovale u istraživanju imaju godina.

Starenje je prirodan biološki proces koji mi želimo da usporimo i da funkcionalno starimo. Kada se govori o antiejdžingu, volumenizaciji lica i sl. Sve više se insistira na trodimenzionalnosti. To što mi vidimo spolja, u stvari zahvata sve strukture ispod kože, a to su kosti, subkutano masno tkivo i koža kao krajnji vidljivi znak.

Ako tretirate samo površne znakove, nikada nećete dobiti adekvatne efekte. Moramo da imamo svijest o tome da je problem smješten mnogo dublje.

Šta valja znati o starenju kože ?

Uzroci starenja su priroda, genetika i hormonski status. Međutim, faktori sredine koji dovode do prevremenog starenja kože kao što je UV zračenje, u stvari najviše pogađaju ruke. Izuzetno je važno da koristimo kreme za ruke sa zaštitnim faktorom. Ukoliko ne primjenjujete UV zaštitu na taj dio kože, cijeli program ne znači mnogo jer su ruke najizloženije.

Pušenje kao stil života najviše oštećuje respiratorni sistem i kožu ruku, zato što kancerogene materije direktno ostvaruju efekte oksidativnog stresa najviše na šakama, koje su najizloženije duvanskom dimu. Nije potrebno naglašavati koliko su naše ruke izložene hemikalijama prilikom vršenja kućnih poslova. Takav life style definitivno ostavlja ogromne posljedice na naše ruke.

Prvi vidljivi znaci starenja javljaju se oko 25. Godine. To su prve vidljive fine linije, gubitak elastičnosti, gubitak volumena i hiperpigmentacija. Svaki od ovih signala starenja treba na vrijeme rešavati, a ako su već nastali, tretirati ih adekvatnim antiejdžing procedurama. 

Preporuke za tretman

Fine linije uvijek možemo da tretiramo mezoterapijom i hidratacijom. Gubitak elastičnosti  i volumena možemo da nadomjestimo hijaluronskim filerima, kolagen stimulatorima ili generalno filerom.  S obzirom na to da šake imaju specifičnu anatomiju, one lakše stare. Hiperpigmentaciju, koja prije svega nastaje zbog UV zračenja, treba da tretiramo adekvatnim hemijskim pilinzima.

U anatomiji šake važno je da to minimalno prijanjanje uz tetivne omotače ekstenzora prstiju značajno olakšava kliženje tetiva, ali ono što je značajno to je da šaka u tom potkožnom tkivu ima samo 3 stubića, tri masna kompartmenta koji su izuzetno tanki, tako da praktično nemamo subkutis koji će dati volumenizaciju. Zbog toga se sa starenjem izgubi i to malo volumena što imamo. Postaju vidljive tetive, prije svega ekstenzora, kao i krvnih sudova na zadnoj strani šake.

Tehnike kanile i igle 

Kao metoda izbora za podmlađivanje šaka koristi se tehnika kanile. Budući da šaka sadrži veliki broj krvnih sudova, a ako hoćete da izbjegnete hematome koji su na šakama vidljivi, uvijek je bolje da koristite kanilu nego iglu. Igla može da se koristi zato što su krvni sudovi prilično vidljivi na dorzumu, pogotovu sa starenjem i gubitkom masnog tkiva. U suštini, za  tehniku mikropapule ili retrogradno linearni tretman postoji jako veliki broj preparata. Sve preparate koje koristite za kožu lica, možete koristiti i za kožu šaka. Ono što se najčešće koristi u mezoterapiji šaka, odnosno u antiejdžing terapiji prvih znakova starenja jeste silik organika. Ona pomaže regeneraciju tkiva, utiče na sintezu kolagena i metabolički je protektor od slobodnih radikala. Dobar izbor je i DMRI: dimetil-amino-etanol. To je supstanca koja  olakšava sintezu acetil-holina. U Americi je registrovan čak i za druge vrste primjene. Smatra se tzv. Mlijekom pamćenja zato što smanjuje opadanje kognitivnih funkcija sa starenjem. Dugoročna upotreba ima pozitivan, kumulativan efekat na kožu i mehanizam zatezanja kože još uvijek nije u studijama tačno dokazan.

U okviru svog rada sa ovim procedurama najčešće koristim lifting i preparate sa hijaluronskom kiselinom. Svi ovi preparati sadrže non-kros linkovanu hijaluronsku kiselinu. Oni  ne daju volumenizaciju i filer efekat nego postižu efekat biorevitalizacije.

Ako želite da nadomjestite volumen onda ćete koristiti adekvatne preparate hijaluronske kiseline. Bukvalno jednim tretmanom moguće je postići veoma dobre rezultate. U vezi sa primjenom ovih procedura važno je imati na umu da treba biti umjeren i ne podlijegati pritiscima pacijenata u vezi s tim šta oni žele.

                                                                                                     Anita Đurović